Skriv ut  

Högsta miljöbetyg till Arlanda Airport

Miljö, Anders Carlsson, den 31 augusti 2015
Det är sjunde året i rad som Arlanda för högsta miljöbetyg.
Och fler flygplatser i landet håller en hög nivå när det gäller arbetet på att reducera utsläppen av koldioxid.

Sedan 2009 har Arlanda varje år fått bästa betyg i ett europeiskt program som bgraderar flygplatsers klimatpåverkan. Årets klimatrevision genomfördes under

försommaren av en extern revisor och Arlanda nådde återigen den högsta nivån; 3+.

- Det är en utmaning för hela verksamheten att ständigt minska sina koldioxidutsläpp - och vi har återigen lyckats, säger Lena Wennberg, Arlandas miljöchef.

Airport Carbon Accreditation instiftades 2009. Stockholm Arlanda Airport var då den första flygplatsen någonsin som ackrediterades enligt den högsta nivån, av fyra nivåer. Idag är Swedavias samtliga tio flygplatser ackrediterade på nivå 3+, av totalt 20 flygplatser i världen.

Bakom ackrediteringsprogrammet som kallas Airport Carbon Accreditation står ACI, Airport Council International Europe, som är en sammanslutning av 440 flygplatser i Europa, och WSP Environmental som är ett globalt analys- och teknikföretag som erbjuder konsulttjänster för hållbar samhällsutveckling.

- Arlanda ses redan som ett föredöme av många internationella bedömare vad gäller klimatpåverkande utsläpp och ACI Europe lyfter ofta fram oss som det bästa exemplet på vad som går att åstadkomma om man verkligen vill. Och nu fortsätter vi arbetet med att minska de utsläpp som återstår, säger Lena Wennberg.

- För att bli ackrediterad på högsta nivån i programmet måste också alla andra steg på skalan uppfyllas. Grundkraven är en redovisning av flygplatsens koldioxidutsläpp som flygplatsen har kontroll över men också de utsläppskällor som flygplatsen kan påverka. Samtliga utsläppskällor verifieras sedan enligt ISO 14064 av en oberoende revisor. Vidare ingår att bevisa en effektiv koldioxidhantering och att påvisa utsläppsminskningar. För att uppnå nivå 3 krävs att flygplatsen engagerar andra företag som agerar på flygplatsen, bland annat flygbolag, cateringföretag och kollektivtrafikbolag. Nivå 3+ innebär att flygplatsen är helt klimatneutral när det gäller utsläpp från den egna verksamheten.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Skämt 2
Skrivet av Henrik, 2015-09-02 20:08:02
Nu ska ju Swedavia bygga köpcenter och kontor runt hela Arlanda vilket kommer leda till mer utsläpp. En bråkdel av investeringarna läggs på att förbättra det Arlanda är till för, dvs transporter av människor och gods. Härligt när Arlanda blir förknippat med shopping galleria istället för flygplats.
Anmäl inlägget
@Tomas
Skrivet av Tim, 2015-09-01 14:42:05
Den här artikeln behandlar flygplatsens operativa verksamhet och dess utsläpp, dvs. snöröjning, terminaluppvärmning etc. Flygtrafiken är alltså inte inkluderad. Vidare så är det inte flygplatsens (läs Swedavias) uppgift att begränsa flygtrafikens utsläpp/buller. Transportstyrelsen är den myndighet som kontrollerar flygtrafiken i Sverige.
Anmäl inlägget
Årets aprilskämt???
Skrivet av Tomas, 2015-09-01 12:59:42
Har flugit i 20 år från Arlanda till 100 destinationer och mig veterligt finns det inget ställe som ignorerar flygplanens utsläpp så totalt som Arlanda. All fokus är på att placera bullret rätt. Vi flyger ofantligt många mil bara för detta.
Detta var faktiskt bland det värsta jag hört..
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn