Skriv ut  

SAS: nästan en halv miljon passagerare i juni

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 juli 2020
Det är fortsatt mörka siffror men trenden pekar uppåt. Nästan en halv miljon passagerare flög med SAS i juni, en tydlig ökning från månaden innan. Och nu sätts fler flygplan in i trafiken.

Det är en blandad bild av verksamheten som SAS visar upp i och med presentationen av siffrorna för juni månad. Särskilt tydligt blir det vid en jämförelse med juni förra år som var den bästa månaden som SAS någonsin kunnat visat upp och där nästan tre miljoner passagerare, 2956 000 för att vara exakt, fanns ombord. Under juni månad 2020 har flygbolaget kunnat räkna in 427 000 passagerare, alltså en rännil jämfört med förra året och det synd framför allt på utrikestrafiken, både till Europa och USA. I siffror innebär det 91 procent lägre kapacitet och 86 procent färre passagerare.

Samtidigt finns positiva signaler att ta del av: 427 000 passagerare är en rejäl ökning från maj månad då bara cirka 160 000 flög med SAS. Det är framför allt inrikesresandet i Sverige och Norge som ligger bakom ökningen men i takt med att allt fler länder öppnar sina gränser kommer resenärerna att öka. Kabinfaktorn i de flygningar som genomfördes under juni låg på 52,3 procent. 

- Vi är glada att kunna välkomna fler passagerare ombord, när vi nu långsamt börjar återuppbygga vårt nätverk och öka tillgängligheten till, från och inom Skandinavien, säger Rickard Gustafson, vd för SAS i en kommentar.

I takt med att antalet passagerare ökar sätts allt fler flygplan in i trafiken. I inledningen av juni hade SAS 15 maskiner igång och de ökade till 30 i mitten av juni. Nu under juli tas ytterligare 15 flygplan ut från parkeringarna och sätts i trafik. 

De sakta ökande siffrorna för SAS följer mönstret för andra flygbolag. Finnair till exempel såg en fördubbling av antalet passagerare under juni även om det stannade på blygsamma 55 000 resenärer. Det beror till största delen på att trafiken till Asien, ryggraden i Finnairs verksamhet, fortsatt är helt stängd. Istället är det inrikes och Europa som håller det finska flygbolaget igång.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Vilken lättnad
Skrivet av Roy, 2020-07-09 21:33:27
Vad glädjande att fler reser med SAS igen! Och vilken lättnad att Gullan hör till de flygvärdinnorna som jag får möta igen. Ingen kan servera kaffe så som Gullan. Det behövs serviceinriktade och motiverade värdinnor som ger oss passagerare det där lilla extra.


Anmäl inlägget
Slita isär?
Skrivet av Lage D, 2020-07-08 22:31:55
Det är främst SAS piloter som sett till att slita sönder bolaget. De 2 miljarder SAS förlorade på senaste piiotstrejken hade behövts idag. SAS gör helt rätt i att bryta upp den gamla strukturen och starta nya helägda mera effektiva bolag och hyra in piloter och kabinpersonal från bemanningsbolag. Den som drömmer om ett annat upplägg kan fortsätta drömma.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&Service expert, 2020-07-08 22:15:38
Men så glädjande siffror, ömsesidigt trevliga möten med våra kunder.
Som vi har längtat att kunna starta upp igen.
Just nu handlar det bara om transport, kaffepannorna får vänta ett tag till läget blir säkrare.
Men var säkra på att bakom munskydden finns våra härliga servicelenden och purrpurr röda läppstift.

Vi startar upp nu.

Välkommen ombord.

Anmäl inlägget
Skattepengar
Skrivet av PF, 2020-07-08 17:42:15
Tänk om SAS hade en sjysst personalpolitik och satsade på skandinaviska arbeten istället för att starta upp med cityjet och xfly på skattebetalarnas bekostnad.
Det hade nog gynnat bolaget på sikt bland resenärer och skapat sympatier.
Ledsamt att SAS ledning försöker slita isär SPG till vilket pris som helst.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn