Skriv ut  

Ljus i mörkret: Charter från regionala flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 november 2020
De regionala flygplatserna har drabbats hårt av pandemin. Ett flertal av dem har i dagsläget ingen passagerartrafik. Ett ljus i mörkret är att chartertrafiken kan vara på väg tillbaka nästa sommar.

Chartervintersäsongen 2020/2021 är på 70 – 80 procents lägre nivå än förra året. Det menar Fredrik Henriksson, kommunikationschef på Ving. I dagsläget flyger Sun Class Airlines med två-tre maskiner, enbart från Sverige och fokus ligger på Gran Canaria och Teneriffa. Enligt planerna skulle flygningarna till Thailand ha startat från Arlanda den 17 december men är nu framflyttade till februari. 

Det hindrar dock inte att planeringen för kommande två säsonger, sommar 2021 och vinter 2021/2022 är i full gång.

- Vi måste våga blicka framåt. Det råder inga tvivel om att det finns ett uppdämt resesug bland svenskarna just nu. Att ha en resa inbokad är något man prioriterar högt och vi vet hur uppskattat det är att resa direkt från sin regionalflygplats, säger han.

I det kommande sommarprogrammet finns därför i nuläget tre regionala flygplatser inplanerade: Örebro, Karlstad och Jönköping. Det är positiva nyheter för flygplatserna som drabbats hårt av inställda flygningar under pandemin. Ingen av de tre flygplatserna har i dagsläget någon reguljärtrafik, varken inrikes eller utrikes och charterflygningarna har legat nere sedan i våras. Istället är det i första hand frakt- och samhällsflyg som håller verksamheterna igång. Att de alla tre nu får en serie charterflygningar nästa sommar är trots allt en ljusglimt i mörkret. 

- Vi är såklart jätteglada att Ving åter satsar på Jönköpingsregionen. Det kan för vissa säkert kännas avlägset med utlandsresor nu, men vi hoppas att corona-pandemin har avtagit så pass att det åter känns tryggt att resa till sommaren. Förhoppningsvis upptäcker också fler fördelarna med att resa från mindre flygplatser med betydligt färre andra resenärer att trängas med, säger Henrik Älverdal, Marknadschef Jönköping Airport.

I dagsläget har de tre flygplatserna följande charteravgångar nästa sommar:
Örebro: Mallorca, Cypern, Rhodos med Sun Class 
Jönköping: Mallorca och Turkiet med Sun Class, Turkiet med Pegasus
Karlstad: Mallorca och Rhodos med Ving, Kreta med TUIKommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

JKG
Skrivet av Marcus Shapiro, 2020-11-26 15:05:11
Lita ej på att det blir några flyg från Jönköping/Axamo, då flygplatsverksamheten med största sannolikhet är nedlagd nästa sommar.

Detta p.g.a. att flygskolan gått i konkurs och att Landvetter/Säve inte är långt borta.
Anmäl inlägget
Billigt
Skrivet av Limpan, 2020-11-24 22:10:57
Det blir med billiga bolag från Syd/Östeuropa
Anmäl inlägget
norskt crew
Skrivet av sverige , 2020-11-24 20:01:37
Du vet väl att bara för att man är anställd på svenska sunclass så flyger man även från tex. Norge och Finland också. Så oroa dig inte för att Sunclass inte har personal. De placerar bara ut den norska personalen de har kvar :))
Anmäl inlägget
Tredje part alt slinga crew
Skrivet av Kenneth, 2020-11-24 18:56:42
Är mest troligt..
Anmäl inlägget
Med vilken crew?
Skrivet av 24/7, 2020-11-24 13:32:26
Hade väl varit lämpligt att passa på att fråga med vilken crew/vilket flygbolag som är tänkt att producera dessa flighter? Eller har Flygtorget redan glömt att Vings svenska crew på Sunclass air är uppsagda?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn