Skriv ut  

Torsby blir sextonde tornet för ACR

Flygnyheter, Anders Carlsson, den 7 maj 2019
Ytterligare ett torn och en planerad kampanj för att rekrytera fler flygledare. ACR står fortsatt stabilt trots ett par missade upphandlingar i Norge.

Torsby flygplats
Torsby flygplats
 
Det började 2010 med tre torn, Västerås, Örebro och Växjö, åren efter att marknaden för flygtrafikledningstjänster blivit konkurrensutsatt i Sverige. Sedan dess har antalet uppdrag successivt ökat och ACR är fortsatt den enda fristående svenska leverantören av flygtrafikledning, vid sidan av statliga LFV.
         
Nyligen blev Torsby det sextonde tornet i landet i och med ett kontrakt på fem år.
– Det gör att ACR idag har 79 procent av den konkurrensutsatta marknaden i Sverige som består av 21 flygplatser, skriver företaget i en bokslutsrapport.
         
Omsättningen förra året hamnade på 162 miljoner och även under första kvartalet i år ökade omsättningen från 35,7 miljoner till 37, 2 miljoner, fyra procent upp sedan första kvartalet året innan. 
         
Om marknaden för flygtrafikledning är tämligen lugn i Sverige har den dock hårdnat betydligt ute i Europa. Det visade en nyligen genomförd upphandling på två norska flygplatser, Kristiansand och Ålesund. ACR lämnade anbud på båda men det var spanska Saerco som tog hem uppdragen. Fokus ligger nu istället på att utveckla samarbetet med schweiziska Skyguide. Enligt planerna ska ACR redan i slutet av året bedriva flygledning vid ett antal flygplatser i Schweiz.
         
Efterfrågan på flygledare ökar också i Sverige och därför planerar ACR att genomföra en rekryteringskampanj under det tredje kvartalet i år. Målsättningen är att rekrytera 10 – 12 flygledare.

ACR driver idag flygledning på sexton flygplatser i landet:
Borlänge Dala Airport, Gällivare, Jönköping, Kalmar-Öland Airport, Karlstad Airport, Ljungbyhed, Norrköping, Skavsta, Skellefteå, Småland Airport i Växjö, Säve i Göteborg, Torsby, Trollhättan-Vänersborg, Västerås, Ängelholm-Helsingborg, ÖrebroKommentera artikeln
Det finns 9 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

RE: Petrapilot
Skrivet av Thomas, 2019-05-09 12:10:50
Fast det är ju precis det, du förstår inte hur det fungerar!
Inte ens i SDATS våtaste dröm finns det en besparingspotential på personal som är bättre än 30% och det är det få som tror på idag.
Det är sådana som du, som okritiskt, granskar detta utan att förstå som gör att projektet fortfarande lever kvar. Och då har vi inte ens pratat om riskerna/sårbarheten med systemet!
Lägg ner, du gör bara bort dig.
Anmäl inlägget
Mindre bemaning
Skrivet av PetraPilot, 2019-05-09 11:31:00
Klart jag förstår, men istället för brutto 6 personal, netto 1-2 , kan man räkna hem bemanningspotten direkt, när det kommer till utbildning , sjukdom , strejker så har man ju en större reserv att ta av, från där remote tower styrs från.
Det kommer att säkna kostnaderna radialt och bli billigare för både kunder och aktörer.
Släpp gammal förlegad bemanning och nyttja tekniken istället..

Här landar jag gärna.
Anmäl inlägget
RE: Petrapilot
Skrivet av Thomas, 2019-05-08 12:33:50
Du är som en papegoja! Du har ingen aning om hur systemet fungerar, vad det får för konsekvenser och vilken kritik det finns från nästan alla tillfrågade instanser.
Ändå är det bra...?!
Är det bra för att du tror att det är bra eller för att du tror att det är dåligt för en yrkesgrupp...? Det du fortfarande inte förstår är att det är samma människor som kommer göra samma sak, fast på ett annat ställe!
Anmäl inlägget
Trist
Skrivet av PetraPilot, 2019-05-08 11:58:31
Hade varit en utmärkt kandidat för remote tower... Med den moderna tekniken landar jag gärna där.
Anmäl inlägget
LFV
Skrivet av Ludde, 2019-05-08 10:32:44
Fråga till "Nu e de vår" - vad händer på LFV i sommar och vilka inskränkningar blir det på trafik och öppethållning på statens flygplatser och på de moderna centralerna? Snart sommar!
Anmäl inlägget
ESOW?
Skrivet av Nu e de vår!, 2019-05-08 08:38:22
Vad händer i ESOW? Undermålig regularitet och granskning av TS.
Anmäl inlägget
Torn
Skrivet av Bellman, 2019-05-07 16:32:24
När gick de över från afis till twr i Torsby?
Jag hänger tydligen inte med...
Anmäl inlägget
Troligen
Skrivet av Up, 2019-05-07 12:26:51
Kommer efterfrågan minska dramatiskt i takt med att inrikesflyget lägger ner. Efterhand som kommunerna blir mer o mer fientliga mot inrikesflyget (ex Sundsvall o Ronneby) finns inget syfte för flygbolagen att trafikera deras flygplatser längre...eftersom de redan är förlustlinjer i de allra flesta fallen.
Anmäl inlägget
Grattis Torsby
Skrivet av C-ATS, 2019-05-07 10:39:53
Skönt att det är klart, det kommer säkerligen bli riktigt bra!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn