Vulkanaskan och utsläppsrätter

Publicerad den 26 juli 2010
Kommentarer
Hej på er alla mitt i den sköna sommaren… Som ni känner till så ledde askmolnen i april och maj i år till omfattande stängningar av luftrummet i många av Europas länder. Dessa stängningar hade naturligtvis en stor inverkan på flygtrafiken.

 Sent i juni publicerade EUROCONTROL en rapport om effekterna på flygtrafiken: (http://www.eurocontrol.int/eec/public/standard_page/ETN_2010_2_ASH.html). Denna rapport beskriver effekten i form av antalet inställda avgångar. I rapporten anges att de hårdast drabbade staterna var Storbritannien, Irland och Finland (utom Island). Även Danmark, Tyskland och Sverige påverkas med nästan 100% stängningen av luftrummet för ett par dagar. I rapporten konstateras också att det finns en skillnad mellan marknadssegment där billig trafik drabbades hårdast och affärsflyget är den minst drabbade.

Från SFR och SAS sida har vi vid samtliga möten med näringsdepartementet påpekat att det finns en risk att operatörer i Nordeuropa kommer att förlora fria utsläppsrätter när fördelningen slutligen kommer att ske. Det finns också en risk att hela flygsektorn i Europa förlorar utsläppsrätter genom att den inställda trafiken har minskat det totala utsläppet av CO2 under denna period.

Vid ministermötet i Luxemburg den 24 juni tog infrastrukturminister Åsa Thorstensson upp frågan och kommissionen lovade att undersöka frågan vidare.

I förra veckan var Naturvårdsverket i kontakt med Europeiska kommissionen, GD Clima B3 (den enhet som ansvarar för EU ETS och luftfart), i frågan om ersättning för operatörer som omfattas av EU ETS. Anledningen till detta var att ta reda på EC: s politik och möjliga åtgärder i denna fråga. Anledningen till detta är att 2010 är basåret för gratis tilldelning inom ramen för systemet för ETS för perioden 2012-2020. Den fria fördelningen baseras på ett EU-omfattande riktmärke och tilldelningen kommer att baseras på en operatörs tonkilometer- uppgifter för år 2010.

Det viktiga är att det kan finnas geografiska skillnader mellan operatörerna i norra Europa jämfört med södra Europa, som ju var mindre påverkat av luftrumsavstängning pga. askmolnen. Frågan är nu om detta kan leda till en snedvriden konkurrenssituation mellan operatörerna.

Föreslagna metoden från EG:
Den metod som EC föreslår är att operatörerna rapporterar till EC(GD Clima B3) med uppgifter om hur deras trafik har påverkats på grund av askmolnen. EG kommer sedan att göra en analys på EU-nivå för att ta reda på om det finns någon grund för operatörerna oro.

SFR har därför ombetts att samla in uppgifter för sina medlemmar och skicka in en gemensam rapport.

Därför vill jag att ni analyserar den påverkan er trafik hade pga. luftrumsavstängningarna och sänder in en rapport till mig som visar på antalet inställda turer och, med den beräknade lasten som grund på dessa flygningar, även summa tonkilometrar som ni skulle ha flugit om avstängningen ej skett.

Det är lite oklart om vilka data GD Clima egentligen vill ha. Jag har fråga Kalle K på Transportstyrelsen och även han vet inte riktigt vad de är ute efter. Man kan gissa att de senare vill vet hur mycket mindre utsläpp som varje bolag genererade pga. den inställda trafiken eftersom utsläppen beror på vilken flygplanstyp man opererar med.

Så tills vidare är jag nöjd om jag kan få antalet inställda turer och tonkilometrar.

Ser fram emot era svar senast den 13 augusti.

Varma och blöta sommarhälsningar till er alla….

Janne

Jan-Olov Bergling
Förbundsdirektör

Skriv en kommentar

Kommentarer

Inga kommentarer har skrivits ännu.

Skriv en kommentar

Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.

Du kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten