Skriv ut  

Kastrup - den viktigaste flygplatsen i Skandinavien

Reportage, Anders Carlsson, den 16 december 2013
Kastrup konkurrerar inte med Arlanda. Däremot konkurrerar Arlanda med Kastrup. Den danska flygplatsen ser istället bland andra Amsterdam, Bryssel, Zürich och Berlin som sina främsta konkurrenter. Flygtorget har besökt Kastrup för att ta reda på hur framtiden ser ut för flygplatsen som kallar sig ”World Class Hub”.

Copenhagen Kastrup
Kastrup - Köpenhamns flygplats

Nyligen beslutade Cathay Pacific att utöka trafiken på Europa. Det blev en femte daglig linje mellan Hong Kong och London Heathrow.

– Det var en besvikelse, Hong Kong är en av de destinationer som vi inte har från Kastrup och den står högst på vår lista över linjer vi arbetar med att etablera. Men jag kan förstå dem. Det är en mindre risktagning att öka frekvensen på någon av de stora hubbarna i Europa än att ta chansen med en helt ny destination. Det säger Ole Wieth Christensen, chef för sales och route development på Copenhagen Airports. Å andra sidan var det en besvikelse som inte höll i sig särskilt länge. Passagerartillväxten på Kastrup fortsatte också under november månad och om inget omvälvande inträffar de sista dagarna på året slås rekordet från förra året på 23,3 miljoner passagerare.
Emirates Kastrup
Emirates på Kastrup

En siffra på omkring 24 miljoner passagerare kan dock komma att överträffas av Oslo Airport som haft en stark tillväxt under året och alltså mycket väl kan ta över titeln som Nordens största flygplats räknat i antalet passagerare.

Men det finns en väsentlig skillnad när Kastrup jämförs med Oslo och Stockholm: 90 procent av passagerarna i Köpenhamn reser utrikes medan både Gardermoen och Arlanda har närmare 50 procent inrikespassagerare i statistiken.

Det innebär att på utrikestrafiken är Kastrup ohotad bland de Skandinaviska flygplatserna, på de traditionella flygbolagen men också lågkostnadsbolagen är väl representerade.
WasyJet Kastrup
EasyJet

– De finns de som anser att vår lågpristerminal CPH GO är ett misslyckande eftersom det bara är Easyjet som använder den. Det är precis tvärtom, terminalen är en succé och står idag för 6 procent av hela vår trafik. Passagerarsiffrorna är viktigare än antalet olika stjärtfenor vid gaterna, fortsätter Ole Wieth Christensen.

I mars förra året presenterade flygplatsen sin nya strategi och utnämnde sig samtidigt till ”World Class Hub”. Målsättningen är att vara den viktigaste hubben i norra Europa, inte bara för flygbolagen utan även för passagerare, fraktflygbolag, och hela den kommersiella sidan kring en storflygplats. Vägen dit bygger på tre kärnområden: En extraordinär kundupplevelse, stark konkurrenskraft och en effektiv drift.

– Det innebär bland annat att vi dels arbetar långsiktigt, dels ständigt försöker se verksamheten utifrån flygbolagens sida. Det är ju flygbolagens framgångar som ger oss framgång och det gör att vi ibland faktiskt avråder dem från att dra igång med för många frekvenser. Hellre att de etablerar sig långsamt och blir kvar än att de förtar sig och försvinner redan efter ett par månader.

Den filosofin, tillsammans med bland annat ett incentivsystem som bantar flygbolagens kostnader under de första fem åren – ”det gäller också SAS, påpekar Ole Wieth Christensen för säkerhets skull – har dragit in 22 nya linjer till Kastrup i år. Dessutom har elva flygbolag valt att gå in med trafik på redan existerande destinationer och femton flygbolag har ökat antalet frekvenser på linjer som de redan flyger på. Den kontinuerliga ökningen verkar hålla i sig. Redan nu är det klart med 11 nya linjer nästa år.

Väljer vi att jämföra årets siffror med Oslo och Stockholm blir skillnaden tydlig:

Kastrup: 140 linjer totalt, varav 110 utrikes Europa, 24 intercont och 6 inrikes

Oslo: 119 linjer, varav 87 utrikes Europa, 6 intercont och 26 inrikes

Stockholm: 101 linjer, varav 71 utrikes Europa, 11 intercont och 19 inrikes

– Drygt hälften av våra passagerare är transit och det från ett upptagningsområde på cirka 4 miljoner människor inom två timmars bilfärd. En fjärdedel av vårt underlag ligger i Sverige och 17 procent av den totala volymen är svenska resenärer. Det gör att feedetrafiken är livsviktig för oss, inte bara de klassiska inom Skandinavien utan också från till exempel, Baltikum, Rostock, Humbersida och liknande områden. Det nya avtalet mellan SAS och Jet Time som nu kan flyga än fler frekvenser med mindre flygplan är mycket positivt. Samma sak med Öresundsbron, den är toppen när det bara tar 20 minuter med tåg till Malmö. Nu börjar vi också se alltfler passagerare från norra Tyskland sedan de nya broarna söderut gjort att Hamburg hamnat inom vår tvåtimmarsradie.

Men det är också söderut som de stora konkurrenterna finns. KLM har byggt upp ett starkt linjenät med 11 linjer i Skandinavien som alla förser Schipol med passagerare. Lägg till Bryssel, Wien Zürich, München och på sikt den kommande storflygplatsen i Berlin och det blir klart att det är mot de flygplatserna som Ole Wieth Christensen och hans kollegor blickar, inte mot Arlanda eller Gardermoen.

– Det är möjligt att Arlanda ser oss som sin främsta konkurrent men vi konkurrerar inte med dem. Dessutom måste vi övertyga en del av de flygbolag som vi vill ha hit, till exempel Cathay Pacific, Air Asia X att de behöver inte gå i de invanda spåren och välja London, Paris eller Amsterdam när de ska etablera en linje och samtidigt kriga med alla andra flygbolag som redan flyger dår. Köpenhamn är ett vasst alternativ men det tar tid att kommunicera det.

Den ständiga tillkomsten av nya flygbolag till trots, den stora och viktiga kunden är fortsatt SAS som står för cirka 40 procent av trafiken på Kastrup. När flygbolaget kämpade sig genom sin kris förra året, kämpade också flygplatsen med att hålla framtidstron uppe.

– Det klart att det var tufft. Vi har sett vad som hänt med de stora flygplatserna när Swissair, Sabena och Malev gick i konkurs. Hade också SAS gått den vägen hade det varit ett hårt slag för hela det danska samhället. Vi är den arbetsplats i Danmark som har flest anställda på samma plats, sammanlagt 23 000 människor.

Nu reparerar sig SAS långsamt och Ole Wieth Christensen räknar med att det fortsatt blir business as usual med merparten av långlinjeverksamheten förlagd till CPH.

– Jag vet att det finns dem som menar att trafiken till Asien borde ligga i Stockholm, men det går inte att plocka ut en del av trafiken ur ett fungerande nätverk. Dessutom ska vi komma ihåg attdet bor nästan inga människor norr om Stockholm så de har ett betydligt mindre passagerarunderlag än här nere.

På önskelistan över nya intercontlinjer finns en del som nu, i och med Norwegians inträde på långlinjemarknaden, har kunnat bockas av: JFK-flygplatsen i New York, Los Angeles och Florida. I övrigt skiljer den sig en del från den som Arlanda brukar publicera. Bland annat saknas Boston, Delhi, Manila, Johannesburg, Mumbai och Ho Chi Minh City. Alla destinationer med ett betydande antal passagerare som idag väljer andra vägar än via Köpenhamn.

– Då är det viktigt att vi är där igen och visar vilken potential Köpenhamn har som hub i norra Europa. Ett exempel, nyligen samlade vi incheckningen för alla flygbolagen som ingår i Oneworld. Det ökade effektiviteten i diskarna, i första hand för de flygbolag det gällde men också för oss som fick bättre överblick av flödena. När vi presenterade idén och sa att det här kommer att spara pengar åt er, så trodde de oss inte. Rättare sagt, de trodde inte att flygplatsen skulle hjälpa till att sänka kostnaderna.

Kanske är det den inställningen som gjorde att Copenhagen Airport tidigare i år korades till världens bästa flygplats i segmentet 20 – 50 miljoner passagerare när det gäller linjeutveckling. I motiveringen till det prestigefyllda priset nämndes bland annat just det faktum att Kastrup är en hub för inte bara Skandinavien utan också Baltikum, Polen, norra Tyskland. Men också att flygplatsen framgångsrikt ökat antalet point-to-point-destinationer.

– Priset ökar tilltron till oss bland flygbolagen och understryker att vi är trovärdiga när vi säljer in våra möjligheter. Det är också ett bevis för att vår strategi med ”World Class Hub” fungerar och är något vi ska bygga vidare på.

Se vad Flygtorget gör på Facebook!Kommentera artikeln
Det finns 69 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Sunt förnuft
Skrivet av TM, 2013-12-21 03:00:52
CPH är den viktigaste flygplatsen för SAS men inte längre för svenskarna. Merparten av svenskarna bor inte i Skåne.
SAS fokus på CPH är så klart trist med tanke på att svenskar och norrmän pumpar in skattepengar till förmån för Danmarks industri och arbetsmarknad men vem bryr sig nuförtiden., vi reser via hubbarna i Europa eller med Emirates, Qatar, Continental, Thai osv. direkt från ARN och OSL och fortsätter att subventionera det väldigt betydelselösa landet Danmark för att vi är snälla.
Anmäl inlägget
Mer saklighet
Skrivet av Smålänningen, 2013-12-21 00:08:00
Det verkar som att det är en kamp mellan ARN, CPH och OSL. Det är det inte. CPH ÄR den mest betydelsefulla flygplatsen precis som artikeln säger. Ni som anger något annat borde läsa på!!
Anmäl inlägget
CPH - Naturlig hub
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-21 00:01:02
Verkar fortfarande som merparten på detta forum hellre vill byta flygplan i t.ex. FRA, CDG, AMS, MUC, LHR. Själv tycker jag fortfarande att det är mycket smidigare och enklare att byta i CPH. Linjeutbudet är större i ovan nämnda flygplatser men varför ska vi inte ha vår egen Skanidinaviska hub?
Anmäl inlägget
Jaja...
Skrivet av Fenton Spadrig, 2013-12-19 11:10:44
AMS har 6 landningsbanor och planerar en sjunde bana plus nya terminaler. Man hanterar dryg 50 milj pax/år och fler blir det p.g.a Londonflygplatserna trafikinfarkt. FRA kommer att kunna hantera 90 milj pax/år när utbyggnaden är klar. Dessa flygplatser ska alltså CPH konkurrera med? Dansken/skåningen må gärna tro att CPH är "världens bästa" om de mår bättre av det. Men CPH är och förblir en legoflygplats.
Anmäl inlägget
Sv. CPH
Skrivet av Jocke, 2013-12-18 23:19:36
Ja det är just bristen på longhaul linjer på CPH om du jämför med AMS, MUC och FRA som är de närmaste hubbarna från Sverige. Som gör att valet för mig blir ganska lätt att välja andra flygplatser med ett bättre utbud och direkt till de flesta städer som jag behöver komma till i mitt jobb.
Anmäl inlägget
@jo(c)ke
Skrivet av cph, 2013-12-18 22:51:45
Herregud jocke, hvor har du tallet 90% fra, hvem er 'man' og vart skal 'man' rejse til? Det er useriøst.
Anmäl inlägget
CPH Soundtrack
Skrivet av Lågprisprofilen, 2013-12-18 18:52:38
Synd at han inte körde CPH:s nya soundtrack. Feauring CAU-kören och Security-orkestern

http://www.youtube.com/watch?v=pwdw7J7oDAc
Anmäl inlägget
Sv. CPH
Skrivet av Jocke, 2013-12-18 18:01:15
Allvarligt talat åker man via CPH så får man i 90% av fallen göra ytterligare en mellanlandning. Där har du den extremt stora skillnaden på CPH jämfört med MUC och FRA. Dessutom är även senator loungerna bra mycket bättre än SAS dito på CPH.
Kom in i matchen CPH är bra för er som bor runt bron. men för övriga skandinaver så finns det bättre alternativ.
Anmäl inlägget
Till CPH
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-18 17:02:28
Är det någon här som tar på sig uppgiften att uttala sig å andras vägnar så är det väl CPH, som tycks veta bättre vad som är bra för oss svenskar än vi själva!!
Anmäl inlägget
KA og KD
Skrivet av cph, 2013-12-18 16:53:05
Det er et imponerende mandat knut arne og kd pax har fået til at udtale sig på de rationelle paxs vegne. Jeres argumenter er naturligvis alt for generelle og ikke valide. CPH bliver aldrig så stor som FRA, selvfølgelig. Men som nordeuropæisk hub har den en rolle at spille i konkurrence med BER og andre. Der er mange andre konkurrenceparametre end frekvenser. Eks.vis transfertid, rettidighed. komfort etc. Her ligger CPH konsekvent i Europa toppen til glæde for de mange rationelle pax.
Anmäl inlägget
Dagens skämt: Tokyo via CPH
Skrivet av Lågprisprofilen, 2013-12-18 16:28:07
CPH: Ska man till Japan och bor i de övre 96% av Sverige så reser man självklart via HEL. Det fina med Finnair är, förutom att man slipper flyga baklänges en timme är att de förutom Tokyo även flyger till Nagoya och Osaka, precis som att alla människor inte påbörjar sin resa på Sergels torg eller Kongens nytorv, så är Tokyo inte det allsmäktiga resmålet i Japan heller.
Anmäl inlägget
Till CPH
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-18 15:52:26
Om jag ska till plats A spelar det ingen roll om jag byter på CPH eller FRA, allt annat lika. Men om jag nästa vecka ska till plats B, veckan därpå till plats C, veckan därpå till D osv. och platserna B, C och D inte trafikeras från CPH men däremot från FRA, så kommer jag att åka via FRA oftare. Om jag är rationell, och inte har några särskilda känslomässiga preferenser för något alternativ, så speglar frekvensen hur bra en flygplats är. Alltså gäller: FRA är bättre än CPH.
Anmäl inlägget
Re CPH
Skrivet av K-d pax, 2013-12-18 15:41:48
Nej det har du rätt i CPH.
Men det finns å andra sidan inget som talar speciellt FÖR CPH heller.
Däremot väljer den rationelle genomsnittssvensken norr om Småland antagligen BER när den flygplatsen öppnar.
Anmäl inlägget
@Knut Arne
Skrivet av cph, 2013-12-18 14:52:07
OK, en gang til for Knut Arne som åbenbart misser pointen:Hvis du skal til Singapore og du kan flyve enten via CPH eller FRA, så vælger den rationelle passager ikke FRA, bare fordi man også kan komme til Mongoliet eller Kuala Lumpur derfra. Det er uvæsentligt i den sammenhæng. Det må du da kunne indse, forhåbningsvis?!
Anmäl inlägget
Till CPH
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-18 14:34:10
1) Jag förstår att ni danskar försvarar SAS eftersom hela konstruktionen gynnar er. SAS existens gör att CPH har fler direktlinjer än annars och att Sthlm har färre än annars. Det är meningslöst att försöka övertyga mig om att det som är dåligt för Sverige egentligen är bra, så försök inte ens.
2) En rationell passagerare väljer de resvägar som är bäst för denne. Ju fler alternativ att välja på desto bättre. CPH har färre alternativ än hubbarna i europa =>hubbarna i europa är bättre än CPH
Anmäl inlägget
Översitteri
Skrivet av The Observer, 2013-12-18 14:25:04
Det som irriterar många boende i mellansverige är attityden hos Ole Wieth Christensen och många andra CPH-vänner.
"Ni förstår, alla i Norden tjänar på att ni kommer och byter flyg på vår fina flygplats. Uppe hos er i Norrland är det ändå bara skog".
Ole kan inte övertyga mig om att det är bättre för mig att byta i CPH jämfört med BER eller AMS exempelvis.
Anmäl inlägget
@Knut Arne
Skrivet av cph, 2013-12-18 13:34:06
Ad1: Måske, måske ikke..Fordelen ved et samlet sas har været, at man har haft et helt nordisk kundegrundlag og har haft volumen nok til at dække hele Skandinavien også de mindre attraktive ruter. Man kan dog argumentere for begge synspunkter uden at være dum.
AD2. Om hubbyte: Din påstand om hvordan rationelle rejsende agerer er indlysende ulogisk og ubrugelig. Det understreges af det faktum, at du ikke forholder dig til mine argumenter, så jeg må konkludere, at du selv indser din fejlslutning
Anmäl inlägget
Till CPH
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-18 12:21:07
Om SAS inte hade funnits överhuvudtaget (eller om Sverige hade haft ett eget nationellt flygbolag) hade Sthlm i kraft av sin befolkning och ekonomiska betydelse utgjort underlag för flyglinjer, vilket hade medfört fler direktlinjer än idag. Som det nu är överförs en del av detta underlag till CP vilket: 1 gynnar CPH 2 missgynnar Sthlm. Ja, detta är ett kontrafaktiskt resonemang. Nej, man är inte på något sätt "skyldig" om man för kontrafaktiskt resonemang.
Anmäl inlägget
@Knut Arne
Skrivet av cph, 2013-12-18 12:09:40
2. Hvis man skal til Tokyo eller Tirana har man ikke også behov for en hub, hvor man kan komme til Seoul eller Saigon. Med andre ord, mennesker vælger hub, der hvor det giver mening i forhold til den konkrete rejse, ikke ud fra om man potentielt også kunne komme til 1 milliard andre dest. CPH er mange gange præmieret for sin effektivitet og kundeoplevelse. Det samme kan ikke siges om LHR, CDG m.v. Med et svensk udtryk er CPH lagom stor og behagelig i forhold til flere andre megahubs.
Anmäl inlägget
@Knut Arne
Skrivet av cph, 2013-12-18 12:05:01
Hej K-A, du foretager flere fejlslutninger. 1: SAS prioritering af CPH har skabt en kritisk masse/volumen som hele SAS har nytte af. CPHs formåga at skabe trafik kan ikke overføres i forholdet 1:1 til ARN. Forudsætningerne er forskellige. Du gør dig skyldig i kontrafaktisk historieskrivning (hvor man forestiller sig, hvad der ville være sket, hvis en bestemt handling var faldet anderledes ud).
Anmäl inlägget
Helt rätt Knut-Arne
Skrivet av Lågprisprofilen, 2013-12-18 12:04:01
Håller med Knut-Arne i allt.

Egentligen skiter jag i om jag utgår från GOT, ARN, CPH, NRK eller LPI. Det viktiga är att den totala resan blir så smidig, snabb och billig som möjligt.

SAS är inte längre ett interkontinentalbolag att räkna med. Fylledansken i artikeln yrar om att konkurrera med MUC och AMS. CPH är främst av intresse för SAS. SAS har ytterst få långlinjer. Altså kan CPH aldrig vara en fullvärdig IC-hub.
Anmäl inlägget
Till Eurobonus guld
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-18 09:55:23
Det finns inget egenvärde med en skandinavisk hub. För alla rationella resenärer gäller följande prioritetsordning: 1) direktflyg 2) byte på hub med så många val som möljigt. Att SAS valt CPH som hub innebär för alla som inte bor så nära CPH att vi kan åka direkt därifrån försämringar vad gäller både 1 och 2. Alltså: 1) hade inte SAS prioriterat CPH eller funnits överhuvudtaget hade ARN haft fler direktlinjer 2) CPH har sämre utbud än de stora hubarna i europa vilket gör CPH tillett sämre val.
Anmäl inlägget
Sc. Eurobonus Guld
Skrivet av Jocke, 2013-12-18 07:59:18
Anledningen är ganska given. MUC,FRA,AMS och LHR har ett betydligt bättre linjenät. Vilket CPH inte har.
Och återigen så är CPH enbart större än ARN och OSL pga SAS och deras politik.
Anmäl inlägget
Jämför med jämbördiga
Skrivet av där det bor folk, 2013-12-18 04:29:07
Att jämföra Arlanda med Kastrup är som att jämföra SAAB/Volvo med Audi ,BMW och Mercedes, lika med Godnatt!
Anmäl inlägget
Svar till Fakta
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-18 04:22:58
En fin ambition att alla i STO inte vill åka via något nav. Tror inte detta är realiserbart beaktat invånarantalet m.m. Om nu ingen i ARNs ledningskrets förväntar sig att någon vill åka norrut för att sedan åka söderut så är väl därmed svaret givet. Ska passagerare matas in från Mora för att belägga långlinjerna från ARN?

Anmäl inlägget
Svar till Elias
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-18 03:49:25
Du har helt rätt, ARN är Sveriges hub. Men befolkningscentra och resemönster medför att CPH är en större och viktigare flygplats. Detta är fakta och därför har CPH fler passagerare än ARN. Vad är egentligen självändamålet i att det är bättre för er från norra Sverige att byta flygplan i t.ex. FRA, MUC, AMS etc istället för CPH? Kan man möjligen skönja ett lillebrorskomplex från er i norra Sverige?
Anmäl inlägget
Vi måste alltid byta flygplan
Skrivet av Smålänningen, 2013-12-18 03:33:54
Vi bor i Norden, med få invånare och därför inte underlag för så många direktlinjer. Alla tycks vara överens på detta forum att vi inte ska ha en hub i Norden utan att alla ska fortsätta åka via FRA m.fl. Jag tycker det vore både trevligare och bättre att byta på en Skandinavisk hub. För mig lite märkligt att detta skulle funka bättre genom att först åka till ARN eller OSL för att sen flyga söderut. Betänk att endast ca 1 miljon av landets ca 9.6 miljoner invånare bor norr om Mälardalen.
Anmäl inlägget
Varför denna kritik mot en Skandinavisk hub
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-18 03:19:21
För mig förvånande att så många är kritiska att en hub etableras i Skandinavien och hellre tycker att vi ska fortsätta åka via AMS, FRA, MUC m.m. En hub för Skandinavien kan aldrig etableras i på t.ex. ARN eller OSL då merparten av passagerarna helt enkelt åker söderut till befolkningscentra i EU. I detta sammanhang är interkontinental trafik marginell. Utan en hub kan inte heller denna typ av trafik få ett underlag.
Anmäl inlägget
Arlanda?
Skrivet av Sthlm, 2013-12-18 01:05:29
Varför skulle flygplan från Arlanda åka direkt till alla linjer i Världen? Arlanda/ Stockholm ligger mitt i Norden blir internationella huvudlinjer i Världen och behöver upp till ca 150 - 200 linjer. Kastrups linjer bör flytta till Arlanda. Sverige bor 9,6 miljoner idag.
Anmäl inlägget
Idiotiskt citat,
Skrivet av The Observer, 2013-12-17 19:08:27
"...det finns dem som menar att trafiken till Asien borde ligga i Stockholm, men det går inte att plocka ut en del av trafiken ur ett fungerande nätverk. Dessutom ska vi komma ihåg attdet bor nästan inga människor norr om Stockholm"

Citatet säger allt. Är han representant för SAS eller CPH? Han vet knappt skillnaden eftersom CPH är inte mycket utan SAS.
Anmäl inlägget
Hvorfor regne bort innenrikstrafikken?
Skrivet av Torolf, 2013-12-17 15:14:06
Jeg ser ikke CPHs rasjonale for å se bort fra innenrikstrafikken når man sammenlikner lufthavner, rent bortsett fra at det bidrar til å få CPH til å se større ut enn den er, sammenliknet med ARN og OSL. Hvorfor skal man f.eks. telle med passasjerer på BGO-CPH, men ikke BGO-OSL? En av Oslo Lufthavns store styrker er nettopp at vi har et stort innenriks rutenett med noen av de mest trafikkerte rutene i Europa (Trondheim, Bergen og Stavanger).


Anmäl inlägget
ARN inrikes
Skrivet av Fakta, 2013-12-17 14:54:52
ARNs inrikes trafik har minskat från över 7,5 milj till idag 4,8 milj sedan 2001. Anledingen är utbyggnaden av järnvägsnätet med snabbtåg och introduktionen av Arlanda Central. Så folk som tidigare flög till ARN för att byta till utrikes flyg tar ofta tåget istället.
Anmäl inlägget
Fakta
Skrivet av SCB, 2013-12-17 13:08:43
Öresundsregionen är till ytan ett jätteområde som omfattar de danska öarna Själland, Lolland, Falster och Bornholm och hela Skåne. På motsvarande yta runt Stockholm bor det också cirka 3,5 miljoner invånare. 2,6 miljoner invånare bor det enbart i Sthlm och Uppsala tillsammans.
Anmäl inlägget
Det bor flera människor runt CPH.
Skrivet av Sven, 2013-12-17 12:46:42
3,7 miljoner i Öresundsregionen, men bara 2,6 miljoner runt Stockholm. (Källa wikipedia) Dessutom ligger CPH mycket närmare nordtyskland. Billig feeder är viktigt, det blir den inte till Arlanda.
Anmäl inlägget
Vart tog svenskt inrikes vägen?
Skrivet av Kjell Ahrenberg, 2013-12-17 12:04:12
Om jag minns rätt hade vi ca:9-10 miljoner årspassagerare på svenskt inrikes på terminal 4 på ARN redan tidigt 80-tal. Vart tog de passagerarna vägen. Någon som vet hur många de är idag?
Anmäl inlägget
ARN destinationer
Skrivet av Anders, 2013-12-17 11:14:15
Kan dansken räkna? Från Swedavaia.se

ARN Destinationer
Totalt: 163 destinationer
Utrikes: 135 destinationer
Inrikes: 28 destinationer
Anmäl inlägget
Arlanda är Sveriges hub!
Skrivet av Elias, 2013-12-17 11:12:19
Trots att dansken och SAS försöker tvinga oss i Skandinaviens största stad att byta plan i pyttelandet Danmark har jag lyckats resa till alla kontineneter utan att byta på KAstrup en enda gång! Kastrup har inte en chans mot superhubbarna AMS, CDG, LHR och FRA! Ju förr de inser det desto bättre. Dessutom kommer nya BER att vara ett mycket bättre alternativ för både polacker och nordtyskar än Kastrup.
Anmäl inlägget
CPH utrikesresenärer
Skrivet av Pontus, 2013-12-17 11:00:01
Ja jösses vad konstigt att CPH har en liten andel inrikesresenärer, landet är ju lika stort som Småland till ytan! Får för mig att antalet inrikesresenärer på Schiphol också är relativt blygsamt. Hoppas att nya BER gör mos av CPH!
Anmäl inlägget
Fler nav på G. Del 2
Skrivet av Herman Hedning, 2013-12-17 08:14:59
Norrmännen åker ju gärna ofta på tur. Helsingfors starka Asientrafik gynnar absolut inte CPH. Arlanda har en bit upp till CPH:s standard, men det har hänt en hel del sista åren och mer är på gång däruppe. Särskilt nu när det idiotiska utsläppstaket tas bort. Summa summarum: CPH:s upptagningsområde kommer att krympa på lång sikt och det kommer att märkas.
Anmäl inlägget
Fler nav på G. Del 1
Skrivet av Herman Hedning, 2013-12-17 08:05:18
Manchester blir större på interkont. Emirates flyger redan dit med en A380. Berlin kommer att fånga upp de polacker och nordtyskar som flyger via CPH. Även Hamburg har expansionsplaner. Redan nu flyger många jyllänningar via Hamburg på charter för CPH är för dyrt. Oslo kommer säkert att få mer interkont tack vare landets starka position som oljeproducent och norrmännens starka köpkraft.
Anmäl inlägget
Alla är vi lika
Skrivet av Filippa, 2013-12-17 08:05:11
Danskar och skåningar vill inte flyga norrut till ARN för att sedan byta och flyga i en annan riktning. Fullt förståeligt! Samma sak gäller alla svenskar norr om Skåne. Vi vill inte först åka till CPH, sedan byta ock åka i en annan riktning!! Av detta följer att SAS borde delas upp i tre nationella delar.
Anmäl inlägget
Kolla på en jordglob inte på en platt karta
Skrivet av Anders1, 2013-12-17 00:53:50
Jag tror att många här behöver plocka fram den gamla jordgloben från vinden. Titta noga och se att till USA:s västkust och Japan är det närmare från ARN än CPH.
Anmäl inlägget
via hub
Skrivet av Fakta, 2013-12-17 00:13:03
Folk från Oslo och Stockholm-Mälarregionen vill undvika att åka via något nav. Därför ser vi en utveckling på OSL och ARN där andra flygbolag startar flertalet interkontinentala linjer. Jag tror inte någon i ARNs ledningskrets förväntar sig att folk ska flyga norrut och sedan söderut. ARN som idealiskt nav passar in för Asientrafik och amerikansk västkusttrafik.
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Erik, 2013-12-16 22:29:21
Ja det bevisar ju bara att CPH är en större flygplats tack vare SAS, vänder du på matar trafiken till OSL eller ARN så får ni ju samma siffror. Men nu är det som det är, jag är lika glad i alla fall och CPH är aldrig ett alternativ finns bättre flygplatser i Tyskland med ett bra utbud av linjer. Flyger med SAS när det går direkt från ARN om inte så är det MUC och FRA som gäller.
Anmäl inlägget
Inte många linjer norröver
Skrivet av Smålänningen, 2013-12-16 22:08:08
Intressant Wikipedia-artikel. Kollade på "Busiest Air-Routes" utanför Norden. Alla stora linjer nås snabbast från CPH. Ett undantag är möjligen HEL-SIN. Så återigen varför åka norröver när vi reser söderöver. Betänk att flertalet av oss Skandinavier faktiskt bor söder om Stockholm, inte tvärtom!
Anmäl inlägget
Lite fakta
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-16 22:00:12
En intressant artikel på Wikipedia...

http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_the_busiest_airports_in_the_Nordic_countries
Anmäl inlägget
Varför åka norrut
Skrivet av Smålänningen, 2013-12-16 21:55:01
Denna eviga debatt om ARN, CPH, HEL och OSL. Vem vill åka norrut för att sedan åka söderut? Det är väl fullständigt självklart att CPH är den naturliga hubben. Ska man åka inrikes till någon av Norrlandskommunerna åker man via Stockholm, inte annars!!
Anmäl inlägget
CPH är Nordens hub
Skrivet av Eurobonus Guld, 2013-12-16 21:47:06
Tack för bra, utförlig och saklig artikel. Än hur gärna vi som bor i Stockolm vill att ARN ska vara Nordens hub så är nog det svårt att realisera. CPH har helt enkelt ett mycket större upptagningsområde då färre människor bor så långt norröver som ARN. Vi Skandinavier behöver en HUB som är och kommer förbli CPH och jag hoppas CPH lyckas med att utveckla detta så vi slipper åka via FRA, AMS, LHR m.fl.
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Jocke, 2013-12-16 21:39:13
hubben skulle det stå och inte huben
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Jocke, 2013-12-16 21:36:48
CPH lever på att SAS matar ner sin trafik från ARN och OSL till världshuben CPH :-). Hade huben legat på ARN eller OSL så hade ju varken Singapore Airlines eller Air Canada flugit till CPH. SAS är helt avgörande för CPH trafiken medans både OSL och ARN står sig betydligt bättre trots SAS frånvaro av ett stabilt longhaul nät.
Jag är snarare förvånad över att de inte har fler resenärer om det nu är så "många" tyskar och polacker som åker från CPH.
Anmäl inlägget
CPH bäst i test :D
Skrivet av Skåningen, 2013-12-16 21:13:05
En miljon skåningar kan inte ha fel! CPH är Sveriges bästa flygplats! Och 08-Irma skall väl inte tala om storhetsvansinne - Capital of Scandiavia - tillåt mig småle :)
Anmäl inlägget
CPH en rival till AMS????
Skrivet av Jompa, 2013-12-16 20:15:02
Hahaha! Är på semester på Filippinerna just nu och läser detta. Flög hit via GOT och AMS. Nog för vi i Sverige kan vara lite självgoda ibland, men dansken är verkligen uppe i det blå om de tror att CPH ska kunna konkurrera med AMS, Sveriges närmaste super hub. Här kan vi verkligen tala om en World class hub. Sätter aldrig min fot igen på CPH, världens mest överskattade flygplats.
Anmäl inlägget
Transfer minskar
Skrivet av Frans, 2013-12-16 20:09:23
Transfertrafiken på CPH minskar i år. När Berlins nya flyplats är i full drift lär det bli än mindre av den varan. Det blir några intressanta år framöver. Framtiden talar för ARN, i Europas mest expansiva region.
Anmäl inlägget
Kom igen
Skrivet av Bimannen, 2013-12-16 20:07:45
Men vad är problemet... Lägg i ihop Bromma och arlanda så har du ett Kastrup i passagerarmängd räknat. SAS kommer att antingen konka eller bli uppköpt och då kan inte Preben diktera villkoren för svenskar och norrmän längre. Den danska "superhubben" lever på lånad tid. Sanna mina ord.
Anmäl inlägget
Jojo
Skrivet av GVR, 2013-12-16 17:21:24
Kul att Kastrups ledning finner tröst i en passagerarökning på hela 0,1 % i november. OSL var för övrigt störst i november och Arlanda hade störst ökning i % av de tre.
Anmäl inlägget
ARN destinationer
Skrivet av Fakta, 2013-12-16 16:28:28
Totalt: 163 destinationer
Utrikes: 135 destinationer
Inrikes: 28 destinationer
Anmäl inlägget
ARN och inrikes
Skrivet av Fakta, 2013-12-16 16:23:45
Det här är typisk dansk propaganda. Man jämställer OSL med ARN och pekar på att ARN och OSL har 50% inrikestrafik. Detta gäller för OSL men inte ARN. Av ARNs snart 20,6 miljoner resenärer så utgör 4,7 miljoner inrikes trafikanter eller 23%. Jag förstår heller inte vilket källmaterial man har när man säger att ARN har 101 destinationer. Kan man inte läsa Swedavias websida där kan man lära sig att det är betydligt fler
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Mikael, 2013-12-16 15:45:47
Man skriver i artikeln om effektiv drift.... Som pax och byta flyg i CPH är ju pinsamt när man har 2 timmars flygbyte och bagaget ändå inte kommer med. Upp till 20 minuters väntan för att komma igenom säkerhetskontroll vill jag inte kalla för effektivitet. Finns nästan inget folk boende norr om Sthlm... vilket skulle betyda att utanför Köpenhamn bor inte en enda jävla människa.... Ja du milde tid! Det är skönt att slippa byta flyg på kaoset CPH och man kan nuförtiden flyga mer direkt från ARN.
Anmäl inlägget
@sthlm
Skrivet av Saltkammargutten, 2013-12-16 14:48:09
Svenska är inte dumma i huvudet. Vi styrs av individer som är dumma i huvudet. Det svenska statsskicket är inte monarki. Det är dårarnas diktatur.
Anmäl inlägget
dessa svenskar...
Skrivet av sthlm, 2013-12-16 14:32:38
Till saken hör att staten gör sitt bästa för att lägga ner stora delar av Arlanda. I Sverige lyssnar vi nämligen enbart på individer som klagar och gnäller, även om det innebär att man måste sänga stora delar av landets viktigaste flygplats. Svenskar är verkligen dumma i huvudet!
Anmäl inlägget
Självgodhet
Skrivet av Knut-Arne, 2013-12-16 12:42:10
Denna bild av Cph som nåfon slags "naturlig" skandinavisk hub odlas av danskarna (natueligtvis) och köps okritiskt av oss svenskar och norrmän (inte lika naturligt). Att vi köpt denna bild medför att vi som en skock får finner oss i att transporteras via cph, vilket gör att den danska bilden av sig själv som något slags skandonaviskt centrum blir självuppfyllande.
Anmäl inlägget
intercont
Skrivet av Martin, 2013-12-16 12:27:45
Lite nyfiken på intercont-linjerna, någon som har en lista på dessa för respektive flygplats?
Anmäl inlägget
sticka ut hakan
Skrivet av cph4ever, 2013-12-16 12:12:48
Detta är skillnaden...CPH vågar sticka ut hakan men ARN sitter nöjt och ser på.
Anmäl inlägget
ARN vs. CPH
Skrivet av Kolja, 2013-12-16 11:55:16
Kastrups största styrka jämfört med Arlanda är att de inte har någon inhemsk konkurrens.
Arlanda kämpar på men måste konkurrera med Bromma, Nyköping, Västerås och nu snart kanske Uppsala.
I Danmark är det självklart att det är CPH som är den stora hubben och därifrån vill alla resa.
Anmäl inlägget
...
Skrivet av Yo , 2013-12-16 11:04:15
Ungefär lika smart som att säga att det bor väl ingen i Danmark ...slår man ihop Uppsala och Stockholms norra förorter så har du där lika mycket folk som bor i CPH...majoriteten av de som borr norr om Stockholm nyttjar däremot inte Kastrup alls , dvs en folkmängd som nästan är i paritet med hela Danmarks.
Anmäl inlägget
Äpplen och Päron
Skrivet av Saltkammargutten, 2013-12-16 10:23:12
Att jämföra ARN och CPH är precis som att jämföra äpplen med päron.
Det är både löjligt och framförallt såååå uttjatat. Vi vet redan nu att snart kommer den traditionella pajkastningen igång mellan proARN och pro CPH.
CPH är skitbra men ARN kan bli bra skit.
Anmäl inlägget
"extraordinär kundupplevelse"
Skrivet av Robin Rutten, 2013-12-16 09:16:47
då måste man göra något åt Säkerhetskontrollen. Bedrövlig även när personalen inte maskar eller har olaglig strejk.
Anmäl inlägget
Låt ARN ge sin syn
Skrivet av PAX, 2013-12-16 09:15:06
Låt vedebörande person på ARN ge sin syn på
Herr Christensens "analys". Skulle vara intressant att höra.

"Bor ingen norr om Arlanda".........
Anmäl inlägget
CPH
Skrivet av Provocerande, 2013-12-16 09:11:33
Att skriva av intervjuer med CPH utan kritisk analys ur svensk vinkel är ganska provocerande.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
TFHS
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev