Skriv ut  

Två svenska flygplatser får linje till Frankfurt

Flygnyheter, Redaktionen, den 10 maj 2021
Air Dolomiti är en ny bekantskap i Sverige. Med start i september ska flygbolaget flyga slingan Kalmar – Ronneby – Frankfurt fem dagar i veckan.

De svenska regionala flygplatserna kämpar med att få till en linje till någon av de större hubbarna i Europa. Allt för att slippa omvägen via Arlanda för resor ut i Europa eller världen. Genom årens lopp har flera av dem lyckats: Linköping har upp till tre avgångar per dags till Amsterdam, Växjö har haft samma destination, Norrköping till München och Karlstad och Jönköping samsades om en linje till Frankfurt. Bara för att nämna ett antal. 

Nu har Kalmar och Ronneby tagit efter samarbetet i Karlstad och Jönköping genom att dela på en linje till Frankfurt. Trafiken flygs av Air Dolomiti.
 
- Vi är oerhört glada över att ha en direkt förbindelse mellan vår region och Frankfurt, Tyskland, samt vidare ut i det globala Lufthansanätverket. Rutten uppfyller kraven från både affärs- och fritidsresenärer i vår region, säger Arri Kallonen, flygplatschef på Swedavia Ronneby Airport. 
Sveriges sydöstra hörn har vid några tillfällen haft flygtrafik till bland annat Köpenhamn och Berlin. Men i princip är det omvägen via Stockholm som krävs för att komma ut på de internationella rutterna. 

Det två flygplatserna har jobbat länga på att ro projektet i hamn. Arbetet på att få en linje till någon av de stora hubbarna har pågått sedan 2010 och fick 206 stöd av en undersökning som pekade på att det var Frankfurt som gällde. Men också att det behövdes ytterligare en flygplats för att skapa den marknad som krävdes. Finansieringen av linjen ligger på 15 miljoner under en treårsperiod och av det står näringslivet för hälften och berörda kommuner för hälften. 

Faktum är att det var Air Dolomiti – som nu gör entré i Sverige för första gången med linjetrafik – som hörde av sig och tog upp tråden.
- De såg den kommersiella möjligheten som vi också vet är på plats. Det gör oss trygga med att det kommer att fungera, säger Ronny Lindberg, VD på Kalmar-Öland Airport. 
Italienska Air Dolomiti har flugit sedan 1989 och från 2003 är flygbolaget en del i Lufthansa. Det ger full tillgång till codeshare med det stora ägarbolaget. På slingan till Ronneby och Kalmar flyger de med en Embraer 195 med 120 stolar ombord fem dagar i veckan 

måndagar, onsdagar, torsdagar, fredagar och söndagar på året-runt basis. Trafikstart är den 19 september.
- Från det viktiga navet i Frankfurt kommer det att vara möjligt att nå flera destinationer runt om i världen tack vare de flygningar som erbjuds av Lufthansas nätverk, kommenterar Joerg Eberhart, VD för Air Dolomiti.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn