Vilket Beirut-bolag kan vara oseriöst?
Publicerad den 23 april 2009I min krönika nämnde jag att fyra bolag planerar att arrangera flygresor från Stockholm till Beirut, ett av dem också från Göteborg (Flygtorget 20 april 2009)

Om namn nämns utsätter sig den som publicerar för en viss risk att krävas på skadestånd, dessutom finns pressetiska regler att ta hänsyn till.
Teoretiskt sätt finns självklart också chansen, att en person eller ett företag med flera tidigare konkurser eller skumraskaffärer bakom sig, nästa gång sköter sig exemplariskt – hur tveksam man än må vara till detta. Alla fyra är mindre bolag, men de flyger direkt och är betydligt billigare än andra alternativ. Detta är vad de konkurrerar med. Det är också, förhoppningsvis, deras affärsidé.
Den som är ute efter total trygghet, i fråga om att både komma iväg och hem, bör alltid välja att flyga med t ex bolag som t ex Air France-KLM, Lufthansa och SAS, eller liknande. Men då blir det också betydligt dyrare, plus att det blir flygplansbyte på vägen.
Det är bara att välja.

Som journalist har man inte enbart som uppgift att informera kunderna och eventuella fordringsägare. Man har också ett ansvar gentemot arrangörer och flygbolag. Inget bolag kan utpekas som oseriöst eller instabilt innan man v e t, att någonting i bolaget är på tok.
Ett ständigt återkommande dilemma, särskilt kanske i flygbranschen, är att avgöra hur mycket information man som journalist bör ha innan man antyder att ett speciellt bolag tros vara på fallrepet. Publicitet av sådant slag kan fälla sett bolag, som annars kanske kunde ha klarat sig.
Den som publicerar kan också från flera säkra källor v e t a vem som t ex i själva verket ligger bakom ett visst bolag, trots att huvudaktören använder sig av frontfigurer. Att namnge ett sådant bolag kan vara vanskligt, eftersom det ju inte finns några ´bevis´ för vad man påstår.
När det sedan handlar om att t ex bedöma vilket flygbolag som har verkliga muskler, eller vilket som är ett bolag som kan komma att fallera ekonomiskt, så kan det inom flygvärlden hända saker snabbt.
Få kunde väl t ex tro, att ärevördiga Swissair plötsligt skulle få så stora problem efter händelserna den 11 september, att man i mars 2002 upphörde att finnas till. Swissair var ju Schweiz nationella flygbolag, som hade flugit i 71 år och hade det allra bästa rykte. Swissair kallades till och med för "Den flygande banken"!
Och för att ta ett ännu större och mera aktuellt exempel;. hur många av världens finansministrar och centralbankschefer insåg, att banksystemet skulle komma att braka samman och hela världen hamna i ekonomisk kris på grund av oansvariga finansbolag och bankchefer?
Flygtorgets försöker efter bästa förmåga att hålla sig informerat och skriva objektivt om flygrelaterade frågor – men också kritiskt, men då på ett sätt som situationen tillåter, med ansvar och etiskt och rättsligt korrekt

Anders Hasselbohm
frilansjournalist
Kommentarer
Jag är oxå frilansjournalist och förstår inte riktigt försvarstalet här ovan av en fellow frilansara. Journalism går mig veterligen ut på att gräva fram fakta och sedan skriva artiklar utifrån dessa fakta. Ordentlig faktakoll har ingen dött av och orkar man inte gräva fram dessa fakta kanske en annan karriär som soffliggare eller liknande vore något att eftersträva.
Det finns ingen anledning att hålla vare sig flygbolag eller myndigheter om ryggen om man inte helt enkelt är rädd för att rida
Om något stort händer så är journalisterna där.
Inte för att göra mänskligheten en tjänst, nej nej, naturligtvis för egen vinning, att bli känd, att tjäna storkovan!
Om ryktet sprids att det finns guld i småland så fylls skogarna snabbt av inte bara ovannämnda utan även av normala människor. Inget konstigt, så funkar människan. Det är pengar som får denna planet att gå runt.
Här har vi något som tydligen går att tjäna pengar på, vad är problemet? Dom följer uppenbarligen alla regler och
Varför kan man inte släppa och gå vidare? Är det SLUT så är det SLUT. Nu är det NYA tider och världen ser inte likadan ut som ens för ett år sen. Det kommer alltid finnas dom som hoppar högre än dig…
Jag jobbar själv på en resebyrå och säljer biljetter frekvent direkt till Beirut, men vi sammarbetar endast med ett av dessa företag. Man kan inte skilja någon utav dessa ur mängden eftersom alla är charterbolag och kan närsomhelst gå i konkurs.
Hej Utan veta hur Thomas Johansson skött sina flygbolag genom åren så verkar det ju konstigt om det bara skulle röra sig om någon vendetta från LFV sida. Om jag inte minns fel så var väl tex Caravellen som gick ner ett riktigt korriderat flygplan, visst SAS har inte velat ha konkurens, men om man ska hålla på inom denna bransch måste man också ha ett fungerande underhåll på planen
Ja, varför har ingen vågat ta tag i detta? Såvitt jag förstår så var det ett rent personligt angrepp av en enskild bitter “inspektör” på dåvarande Luftis som ville “sätta dit Thomas”. Han lyckades med det även om det ledde till att han själv fick sparken (inte officiellt men så var det) pga det sätt det gjordes på. Tänk om Janne Josefsson eller Uppdrag Granskning hade tagit tag i detta då när det hände…
Jag har noggrant gått igenom materialet rörande dåvarande Luftfartsinspektionens agerande under tiden man “temporärt” drog in Transjets tillstånd och kan med anledning av detta bara ge Thomas Johansson fullt stöd i det han påstår i sin kommentar. Skandal är bara förnamnet!
hej anders, ibland är lätt fåör en journalist att skriva, för oss andra kanske lite svårare. I din artikel nämner di bl.a Aer Olympic som råkade i svårigheter när mitt bolag Transjet fråntogs sitt operativa tillstånd. Varför noteraras eller skrivs det aldrig om det vidriga sätt som dåvarande Luftfartsverket stoppade Transjets operation. Jag kan garantera dig att det finns ett antal “mumsiga” detaljer som borde vara mycket skriv värt i denna svenska luftfartsskandal, utan motstycke i något land,
Skriv en kommentar
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten