”Varför behåller staten de lönsamma flygplatserna?”
Publicerad den 9 september 2010Det var i oktober 2007 som den svenska flygplatskartan ritades om. Då presenterades den statliga utredning som slog fast att Svenska staten bara behöver garantera att 10 "Nationellt strategiska flygplatser" runt om i landet överlever. Efter vissa justeringar är det: Arlanda, Landvetter, Bromma, Malmö, Visby, Ronneby, Kiruna, Luleå, Umeå och Östersund.
Resterande flygplatser skulle någon annan ta ekonomiskt ansvar för. Om de orkade med kostnaderna vill säga. Swedavia och därmed svenska staten, valde nämligen att behålla de tio flygplatser i landet som går bäst ekonomiskt. Då, likaväl som idag, är det ungefär samma skara. Enligt den senaste statistiken, LFV's årsredovisning för 2009, går sex av de tio flygplatserna med vinst, så mycket att de mer än väl täcker de fyra förlustobjekten: Östersund, Visby, Kiruna och Ronneby.
– Varför behåller staten de lönsamma flygplatserna, varför inte tvärtom?, frågar sig flyganalytiker Anders Lidman på Aeropol. Det låter rimligare att staten säljer de stora, lönsamma flygplatserna och tar ansvar för de mellanstora och mindre. Det vore att ta ansvar för flygets infrastruktur. Att det inte blev mer debatt om något som faktiskt har ett riksintresse är mycket märkligt.
En del protester hördes dock, främst från de regioner som inte tillhörde den utvalda gruppen och därmed fick lita till den egna kommunala kassan, det lokala näringslivet eller Rikstrafiken. Det var affärer som kommunerna i de flesta fall velat slippa.
– För att näringslivet ska kunna växa och utvecklas är bra flygmöjligheter oerhört viktigt, suckade kommunalrådet Bert Öhlund i Skellefteå sedan kommunen köpt flygplatsen, visserligen för 1 krona, men med åtföljande förluster på 9 miljoner.
– Det är bekymmersamt att kommunerna också ska ha ansvar också för driften av flygplatserna, säger Lena Micko, ordförande i föreningen Svenskt Flyg. Med en hårddragning kan det komma att handla om valet att lägga pengar på flyg eller barnomsorgsplatser.
På Swedavia, där försäljningsarbetet fortskrider med de återstående tre olönsamma flygplatserna, Karlstad, Örnsköldsvik och Sundsvall/Härnösand, är man inte oroad över att den svenska flygplatskartan ska minska i framtiden.
– Hittills har ingen flygplats lagts ner, säger kommunikationschefen Lars Röhne. De som vi lämnat har någon annan tagit över.
Den senaste i raden av övertag är flygplatsen Ängelholm/Helsingborg. Även där går flygplatsen med underskott, minus åtta miljoner enligt senaste årsredovisningen. Trots det blev prislappen 40 miljoner och det är de tio kommunerna i Skåne Nordväst som köper, uppbackade av näringslivet med byggföretaget PEAB i spetsen. Även här ser man till betydelsen för det lokala näringslivet och räknar med att en avveckling av flygplatsen på sikt är en dyrare affär.
– För oss som har flygplatsen på hemmaplan och som följt flygplatsens utveckling på nära håll är det så klart extra roligt att vi lyckats sy ihop en så bra lösning, säger Åsa Herbst, kommunstyrelsens ordförande i Ängelholm.
Lena Micko, som själv har Linköpings flygplats i hemstaden där SAAB står som ägare och kommunen som ger ekonomiskt stöd, efterlyser ett större ansvar från statsmakterna.
– Svenskt Flyg har tagit upp frågan med SKL, Sveriges kommuner och landsting men vi saknar en motpart, en transportminister, då skulle engagemanget öka, det är jag övertygad om.
Anders Lidman håller med:
– Slå näven i bordet, mjäka inte utan skydda flygets intressen.
Kommentarer
Snart finns det inga stora flygbolag i sverige! Allt är bara små cityhoppers och gamla fokkers! Så trist.
Tyvärr saknas både en övergripande syn på kommunikationer likväl som miljöpolitik.
Stora satsningar görs på järnväg, men övrig trafik negligeras.
Det som var miljövänligt igår är miljöovänligt i dag och vice versa, det gäller vedeldning, etanol etc.
Flyget är och kommer att vara en viktig kugge i ett fungerande resande i Sverige för näringsliv, stat, kommun och privatresande.
De infrastruktursatsningar som fn görs på järnväg torde ha svårt att någonsin betala sig. Stora miljöingrepp görs i naturen för att anlägga nya järnvägar och eftersom elen blandas i ledningarna, drivs även tåg delvis av fosila bränslen som kol och olja.
Rimligen borde staten ta ett helhetsansvar för infrastrukturen i Sverige och ta ansvar för att det finns det antalet flygplatser, geografiskt spridda, som minst behövs i Sverige.
Det är orimlig att överlasta kostnaderna på landsting, kommun och näringsliv i vissa delar av Sverige.
Vinsten från de stora flygplatserna måste användas till hela den nödvändiga flygplatsstrukturen i Sverige.
Att åka X2000 från Linköping till Arlanda flyplats tar mindre än 2.5 timmar. Är det då rimligt att staten går in och finansierar Linköpings flygplats? Skulle inte de pengarna kunna användas mer effektivt?
Att sälja de statliga större svenska flygplatserna är urkorkat. Har någon sett vad som hänt med tidigare försäljningar av svenska företag m.m. utomlands? Jo pengarna och överskott försvinner utomlands!! Det enda sättet att garantera en god utveckling av våra största flygplatser och utvika att utvecklingen avstannar och överskotten försvinner utomlands är att behålla flygplatserna i svenska statens ägo. Dessa flygplatser är riksintressen!!!!
Staten måste väl tjäna pengar på flyget/flygplatserna så de har råd med alla orimliga tågprojekt runt om i landet.
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten