Skriv ut  

Novair lägger ner basen i Oslo

Flygnyheter, Flygtorget, den 3 april 2019
All verksamhet koncentreras till Arlanda. Novair stänger i september basen i Oslo som funnits där sedan 2000. I fortsättningen utgår trafikplaneringen från Arlanda, flygbolagets enda bas.

Novair
Novair
 
TUIfly har vinstvarnat för effekterna av det nuvarande trafikstoppet och ser nu över verksamheten i konsekvens av det. Det har bland annat lett till att den egna besättningsbasen i Oslo läggs ner.
                         
Det är ett steg som också nu Novair tar. I september stängs basen på Gardermoen och ett trettiotal kabinanställda mister jobbet. Därmed koncentreras verksamheten till Arlanda som nu är den enda kvarvarande basen i Skandinavien, år 2016 stängdes också Göteborg som då hade en maskin baserad där. I samband med det krymptes också flottan som idag består av två Airbus A321.
                         
Då liksom nu är det den förändrade resemarknaden som påverkar de renodlade charterflygbolagen. Huvudägaren Apollo köper allt mer stolar hos de reguljära flygbolagen, allt för att tillgodose kraven på mer flexibilitet i resandet. I samband med nedläggningen frågade Flygtorget vd Anders Fred om det finns någon framtid för ett traditionellt charterflygbolag som Novair.
 
– Ja, absolut. Det handlar om att renodla den kärnverksamhet som vi är bra på och som arrangörerna efterfrågar. Som jag ser det behövs ett underlag på cirka en miljon passagerare per år, svarade han då.
                         
Att koncentrera verksamheten till Arlanda ska också enligt flygbolaget skapa möjlighet att disponera flottan bättre och själva tillgodo se det den flexibilitet som branschen efterfrågar. Nedläggningen av basen innebär dock inte att Novair försvinner från den norska marknaden. Kommande sommarperiod fortsätter Novair att flyga från Norge på närmast daglig basis. Efter den 30 september, när basen stängts, tar SAS över och flyger Apollos vinterproduktion och nästa sommar ska de två stockholmsbaserade flygplanen flyga från ett flertal flygplatser i Norden.
                         
Novair har haft besättningsbas på Gardermoen sedan 2000 och flugit med Boeing 737, Airbus A321 och A330 från flygplatsen.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Köp Apollo!
Skrivet av Mats, 2019-04-05 01:22:23
När ska någon på SASfatta att vi ska ha ett eget charterbolag?
Vi sålde Ving/Scanair för en spottstyver, nu flygs resenärer för dessa bolag hela året runt, samtidigt som SAS konkurrerar med reguljärflyg på destinationerna. Varför inte ta ett helhetsgrepp? Tjäna pengar både på flyg och hotell!
Anmäl inlägget
Viktigt
Skrivet av Kenneth, 2019-04-04 19:04:14
Är jätteviktigt att ha ett eget bolag, annars är du helt i händerna på externa partners,
Se vad som hände med Periklis resor på 80 talet som var stora på Grekland, självaste VING var hotat. Då höjde Scanair/Premiaur priserna för Periklis resor så dom gick i konken till slut,.
VING överlyckliga.
En bra balans är att föredra, ca 50/50
Anmäl inlägget
Apollo
Skrivet av Jeff, 2019-04-03 16:11:48
Inte så viktigt i sammanhanget men visst står det apollo på deras nya A321N i stor text och novair under?
Anmäl inlägget
Novair
Skrivet av thomas, 2019-04-03 13:55:25
Fördelen är att alltid ha möjligheten att sätta in egna plan, om offerterna från externa är för höga.

Hela flygbranschen ställs om Nu vilket resulterar i många konkurser, sammanslagningar etc.
Anmäl inlägget
Eget flygbolag?
Skrivet av F/O, 2019-04-03 09:56:33
Lättare kunna anpassa tidtabell.
Anmäl inlägget
Eget flygbolag?
Skrivet av Nyfiken, 2019-04-03 08:00:33
Vilka fördelar är det för Apollo att ha ett eget flygbolag?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn