Skriv ut  

Fler frågor om regeringens uteblivna flygutredningar

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 3 maj 2019
Hur ska flygets framtid se ut i Sverige? Den frågan skulle regeringen ha svarat på i slutet av förra året. Men rapporterna har inte presenteras. Nu får regeringen politisk kritik för de två uteblivna rapporterna.

Regeringen utlovade förraåret två utredningar om det svenska flygets framtid. Det var Arlandarådet som skulle avge ett slutbetänkande om hur Arlanda ska bli ”Nordens ledande flygplats”, enligt infrastrukturminister Tomas Eneroths utsago. Den skulle sedan följas av Flygplatsöversynen med fokus på överlevnaden för de mindre flygplatserna vid sidan av de som ingår i Swedavia.

Ingen av de rapporterna är ännu publicerade, trots att de skulle varit klara senast den 31 december förra året, något som Flygtorget var först att rapportera.

När Flygtorget ringde upp infrastrukturdepartementet och fråga varför båda rapporterna är mer än fyra månader försenade, var svaret: ”Inga kommentarer” och att de fortsatt bereddes inom departementet.

Nu kommer även kritik från politiskt håll mot att rapporterna är försenade.

– Det vore mycket olyckligt om dessa utredningar drogs i långbänk för att regeringen internt har svårt att enas om vad man vill. Goda förbindelser inom landet och med viktiga flyghubbar runt om i världen är centralt för tillväxten i hela landet och en hög konkurrenskraft för svenska företagare, säger Helena Lindahl som är näringspolitisk talesperson för Centerpartiet.

Arlandarådet i sig är nu upplöst vilket gör det oklart om det över huvud taget sker något arbete och kommer att levereras någon slutrapport

– Min förhoppning är att ministern kan utlova att utredningarna presenteras så snart som möjligt och ger en garanti på att det åtminstone sker under år 2019. Att regeringspartierna i media offentligt bråkar om rapporternas innehåll leder till oro och därför borde innehållet bli tillgängligt så alla kan bedöma det med egna ögon.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Den här
Skrivet av Kurt, 2019-05-07 21:54:56
Regeringen fortsätter att demonstrera att den är helt inkompetent. Skandal på skandal. Allt mörkas på vanlig arrogant sossevis.
Anmäl inlägget
Kommentar Trafikverket
Skrivet av Patrik Pilot, 2019-05-05 17:58:33
Inget besked hittills om vilka bolag som ska upphandlas för trafiken 2019 och framåt har kommit till aktuella flygplatser. Detta är lika illa skött som allt annat som staten blandar sig i. Ingenting görs på rätt sätt nu mer.
Anmäl inlägget
Vad har inte denna utredning kostat
Skrivet av Caroline, 2019-05-05 09:20:07
Skandal hur vår sittande regering hanterar vårt lands skattemedel. Dessa utredningar och många fler bör vara officiella då vi betalt för dem. Det handlar inte bara om sysselsättning. Något väl valt ord som vår regering brukar gömma sig bakom. Regeringen stödjer märkligt nog utvecklingar som kommer minska sysselsättningsgraden lokalt.
Anmäl inlägget
Trafikverket
Skrivet av SO, 2019-05-04 10:47:41
Vad händer med rikstrafiken 2019-2023 som ska starta i oktober? Har berörda bolag fått besked?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn