
Vad gäller för handbagage ombord?
Publicerad den 25 maj 2025EU har tagit emot klagomål mot sju europeiska flygbolag gällande avgifter för handbagage: Ryanair, Wizz Air, easyJet, Vueling, Transavia, Volotea och Norwegian Air Shuttle. Man lutar sig mot ett beslut i EU-domstolen från 2014 som fastställde att det är olagligt att ta betalt för handbagage.
Flygbolagen anklagas för vilseledande metoder som lurar passagerare genom att marknadsföra låga baspriser samtidigt som de lägger till betydande tilläggsavgifter för handbagage under bokningsprocessen. Kostnaden för handbagage varierar mellan 100 och 760 kronor per person och flyg, och kritiken handlar om att dessa avgifter inte syns i det annonserade biljettpriset. Dolda avgifter hindrar konsumenter från att enkelt jämföra totala resekostnader mellan flygbolag och leder till en falsk konkurrenssituation.
Böter på miljontals euro
Fem av de anklagade flygbolagen fick böter på miljontals euro i Spanien förra året då spanska myndigheter bötfällde dem med 179 miljoner euro för att ha tagit ut passageraravgifter för handbagage. Ryanair fick den högsta boten på 107 miljoner euro, följt av Vueling med 39 miljoner euro och EasyJet med 29 miljoner euro.
Wizz Air toppar listan över flygbolagen som tar ut mest i dolda avgifter. Enligt en undersökning tar Wizz Air ut så mycket som 245 euro för flera oundvikliga avgifter som avgifter för onlinebokning och för incheckat bagage.
I Belgien inleddes förra veckan en rättsprocess mot Ryanair på grund av anklagelser om vilseledande metoder under bokningsprocessen. Ryanair anklagas för att ha kränkt konsumenternas rättigheter genom att ta betalt för handbagage ombord. Ryanair ”välkomnade” klagomålet och uppgav att varje utredning kommer att bevisa att flygbolaget arbetar inom EU:s lagstiftning:
– Om flygbolagen tvingades inkludera extra handbagage i grundpriset skulle det begränsa valmöjligheterna och öka flygpriserna för alla passagerare.
Även Norwegian har uttryckt att de följer EU:s regler:
– Norwegian har åtagit sig att erbjuda säkra och prisvärda resor, och vår bagagepolicy återspeglar detta, avgifterna är nödvändiga för att hantera vikt och begränsat utrymme ombord, säkerställa passagerarnas säkerhet och upprätthålla punktlighet.
Flygbolagen försvarar alltså sina avgifter med att de är nödvändiga för att minska förseningar vid ombordstigning och för att förbättra säkerheten ombord. Dessutom hävdar flygbolagen att det ger kunderna möjlighet att välja vad de betalar för – ett system som passar vissa resenärer som vill flyga så billigt som möjligt.
Nu är det upp till EU, där det finns påtryckningar för att införa enhetliga regler som skulle tvinga flygbolag att tillåta ett visst mått av handbagage utan extra kostnad. Vi kan konstatera att det finns en stor klyfta mellan konsumenträttigheter och affärsmodeller inom flygindustrin.
Kommentarer
Southwest fasar just nu ut bl.a. sitt fria baggage. I UK finns Jet2 som väldigt framgångsrikt konkurrerar med Ryanair och Easyjet och som erbjuder inkluderat bagage som främsta försäljningsargument. Kanske är frågan mer komplex? Här i Norden är det väll charterflyget som skämmer ut sig allra värst då inte ens de som bokat ett charterpaket hos en arrangör har en väska (eller något annat) inkluderat.