Skriv ut  

Norsk minister: Nu kan SAS och Norwegian samarbeta

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 mars 2020
Samarbete inte konkurrens. Norska regeringen upphäver konkurrensförbudet och ber SAS och Norwegian att samarbete.

Konkurrenslagstiftningen ska bland annat säkerställa att olika verksamheter, till exempel flygbolag, inte startar kartelliknande samarbetet som går ut över konkurrensen och höjer priserna. Men i det skarpa läge som råder just nu, har den norska regeringen upphävt samarbetsförbudet mellan SAS och Norwegian.

- I vanliga fall får inte SAS och Norwegian samarbeta om vem som ska flyga vart, men i den väldigt speciella situation som råder måste vi bortse från det för att säkra att människor och varor kommer dit de ska, säger den norske näringsministern Iselin Nybø till E24.

De uppluckrade konkurrensreglerna ska gälla under tre månader och handlar i första hand om att hålla landet igång. Norge är, liksom Sverige ett långsträckt land och inrikestrafiken har alltid varit mycket betydelsefull för att överbrygga avstånden, både till de större städerna och de mindre flygplatserna längs kusten. 

Flyganalytiker i Norge ser regeringens initiativ som ett logiskt beslut i den situation som nu råder. Om SAS och Norwegian kan samordna en del flyglinjer och utnyttja varandras flygplanskapacitet hjälper det inte bara tillgängligheten i Norge utan även de hårt ansatta flygbolagen.
- Flygbranschen tillhör dem inom transportnäringen som levererar samhällskritiska tjänster och får därför ett undantag från konkurrenslagarna de närmaste tre månaderna, säger Iselin Nybø.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Marknaden kollapsar
Skrivet av Kurt, 2020-03-20 09:58:33
Talet om att "marknaden löser alla problem" och är överlägsen statligt ägande har fått sig en törn.
Enda sättet att rädda flygtrafiken i länder som Sverige och Norge är att helt förstatliga flygbolagen. Grattis alla nyliberaler inklusive SD som ställt sig på samma sida som moderater och kristdemokrater.
Anmäl inlägget
Norgehistoria
Skrivet av Vansinne, 2020-03-20 05:28:42
Skattebetalarna är delägare i SAS och nu vill norrmännen stötta sitt privata bolag genom att undvika att SAS konkurrerar ut det konkursfärdiga Norwegian. En sann norgehistoria!!!
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2020-03-19 14:18:51
Älskar sammanslagningar och samarbeten, detta kommer kunderna att märka omgående, Jag får äntligen arbeta med mina Purser väninnor Turid och Wenche , vi blir ett dreamteam i luften, som skandinaverna kommer att vara stolta över.
Kunderna kommer att få en stabil bas och ett bra nätverk som knyter ihop nord och syd.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Volflight
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn