Skriv ut  

Saab startar produktion av skolflygplanet T-7A

Notiser, Redaktionen, den 21 januari 2020
Saab påbörjade produktionen av sina delar av skolflygplanet T-7A i Linköping tidigare i januari månad. T-7A har utvecklas och tillverkas tillsammans med Boeing för det amerikanska flygvapnet.

T-7A
T-7A
 
Saab ansvarar för utveckling och produktion av den bakre delen av skolflygplanet. Sju enheter tillverkas i Linköping för senare leverans till Boeing. Flygplanet kommer att slutmonteras vid Boeings anläggning i St Louis, USA.

– Det är bara drygt ett år sedan Saab undertecknade kontraktet, och nu startar vi produktionen. Detta är möjligt tack vare ett bra samarbete mellan Saab och Boeing. Vi på Saab är stolta över att utveckla och tillverka T-7A för det amerikanska flygvapnet, säger Jonas Hjelm, chef för Saabs affärsområde Aeronautics.

Arbetet i denna inledande teknik- och tillverkningsfas (EMD) utförs i anläggningen i Linköping. Därefter kommer produktion av Saabs delar av T-7A flyttas till en ny anläggning i West Lafayette i Indiana, USA.

Saabs anläggning i West Lafayette en viktig del av Saabs tillväxtstrategi i USA och skapar en stark bas för organisk utveckling, tillverkning och försäljning av produkter.

Boeing är utsedd till huvudentreprenör för det avancerade pilotutbildningssystem som beställts av det amerikanska flygvapnet. Saab och Boeing utvecklade T-7A tillsammans, med Saab som riskdelande partner med Boeing under utvecklingen. Saab fick ordern från Boeing den 18 september 2018, och ordervärdet ligger på cirka 117,6 MUSD.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Svensk ingenjörskonst
Skrivet av LV, 2020-01-23 16:42:23
Kul att du är positiv för en gångs skull. ;o)
Anmäl inlägget
Svensk ingenjörskonst
Skrivet av thomas, 2020-01-21 19:58:10
I US airforce finns 16 olika flygplanstyper,
Skolflygplanet har troligen en bred och djup krav spec. att lilla Sverige är med på detta bör även vara hatten av till hela den Svenska stridsflygs produktionen över tid och att den ligger i yttersta flygtekniks edgen.
Anmäl inlägget
Storslaget av svensk industri
Skrivet av Storken, 2020-01-21 15:49:08
Mycket imponerande att lilla Sverige och lilla Linköping lyckas bedriva produktion av två flygplanstyper i den tekniska frontlinjen samtidigt. Hatten av!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn