Skriv ut  

Storumans flygplats kan bli civilförsvarscentrum

Notiser, Anders Carlsson, den 11 september 2018
Flygplatsen i Storuman är fortsatt intakt, trots att det inte förekommer någon flygverksamhet. Nu vill kommunen låta den bli stommen i en helt ny civilförsvarsanläggning.

Flygplatsen i Storuman var ursprungligen en av Försvarsmaktens flygbaser. Den lades ner 2010 och kommunen gjorde då ett par försök att hålla igång civil trafik till Stockholm men utan större framgång. Sedan dess har man ägnat mycket tid åt att hitta en verksamhet som passar på flygplatsen. Bland annat har man tecknat avtal med LFV om att bli ett Remote Tower-center för de mindre AFIS-flygplatserna i landet.

Nu har ytterligare ett förslag presenterats. Den tidigare flygbasen har en bana på närmare 2 300 meter och den bör kunna bli stommen i en civilförsvarsanläggning, menar man. 

Det är sommarens skogbränder som satt fokus på behovet av fler möjliga landningsplatser för flygtransporter vi olika typer av katastrofberedskap. Frågan ska nu utredas.Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Något för Rikstrafiken
Skrivet av Pennywise, 2018-09-11 19:49:12
Storumans flygplats ligger mycket centralt i södra Lappland och skulle kunna serva alla kommuner där. Man behöver ju inte ha flygplatsen utanför förstukvisten, det har ju varken Stockholm, Göteborg eller Malmö. Ett jetplan typ Boeing, Airbus, Embraer eller Bombardier skulle kunna erbjuda snabba och bekväma resor söderut till skillnad mot de propellerplan man hittills fått stå ut med. Varför inte ett plan som startar i Gällivare och mellanlandar i Gunnarn på vägen till Stockholm.
Anmäl inlägget
En bra resurs
Skrivet av Patrik Pilot, 2018-09-11 11:31:45
Intressant förslag faktiskt. Storumans flygplats är en fin anläggning i bra skick. Faciliteter som byggnader, landningsbana samt övriga resurser är fullt användbara och bör kunna användas av civilförsvaret istället för att stå obrukade. 100 tals miljoner är investerade genom åren till en kanonanläggning.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn