Skriv ut  

Liten öppning av inrikesflyget i Sverige

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 april 2020
Sexton destinationer. Det är det samlade inrikesflyget i Sverige idag. Men det är en liten öppning sedan tidigare i och med att alla tre storstäderna i landet snart har flygtrafik igen.

I förra veckan meddelade Amapola att de börjar flyga mellan Arlanda och Malmö på kommersiella villkor. Nu följer SAS efter och återupptar den 4 maj trafiken mellan Arlanda och Landvetter. Fortfarande är det enstaka flygningar per dag men det innebär trots allt att Sverige återigen knyts ihop av flygtrafik från Norr till söder. 

I och med att det om en vecka åter går att flyga mellan de tre stora städerna i Sverige, är det möjligt att fortsätta vidare till åtta destinationer i landet. Det var också ett av de avgörande argumenten bakom SAS beslut.
 
- Trots att det fortsatt finns rekommendationer om att undvika onödigt resande i hela landet finns det behov av samhällsviktiga transporter av både passagerare och gods, säger Freja Annamatz, presschef på SAS, till SVT.

Motsvarande argument ligger bakom Amapolas beslut att starta trafik till Malmö:
 
- Vi har efter diskussion med regionen uppfattat att det finns ett nödvändigt resande från Malmöregionen till Stockholm även mitt under pandemin, skriver Erik Salén, vd på Amapola Flyg AB, i ett pressmeddelande.

Den stora aktören på svenskt inrikes är i dagsläget Amapola som flyger på tolv av de sexton destinationerna: En på eget kommersiellt ansvar, sex som är en del i den tidigare upphandlingen av trafikpliktiga destinationer i norra Sverige och nu även de fem som ingår i ”coronaupphandlingen”. Flygbolaget använder Fokker 50 på samtliga destinationer utom Torsby och Hagfors som trafikeras med en Jetstream 32, inhyrd från AIS.

Amapolas inrikesnät:
Egen linje: Malmö
Tidigare upphandling: Torsby, Hagfors, Hemavan, Vilhelmina, Lycksele, Kramfors
Upphandling med anledning av Corona: Visby, Sundsvall, Örnsköldsvik, Skellefteå, Östersund.
Vid sidan av den trafiken flyger SAS på egna villkor till: Göteborg, Umeå, Luleå och Kiruna.



Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Sveg!
Skrivet av Ali, 2020-04-28 21:54:05
Jonair är det enda bolaget som flyger lika mycket på Arlanda som före krisen. Sveg har upp till tre avgångar per dag. Måste vara unikt i Europa med oförändrad trafik.
Anmäl inlägget
Branschen
Skrivet av thomas, 2020-04-27 13:33:25
Alla oroliga i branschen marknaden är kvar, men personalen får troligen uppdatera sina Cert
En marknad med miljarder resenärer försvinner inte bara så där.
Anmäl inlägget
AJR/GEV
Skrivet av Sven Forsgren, 2020-04-27 08:33:38
Glöm inte Arvidsjaur och Gällivare.
Anmäl inlägget
Äntligen
Skrivet av Gullan Purser&ServiceExpert, 2020-04-27 07:54:49
Det skall bli verkligen härligt att få vara i luften igen.
Vi kommer sakta att öppna upp inrikes, skandinavien, europa och våra Intercont linjer, Italian, spanien och kina står inte först på listan precis.
Vi har gjort underhåll och förseglat våra flygplan, och preparerat mina kaffepannor för en mjukstart, snart har vi luft under vingarna igen.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Flygrevyn
Pilotshop
Pilotshop
Air-BP
HDI
Flygtorgets nyhetsbrev