Skriv ut  

WOW Air tillbaka i luften om två veckor?

Flygnyheter, Redaktionen, den 4 oktober 2019
Konkursen i mars är passerad. Nu siktar WOW Air på att snart vara i luften igen, denna gång med amerikanska ägare.

WOW Air
WOW
 
Konkurserna har skakat flygbranschen den senaste tiden, bara den senaste månaden har fyra flygbolag blivit kvar på marken. I ett längre perspektiv är det ännu fler, bara i år 19 flygbolag världen över. Ett av dem var isländska WOW Air som ställde in flygningarna i slutet av mars i år. Redan innan konkursen pågick intensiva försök att rädda flygbolaget, bland annat var huvudkonkurrenten Icelandair ett tag nära att ta över men det rann ut i sanden liksom det övriga letandet efter tänkbara investerare.

Nu är dock bilden en annan. Washingtonbaserade US Aerospace Associates köpte tidigare i år merparten av inkråmet i det konkursade flygbolaget, från uniformer till AOC för den blygsamma summan 404 000 dollar. Det har nu bildat basen i byggandet av ett WOW 2 som arbetsnamnet fortfarande är. Denna gång blir det alltså ett amerikanskt ägande av det isländska flygbolaget och enligt de senaste rapporterna ska de första flygningarna kunna vara i luften senast i mitten av oktober.

Det pekar på att de nya ägarna också börjat bygga upp flygplansflottan. Vid konkursen flög WOW Air med sammanlagt 23 flygplan, tre A330-300, sex A320-200 och fjorton A321-200, alla var dock leasade och har sedan i mars lämnats tillbaka till ägarna och flyger nu i andra bolag. WOW 2 har just nu, enligt uppgift, två flygplan klara för trafik och ska på sikt utöka till fyra innan kommande sommarsäsong. Trafikstarten sker just som marknaden går in i vintersäsong med ett betydligt mindre resande till Island än under sommarens högsäsong. Det gör att starten blir mycket försiktig, en linje mellan just Washington och Reykjavik. Den försiktiga starten gör att ”flygbolaget får en möjlighet att komma på fötter”, enligt de nya ägarna, som också, vid sidan av passagerartrafiken, räknar med att kunna flyga en hel del frakt, i första hand fiskeprodukter från Island.Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

OL
Skrivet av Traveller, 2019-10-07 20:38:57
Det första tillståndet som dras är OL (operativ license).
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av sv thomas, 2019-10-06 17:48:45
Läs gärna mitt inlägg igen. Speciellt näst sista meningen!!

PS. Du har inte alltid rätt!! DS.
Anmäl inlägget
Wow kk
Skrivet av thomas, 2019-10-06 11:09:37
Nej det går inte att köpa ett AOC vid kk och med flygplanen ställda på marken, man måste uppfylla villkoren ex kapital för tre månader utan intäkter. Alla förutsättningar för fortsatt drift är borta, planen återtagna av leasingbolagen etc Det absolut vanligaste när AOC dras in är att ekonomin inte längre finns.
Anmäl inlägget
AOC
Skrivet av sv thomas, 2019-10-04 16:55:18
Man kan mycket väl köpa ett AOC. Man köper en tidigare godkänd organisation (av kk förvaltaren med hela konkursboets inkrom). Om det uppfyller kraven för ett AOC. Då får man det godkänt
Anmäl inlägget
Nytt wow
Skrivet av thomas, 2019-10-04 14:31:07
Man kan inte köpa ett AOC
Anmäl inlägget
Tror någon på detta?
Skrivet av Greger, 2019-10-04 09:29:50
Det här känns Kling och Klang....
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn