Skriv ut  

Kalmar flygplats hotas av stängning

Flygnyheter, Redaktionen, den 7 maj 2020
Ingen passagerartrafik och en halv miljon i kostnader varje vecka. Det kan innebära att flygplatsen i Kalmar tvingas stänga.

Kalmar Öland Airport tillhör de flygplatser där flyget står i princip stilla. Sedan den 5 april har ingen passagerartrafik landat eller startat. Däremot hålls den öppen för samhällsflyg och sjuktransporter. Men nu börjar den ekonomiska situationen, förlusterna ligger på en halv miljon i veckan, bli så påtaglig att ägarna, Kalmar kommun, varnar för att flygplatsen kan tvingas stänga helt.

- Vi driver en ekonomisk verksamhet även om vi är ägda av offentligheten. Just nu har vi inga intäkter och fortsätter det här länge så klarar vi det inte utan att staten och samhället går in och hjälper till. Det är otroligt viktigt att regeringen tar ansvar för att det finns en infrastruktur även när det gäller flygplatser, säger Kalmar Öland Airports vd Ronny Lindberg till Barometern.

Politiker i regionen där flygplatsen ligger har uppvaktat regeringen om att även Kalmar ska omfattas av ”coronaupphandlingen” av flygtrafik. Det faktum att tre av linjerna i Norrland fortsatt flygs av SAS och inte ingår i upphandlingen, borde frigöra kapital för trafik också till Kalmar – särskilt som EU klassar flygplatsen som samhällsviktig.

Samtidigt finns oron för att om flygplatsen verkligen stängs, upphör alla möjligheter att ta emot viktiga flygtransporter. Det tar också tid att återstarta verksamheten om det allmänna läget i epidemin skulle ändras. Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

SV: Efterfrågan
Skrivet av To, 2020-05-10 20:06:29
Så om inte en enda liter mjölk säljs under en dag på Ica, så kan de nästa dag plocka bort mjölken ur sortimentet?
Smart. Då får vi snart tomma butiker.
Självklart måste man låta flygplatserna vara kvar. Men efter en tid kan det visa sig att några är överflödiga. Men det lär inte gälla Kalmar i alla fall.
En flygplats är lätt att stänga, men det kostar minst 500 miljoner att ångra sig och öppna den igen.
Anmäl inlägget
Efterfrågan
Skrivet av Bosse, 2020-05-10 12:58:14
Efterfrågan styr alltid vad som kommer att vara kvar. Är det ingen som använder flygplatsen så varför ska den vara kvar?
Anmäl inlägget
Heja Leap
Skrivet av Annas , 2020-05-07 16:43:13
Nu räddas allt till slut!!!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn