Skriv ut  

Flygplatserna minskar men flygbolagen ökar

Flygnyheter, Redaktionen, den 9 oktober 2019
Uppåt för flygbolagen men nedåt för flygplatserna. Det visar de senaste passagerarsiffrorna från flygbolagen och Swedavia. Och det är återigen utrikes som håller siffrorna uppe.

Passagerare
PAX
 
Det är fortsatt nedåt när det gäller passagerartrafiken på Swedavias flygplatser. Bara en flygplats kan visa ett plus, Visby med en uppgång på 5 procent samtidigt som två andra klarar ett nollresultat under september månad; Åre Östersund och Landvetter i Göteborg. Övriga sju statliga flygplatser ligger på mellan två och sju procent minus och största tappet har Bromma som alltså backar sju procent under september månad jämfört med samma månad förra året.
 
Som tidigare månader är det också inrikestrafiken som tar den största smällen och backar 5 procent under månaden och 8 procent sammantaget under perioden januari – september. Men om inrikes och utrikes slås samman blir minskningen inte fullt så dramatisk, bara en procent minus under september och två procent minus under året hittills. Det kan tyda på att den negativa utvecklingen som präglat året hittills är på väg att plana ut. 
 
Det understryks också av de siffror som tre av de stora flygbolagen i Norden presenterat för september och är tvärt emot det som Swedavias flygplatser visar upp: SAS ökade passagerarantalet med tre procent, Norwegian med två procent och Finnair med 10,4 procent. (I skrivande stund är inte statistiken från BRA tillgänglig).
 
Finnair har visserligen ingen inrikestrafik i Sverige men tar en stor del av den svenska marknaden för resor till Asien, det talas om att cirka 30 procent av trafiken österut via Helsingfors består av svenskar, vilket också syns i siffrorna från Umeå och Bromma som båda har trafik till Finnairs stora hub och kan visa ordentliga plussiffror, åtta respektive arton procent upp på utrikesflygningarna. 
 
Fortsatt är det alltså utrikestrafiken som spjärnar emot den negativa utvecklingen.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Helsingfors expanderar
Skrivet av Svensk i Finland, 2019-10-09 17:07:38
Samtidigt som trafiken krymper i Sverige expanderar Helsingfors-Vanda flygplats kraftigt. Brett utbud av linjer till Asien. I praktiken en lång terminal utan säkerhetskontroller för smidig transfer (*host* transfer från utrikes till inrikes på Arlanda). Fantastisk OneWorld-lounge för flyg utanför Schengen som slår Arlandas lounger med hästlängder. Pendeltåg till centrala Helsingfors för vettiga priser (5,50 €). Tja, en mycket bättre flygplats helt klart.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn