Skriv ut  

Almedalsveckan sätter nya rekord i Visby

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 juli 2018
Drygt hundra rörelser i söndags och lika många på torsdag. Trycket på flygplatsen i Visby är hårt under Almedalsveckan och som vanligt blir det nytt rekord även i år.

Politikerveckan i Almedalen syns inte bara inne i Visby, ute på flygplatsen arbetar man hårt för att hantera alla den ökade trafik som de stora reseströmmarna för med sig. Det är framför allt två dagar då de det är fler än etthundra starter och landningar i linjetrafik. Lägg till ett betydande antal affärsflyg samma dagar och Visby är en av de mest trafikerade flygplatserna i landet vid sidan av storstadsflygplatserna.
 
- Söndag för de som är på väg in och torsdag när många väljer att åka hem. Då har vi cirka 4 500 resenärer per dag, säger flygplatschefen Gunnar Jansson till Flygtorget.
 
Det sätter infrastrukturen på hårda prov och gör att flygplatsen lånar in en hel del utrustning från andra flygplatser, bland annat Östersund för att klara anstormningen, i första hand flygplanstrappor och truckar men också räddningsfordon. Den trånga sektorn är annars antalet parkeringsplatser för flygplanen. Efter en utvidgning av plattan för ett par år sedan är det idag möjligt att ha sju flygplan parkerade samtidigt.
 
- När det är som mest har vi fyra avgångar per 20 minuter så vi ser gärna att tidtabellerna håller och att alla kommer iväg på tid. 
Den höga trafikbelastningen gör att Visby under första veckan är slot-koordinerad på tidtabell nivå 2 av 3. Det ger en kapacitet i airspace att ta emot max nio ankomster i timmen. 
 
I tornet i Visby bemannar man upp med extra flygledare under de mest hektiska veckorna.  I dagarna genomför de en serie simuleringar för att träna på det ökade trafikflödena. Det gäller dels den lokala trafiken i Visbys sektor men också arbetet mot Stockholm. Ett stort antal ankommande trafik från Europa passerar strax nordöst om Gotland och de ska anpassas till den ökade trafiken mellan Stockholm och Gotland.

Enligt de preliminära siffrorna blir det rekord även denna Almedalsvecka, i alla fall på passagerarsidan. Däremot är det ett mindre antal rörelser.
 
- Det beror på att Nextjet föll bort efter konkursen. De hade mycket trafik inplanerad både från Stockholm och regionala orter som Karlstad och Örebro. Det gjorde att bland annat SAS satte in större maskiner för att fånga upp de resenärerna. Så vi har fler stolar men något färre flygningar.

Sammanlagt blir det cirka 35 000 resenärer under veckan. Det motsvarar en normal månad under övriga året vilket gör att Almedalsveckan står för 7 procent av hela årets passagerarströmmar. Visby hade förra året 491 446 passagerare och med fortsatt utvecklingen som förra året passeras halvmiljonersvallen under 2018.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Regeringsplanet
Skrivet av Pp, 2018-07-07 07:47:10
Steffe, Maggan, Bella och Gusse pojken nyttjar säkert regeringsflygplanet dagligen
Anmäl inlägget
Hycklare
Skrivet av John Silver, 2018-07-06 19:52:16
är vad alla Miljöpartister och VPK are och Sossar är. Varför ankommer djäkelskapet inte TILLSAMMANS pr segel båt.
Anmäl inlägget
?
Skrivet av hansa, 2018-07-04 13:15:59
Mest politiker och journalister som flyger kring Almedals veckan ju.
Vart är deras miljötänkande då egentligen?
Snacka om hyckleri bland annars sååå miljö tänkande politiker. ...
Anmäl inlägget
Nya rekord?
Skrivet av Goopen, 2018-07-04 07:41:09
Det är väl inga sossar, miljöpartister eller kommunister som tar flyget till Almedalen? Det går väl alldeles utmärkt att ta sig dit med höghastighetståg...
Anmäl inlägget
Dessa politiker
Skrivet av Gh, 2018-07-03 18:00:43
Lite spännande att politiker flyger när man vill ta bort flyget?
Suck! man lever inte som man lär det är politiker i ett nötskal.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev