Skriv ut  

SAS flyger första gången på biobränsle från Arlanda

Miljö, Anders Carlsson, den 3 november 2014
På måndag har SAS inrikesflight tio procent restprodukter från skogsbruket i tankarna. Det är första gången som SAS provar att flyga med biobränsle ombord på en flygning från Arlanda.

SAS ordinarie flight SK 066 klockan 8.15 på tisdag den 4 november till Östersund blir inte riktigt som vanligt. Den Boeing 737-700 som ska flyga sträckan kommer att tankas med tio procent biobränsle, men det är fullt möjligt att flyga på högre inblandningar och i framtiden på rena biobränslen.

– Det finns tillräckligt med biomassa för att kunna försörja allt flyg med biobränslen, säger Gustav Melin, VD på Svebio, Svenska Bioenergiföreningen.

Det är Statoil Aviation som levererar biobränslet och som har tagit initiativ till att ta fram biobränsle för flyg till den skandinaviska marknaden. Den första fasta svenska tankstationen för flygbiobränsle finns på Karlstad Airport och där flyger bland andra Nextjet och BMI på bränsle som till del består av restprodukter från skogsbruket.

Biobränslet kan blandas upp till 50 procent med konventionella, fossila flygbränslen och ger även i utblandad form en tydlig miljöeffekt. Flygets andel av de globala koldioxidutsläppen är 2-3 procent. IATA har som mål att stoppa ökningen av koldioxidutsläppen från 2020 och att halvera utsläppen från flyget senast 2050.

– När vi på Swedavia når vårt mål om nollutsläpp av fossil koldioxid 2020 i vår egen verksamhet finns endast ett område kvar att jobba inom och det är förnybara flygbränslen. Därför är den här satsningen ett så viktigt och intressant steg i rätt riktning, säger Lena Wennberg, miljöchef på Swedavia.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn