Skriv ut  

Kjell Dahlstöm lämnar Rikstrafiken som får ny chef

Flygnyheter, Harald Rosén, den 3 maj 2004
Regeringen beslöt i torsdags att utse Kjell Dahlström - GD för Rikstrafiken i Sundsvall - till ny Generaldirektör för Statens Institut för Kommunikationsanalys, SIKA i Stockholm. Kjell Dahlström efterträder därmed Staffan Widlert vars förordnande löpet ut i sommar. Kjell Dahlström tillträdde som Generaldirektör för Rikstrafiken 1999. Mellan 1988 och 1991 satt han i riksdagen för Miljöpartiet de Gröna och arbetade därefter som partisekreterare på Mp. Dahlström har en teknologie doktorsexamen från Lunds tekniska högskola. Han har gjort sig känd som en stor förespråkare för tåg. Bland annat vill han bygga snabbtåg från Oskarshamn till Kastrup.
Rikstrafiken har under åren haft en del avhopp och fått utstå  viss kritik, inte minst för upphandling av flyg i Norrland. Senaste utspelet är att man vill avveckla flygplatsen i Storuman (Gunnarn), något som upprört många politiker i Norrland.

Rikstrafiken/S WidlertStaffan Widlert tillträder i sin tur posten som Generaldirektör för Rikstrafiken. Staffan Widlert tillträdde som Direktör för SIKA 1995. Han har tidigare bla arbetat med trafikfrågor vid Stockholms läns landsting och SL och varit forskningsledare på avdelningen för trafikplanering på Tekniska Högskolan i Stockholm. Widlert är i grunden väg- och vattenbyggare och skrev sin doktorsavhandling om modeller för persontrafik. Staffan Widlert har som chef för SIKA i flera sammanhang underkänt stora järnvägssatsningar i glesbygd. Det gäller till exempel Botniabanan och Norrbotniabanan som sågats på samhällsekonomiska grunder, och det innan kostnaderna skenat iväg med flera miljarder. Men nu blir det alltså hans uppdrag att handla upp trafik på dessa spår när (om) de blir färdiga.


MessingInfrastrukturminister Ulrica Messing kommenterar beslutet:

Genom dagens beslut tycker jag att vi på ett effektivt sätt tar vara på de erfarenheter och den kunskap såväl Kjell Dahlström som Staffan Widlert samlat på sig i sitt arbete som generaldirektör på respektive myndighet. Rockaden innebär dessutom att två trafikslagsövergripande myndigheter på ett bra sätt får del av kunskaper och erfarenheter av varandra och att  samarbetet dem emellan underlättas.

 


 Red anm: Vi kan gissa att statsrådet därmed menar att samarbetet skall gå som på räls!


   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev