Skriv ut  

Norwegian tvingas hyra kapacitet

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 januari 2023
Sjuttio flygplan ska bli 85 till sommartrafiken. Men Boeing hinner inte leverera flygplan i den takt som Norwegian behöver.

Norwegian
Norwegian
 
Inför förra sommaren 2022, presenterade Norwegian det då största flygprogrammet på många år med 270 linjer från hela Skandinavien. Flottan bestod då av 70 flygplan men problem med kapaciteten tvingade Norwegian att hyra in flygplan från en rad underleverantörer, bland andra danska AirSeven och Jettime, Enter Air från Polen, Alba Star från Spanien och Airhub Airlines från Malta. Allt för att klara trafikprogrammet.

Inför kommande sommar är ambitionen än högre och Norwegian har planerat för att ha cirka 85 maskiner i luften med cirka 240 linjer på linjekartan, varav 51 från Sverige.

Men det kräver att leveranserna från Boeing håller vad de lovat och i nuläget har det börjat gnissla när det gäller att hinna producera de flygplan som Norwegian behöver. 

Koncernchefen Geir Karlsen har tidigare slagit fast att cirka 100 flygplan är det optimala de kommande åren med de expansionsplaner som Norwegian har. Därför presenterades i maj förra året en affär med Boeing på 50 nya 737 MAX 8 med option på ytterligare 30 flygplan. Det innebär dock inte att Norwegian är på väg upp 130 – 150 flygplan. Istället ska de ersätta de 737-800 där leasingavtalen går ut under de kommande åren med en leveransperiod åren 2025 – 2028. Det handlar alltså om en förnyelse av flygplansflottan som inte nödvändigtvis ökar storleken.

På en direkt fråga från norska media konstaterar Norwegian att det är problem i leveranstakten av de nya MAX-maskinerna. Det ställer än en gång flygbolaget inför valet att antingen kapa i antalet frekvenser eller hyra in kapacitet utifrån. Det mesta pekar att Norwegian, likt föregående år väljer att hyra in utomstående leverantörer. Vilka och i hur stor omfattning är ännu inte klart.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kul att se Norwegian expanderar.
Skrivet av Tryggve, 2023-01-24 16:43:08
Härligt se flygbolag expandera så flygplanstillverkarna kan få svårigheter med produktionen. Tråkigt att ingen ljusning syns till angående behov av kommande piloter.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev