Skriv ut  

Nytt miljötillstånd bakslag för flygplatsen

Miljö, Anders Carlsson, den 29 april 2016
Det blev en rejäl backning när Landvetter flygplats fick sitt nya miljötillstånd. Med de nya tillstånden för antalet rörelser slår kapaciteten i taket redan inom tio år.

Ett nytt miljötillstånd för de stora flygplatserna är en tidsmässigt mycket långdragen process. Landvetter har i närmare sju år haft en kontinuerlig dialog med Mark- och miljööverdomstolen i Göteborg om ett nytt tillstånd inför den expansion som flygplatsen planerar för.

I går kom så utslaget och det blev ett rejält bakslag. Flygplatsen hade begärt en ökning av dagens 80 000 flygrörelser till 120 000 rörelser per år. Men domstolen gör bara en mindre justering uppåt och ger tillstånd för 90 000 rörelser.

– Det här är inte vad vi förväntat oss eller hoppats på. Det innebär att de långsiktiga ramarna för flygplatsens utveckling starkt begränsas och på sikt att Västsveriges behov av internationell tillgänglighet inte kan tillgodoses vilket påverkar hela regionens tillväxt, säger Charlotte Ljunggren, flygplatsdirektör på Göteborg Landvetter Airport.

Landvetter Airport har i dag cirka 70 000 rörelser och det tidigare miljötillstånd gav utrymme upp till 80 000. Men också det var en för hög nivå menade de som överklagat de rådande reglerna, bland andra boende kring flygplatsen, Länsstyrelsen i Västra Götaland och Naturvårdsverket.

De har nu fått Mark- och miljööverdomstolen med sig inte bara när det gäller en begränsning av den framtida ökningen av rörelser. Domstolen meddelar också att man vill ändra reglerna för startande flygplan och inskränka möjligheterna att välja flygväg. Alternativ utflygning utanför fastställda flygvägar får nu bara ske när den beräknade bullernivån på marken understiger en maximal ljudnivå på 65 dB(A).

Enligt Swedavias prognos kommer flygplatsen att mellan 2015 och 2025 gå från cirka 5 miljoner passagerare till cirka 7,5 miljoner och samtidigt gå från cirka 70 000 rörelser till omkring 90 000 flygrörelser.

- Det innebär alltså att vi slår i taket inom en tioårsperiod, säger Charlotte Ljunggren som nu ska analysera domstolens utslag för att komma fram till varför domstolen gjort den tydliga inskränkningen i verksamheten på Landvetter.Kommentera artikeln
Det finns 12 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Bakom beslutet
Skrivet av Stor FL, 2016-05-03 09:32:18
Det finns en mycket enkel förklaring till Mark- och Miljööverdomstolens beslut: Höghastighetståg. Nu råder ju tveksamhet till att genomföra de storvulna och synnerligen kostnadskrävande planerna på höghastighetståg. Domstolen har självklart fått direktiv från högre ort. nogot för uppdrag granskning, kanske. Synd om Göteborg som kommer hasa efter i utvecklingen.
Anmäl inlägget
Tillväxt
Skrivet av Kurt, 2016-05-01 19:00:31
Jo Säve skandalen kan ju ligga till grund för detta men det är en annan skandal som får ha en egen tråd. Men som sagt flygtrafik och direktlinjer är viktigt för etablering av företag, finns massa information om detta. Internationella företag kikar på snabb smidig tillgänglighet när man tex väljer ett HK.
Anmäl inlägget
Ansvarslöst
Skrivet av Sallo, 2016-05-01 10:32:09
Statliga Swedavia har själva bäddat för miljödomen. Med den samlade inkompetens man reprensenterrar saknas helt enkelt förutsättningar för en dom där långsiktiga investeringar och tillgänglighet till GBG tryggas.
Bedrövligt.
Anmäl inlägget
Swedavia är ett hot mot tillväxten
Skrivet av Erland Jacobsson, 2016-05-01 08:32:08
Hur kan detta slå mot "direkt" mot tillväxten i regionen? Rent nonsens. Är det någon som utgör ett hot mot tillväxten i regionen är det Swedavia som lurar till sig Säve flygplats, lägger ner den på rent fiktiva grunder och omedelbart ingår avtal om bostäder på området. När det möter hinder, satsar man på att få till stånd en förkortning av rullbanan så att den inte skall klara tyngre trafik. Detta är ju en skandal som kostat Göteborgsregionen en flygplats och tillstånd för 58.000 flygrörelser.
Anmäl inlägget
Vad menar du Kurt?
Skrivet av Sixten Bengtsson, 2016-04-30 23:33:37
Hur i all världen kan detta slå mot "direkt" mot tillväxten i regionen? Rent nonsens.
Anmäl inlägget
Illa
Skrivet av Kurt, 2016-04-29 19:49:57
Riktigt illa då konkurensen är stenhård om flygtrafiken och nya linjer. Kommer att slå direkt mot tillväxten i regionen där flyget och speciellt direktlinjer är A och O.
Jag tror dick att detta kommer att ändras då det blivit ett ramaskri från näringsliv. När det blev offentligt.
Anmäl inlägget
Prognos
Skrivet av S, 2016-04-29 16:47:52
Är det någon som litar på Swedavias prognoser numera? Dessa tål inte vidare granskning - det är rena glädjekalkyler för att motivera investeringar...
Anmäl inlägget
Trams!
Skrivet av Robin, 2016-04-29 10:49:25
Det är bara trams gällande hur många flygrörelser som tillåts. Finns ingen anledning för GOT att i dagsläget beviljas 120'. Det räcker gott och väll med 90'. Fram tills den dagen då det kommer behövas 120' flygrörelser så kommer det också att beviljas. Som internationell flygplats och Sveriges andra största så kommer det inte i praktiken sättas några begränsningar för hur många flygrörelser som beviljas. Ökar antalet flygrörelser så kommer även tillståndet att öka i samma takt.
Anmäl inlägget
Domstolen
Skrivet av Ha ha, 2016-04-29 10:30:37
Sverige är fantastiskt med sin förmåga att skjuta sig i foten. Här har vi en region där flyget är livsnödvändigt för utvecklingen. Och sedan går miljömuppar med juristutbildning och ser till att befintlig infrastruktur inte kan utnyttjas som avsett. Drabbar Göteborg hårt.
Anmäl inlägget
Swedavia...
Skrivet av Henrik, 2016-04-29 08:54:16
Tillsammans med Säves 58.000 rörelser hade Västsverige kunnat haft en trafikökning under många år framöver. Men Swedavia valde att med mygel, fiffel & båg lägga ner all kommersiell trafik på Säve för att kunna expandera Landvetter. Förutom att rörelserna begränsas i framtiden står man ut ett alternativ. Vid ett haveri på Landvetter så kommer alla pax hamna i Oslo eller Sturup/Kastrup med extrema förseningar till följd. Swedavia saknar kunskap om flyget. Än en gång - Bra jobbat Swedavia!
Anmäl inlägget
En överklagan?
Skrivet av megastuten, 2016-04-29 08:34:35
Märkligt att man kunde läsa på swedavias hemsida i juni förra året att de hade fått miljötillståndet godkänt för 120 000 rörelser. Någon som har någon förklaring till artikeln i länken nedan?

http://www.swedavia.se/om-swedavia/press-och-nyheter/nyheter/nytt-miljotillstand-ger-landvetter-mojlighet-att-vaxa-/
Anmäl inlägget
Fel i artikeln
Skrivet av Sixten Bengtsson, 2016-04-29 08:23:19
Ingen av de omkringboende begärde färre än 90.000 starter. Det är fel och andas en märklig underliggande ton i artikeln. Såväl Länsstyrelsen som Naturvårdsverket ansåg 90 000 som en mer rimlig nivå. Den trafiktillväxt som Swedavia försökte peka på för 2015 byggde i princip helt på nedläggningen av Säve, trots nedgång med 70% i oljepriset. Domstolen tog sannolikt även hänsyn till att ökande antal resande erfarenhetsmässigt möts med större plan, inte i första hand fler flygrörelser.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn