Skriv ut  

Flygskatten kvar – men ingen kompensation till flygplatserna

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 10 april 2019
Inga pengar synes än. När flygskatten infördes skulle de mindre flygplatserna kompenseras ekonomiskt för det tänkta passagerarbortfallet. Men det är ett löfte som regeringen inte hållit hittills.

Idag på morgonen presenteras regeringens vårbudget. I den återfinns flygskatten som nu permanentas, trots att den enligt planerna skulle ha försvunnit den 1 juli. Skatten har varit hårt kritiserad både före och efter införandet, framför allt för att den beskattar resandet och inte utsläppen: ”En flygskatt är inte särskilt verksam som styrmedel för att minska flygets klimatpåverkan”, konstaterade Konjunkturinstitutet i sin årliga miljöekonomiska rapport från 2017, alltså innan den införts.

Nu när skatten permanentas har de regionala flygplatserna i landet ilsknat till. När flygskatten infördes den 1 april 2018 utlovade regeringen att de mindre flygplatserna skulle kompenseras ekonomiskt för det passagerarbortfall som ju var målsättningen med skatten. För de tio regionala flygplatserna i Norrland rörde det sig om 120 miljoner. Men några pengar har ännu inte betalats ut.

- Vi har inte fått ett enda öre, säger Ralf Lundberg, vd på Arvidsjaurs flygplats till sr.se.

Han har nu skickat en faktura på de fyra miljoner som Arvidsjaur är berättigade till, men inte heller den har lett till några reaktioner.

En av de få kommentarer som kommit från infrastrukturminister Thomas Eneroth att det ännu är för tidigt att avgöra om flygandet minskat på grund av skatten.

Det är dock ett resonemang som Robert Lindberg, vd på Skellefteå Airport, har svårt att hålla med om. Fram till i januari i år flög både SAS och Norwegian på flygplatsen. Sedan drog sig Norwegian ur, bland annat med hänvisning till flygskatten. Det innebar ett bortfall på närmare en fjärdedel av resenärerna.

– Vi bedömer att vi kommer tappa mellan 100 till 150 000 resenärer. Det är ju en avsevärd mängd, säger han till Sveriges Radio.

Frågan är nu om regeringen avsatt några pengar för kompensationen i den kommande vårbudgeten. Och om de i så fall innehåller även de summor som skulle utbetalats 2018. Det står klart senare idag när budgeten är offentlig.

Enligt regeringen inbringar flygskatten 785 miljoner till statskassan under 2019.Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kommer inga pengar och ska inte komma fr staten
Skrivet av Thomas, 2019-04-10 16:42:49
Nu sitter en massa vdar ute på mindre flygplatser och surnar till, men med en 60-70.000 varje månad som rullar in. Anställ dessa på enbart provision, och sluta förvänta pengar från staten, dagens besked var väntat, det kommer inte att gå ut några subventioner. Se till att generera egen trafik, ut och sälj in er.
Anmäl inlägget
Lång näsa
Skrivet av Hepp, 2019-04-10 16:38:20
Dom kan känna dig blåsta av staten, finns inga pengar kvar
Anmäl inlägget
Mjolka
Skrivet av Von Pristina, 2019-04-10 14:15:47
Men det går bra att mjölka resenärer och sedan marknadsföra tramset flygskam. Money talks - bullshit walks.
Anmäl inlägget
Regeringen måste hålla sina löften!
Skrivet av Linda, 2019-04-10 11:46:51
Sverige är ett mycket långt land. Flyget är en stor del av infrastrukturen, vår kollektivtrafik. Det gör att näringen i norr kan leva. Skamligt om regeringen inte betalar ut utlovat stöd till de små flygplatserna i Norrland. Självklart har de drabbats hårt av flygskatten.
Anmäl inlägget
Flygskatten gjorde ingen större skillnad
Skrivet av Linkan, 2019-04-10 10:54:44
Att Norwegian lämnat Skellefteå beror i huvudsak på att DY inte klarat konkurrensen med SAS.
SAS hade sitt bästa resultat på många år 2018 trots flygskatt. Norwegian ett av sina sämsta resultat.

Anmäl inlägget
Förvånad någon?
Skrivet av Kurt, 2019-04-10 09:41:20
Just nu håller inkompetenta regeringen och dens stödhjul på att för fullt, i samverkan med propaganda medierna att få folk att skämmas för att flyga.
Bättre var om man på allvar gjorde något för miljön genom att t.ex subventionera tillverkning av fossil fritt flygbränsle för. flygskatten, istället för att den bara försvinner i ett stort slukhål här i sossehelvetet Sverige.
Anmäl inlägget
Flygskatten? Är det så?
Skrivet av Patrik Pilot, 2019-04-10 08:03:56
Ett försök av flygplatserna att mjölka pengar av staten. 60 kr per biljett lär inte vara avgörande om du flyger eller inte. Småpengar jämfört med bensin och dieselskatt. Flygskatten blir kvar men bör gå till miljöåtgärder och inte in i jätteslukhålet statskassan. Sänk hellre bränsleskatten så folk har råd att ta sig till jobbet!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn