Skriv ut  

SAS och Norwegian kämpar mot Corona

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 mars 2020
Norwegian ställer in tusentals flygningar och permitterar personal och SAS ber de anställda att gå ner i lön. Coronakrisen slår nu allt hårdare mot flygbolagen.

Norwegian fattade i dag beslut om ytterligare nedskärningar i flygtrafiken: tretusen flygningar tas bort under perioden fram till mitten av juni, vilket motsvarar cirka 15 procent av bolagets kapacitet under perioden. Det är ännu en inskränkning i trafiken som redan sett reduceringar på bland annat linjerna över Atlanten. 

–Det här är en allvarlig period för hela flygbranschen, även för oss på Norwegian. Vi uppmuntrar myndigheter att omedelbart vidta åtgärder för att minska den ekonomiska belastningen för flygbolagen samt för att skydda viktig infrastruktur och arbetstillfällen, säger Norwegians koncernchef Jacob Schram.
Den kraftfulla minskningen kommer också att påverka de anställda inom flygbolaget.

–Tyvärr kommer de inställda flygen påverka en betydande andel av Norwegians anställda. Vi har inlett formella samtal med våra fackföreningar gällande permittering av anställda. Vi kommer att fortsätta ha en konstruktiv dialog med fackföreningarna och våra kollegor för att ta oss igenom den här svåra tiden, fortsätter Schram.  

Även SAS ser nu behovet av att hantera de minskande intäkterna och inställda flygningarna. I ett internt brev som gick ut till de anställda i går eftermiddag meddelades att ledningen nu minskar sin lön med 20 procent och ber att de anställda även de ska acceptera en liknande löneminskning. SAS hoppas att kunna förhandla med de fackliga organisationerna om en minskning av arbetstiden med 20 procent och med det alltså en nedsättning av lönen med samma summa. Det ska i så fall ske under en tremånadersperiod, allt för att undvika permitteringar.
Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Snar kollaps
Skrivet av Grreger, 2020-03-12 05:24:06
Hyran ska ju in men vad gör man om lönen uteblir?
Anmäl inlägget
Ststsråden
Skrivet av Göran, 2020-03-11 22:59:28
Stackars Lövin/Bolund som inte kan flyga på semestrar NÄR dom vill...fast de kan ju i o f s ta regeringsplanet, det finns ju ändå ingen regering
Anmäl inlägget
80%
Skrivet av Ingela, 2020-03-11 20:46:44
Det är ju fantastiskt om man kan gå ner på 80% tjänst, det borde man ju få även utan Coronavirus. Varför så mycket arbetsnarkomaner överallt?
Anmäl inlägget
MP
Skrivet av A, 2020-03-11 19:30:09
Men snälla,detta nu har väl inte med MP att göra.suck.det är ju tomt på flygen (tror inte det är MP supportrar som avbokat)
Anmäl inlägget
Nu jublar MP
Skrivet av Neo, 2020-03-11 13:59:14
Underbart, massuppsägningar och konkurser. Vad ska vi med företag till, alla kan väl jobba på myndighet och bo på söder? Ta lådcykeln till jobbet och bara typ softa lixom?
Anmäl inlägget
Skol-, privat- och beredskapsflyg..
Skrivet av Fredrik, 2020-03-11 10:58:41
får Arlanda och Bromma ta hand om i framtiden. Ligger i linje med vad MP arbetar för. De får tyvärr stor draghjälp av Covid-19 och Greta effekten. Någon fjärde och femte bana lär vi heller inte behöva på Arlanda. Hur och när ska S + M återta samhällsansvaret i landet och dess nödvändiga infrastruktur. Snart bara väg och järnväg kvar.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn