Skriv ut  

Swedavia: Vi förlorar en halv miljard i månaden

Flygnyheter, Redaktionen, den 12 maj 2020
April 2019: 3,2 miljoner passagerare. April månad 2020: 63 000 passagerare. Tappet är enormt, 98 procent och innebär att Swedavia förlorar en halv miljard i intäkter. Varje månad.

Antalet utrikesresenärer vid Swedavias flygplatser uppgick till 37 500 och antalet inrikesresenärer till 25 500 resenärer i april, en minskning med drygt 98 procent jämfört med april i fjol. Samma tid i fjol hade Swedavias flygplatser drygt 2,2 miljoner utrikesresenärer respektive drygt 1 miljon inrikesresenärer.

Av Swedavias tio flygplatser hade åtta flygplatser färre än 3 000 resenärer under april. Sex av flygplatserna hade under månaden färre än 1 000 inrikesresenärer. Två av flygplatserna, Bromma Stockholm Airport och Ronneby Airport, saknade reguljär flygtrafik under månaden.

- Tillgängligheten i Sverige är fortsatt starkt begränsad såväl inom landet som till och från resten av världen. Även om vi nu ser tidiga tecken på att ekonomier öppnar upp och att flygbolag planerar för att återuppta en viss trafik, så är osäkerheten om marknadsläget och när restriktioner kan upphävas fortfarande mycket stor. Vi räknar därför inte med att flygtrafiken återhämtar sig i någon större utsträckning under de närmaste månaderna. Därtill finns en betydande osäkerhet om vilka de strukturella konsekvenserna på morgondagens flygmarknad blir, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

- Vi befinner oss i en samhällskris som saknar motstycke och det är en synnerligen utmanande situation för Swedavia. Just nu har vi i princip förlorat samtliga rörelseintäkter och tappar därmed cirka en halv miljard kronor i intäkter varje månad. Vi agerade dock tidigt med kraftfulla och nödvändiga åtgärder för att anpassa oss till den kraftiga och snabba trafiknedgången. Det handlar bland annat om att drastiskt minska våra kostnader, anpassa vår verksamhet till ett absolut minimum och att se över samtliga investeringar, fortsätter Jonas Abrahamsson.
- Hela flygbranschen och Swedavias verksamhet kommer att vara oerhört viktig för såväl återhämtningen av landets ekonomi som för Sveriges framtida välfärd och vi förbereder oss därför samtidigt för att vara redo när återhämtningen väl sker. Det handlar bland annat om att säkerställa att vi vidtar nödvändiga åtgärder för att våra flygplatser ska vara så trygga som möjligt även ur ett smittskyddsperspektiv.

Stockholm Arlanda Airport hade under april drygt 46 000 resenärer jämfört med drygt 2 miljoner resenärer under samma månad i fjol. Göteborg Landvetter Airport hade drygt 2 800 resenärer jämfört med drygt en halv miljon april i fjol. Det motsvarar en minskning på 98 procent respektive drygt 99 procent.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Kommer surt sen.
Skrivet av Patrik Pilot, 2020-05-12 23:17:31
Tro då för guds skull inte annat än att vi vanliga löntagare kommer att få betala den här elefanten! Kommer på skatten kan ni vara säkra på. Alla tjänstemän måste ju ha sina välförtjänta månadslöner...
Anmäl inlägget
Förlorar?
Skrivet av Peter, 2020-05-12 23:16:38
Skulle påsta att man går miste om 500 miljoner kronor, inte förlorar den summan.
Anmäl inlägget
Lägg ner
Skrivet av Röda Baronen, 2020-05-12 18:36:20
Swedavia eländet, det behövs inte. Privatisera sen alla flygplatserna. Enda sättet att få flyget att funka.
Anmäl inlägget
Ajaj
Skrivet av dvärgen, 2020-05-12 14:54:04
Och ändå väljer man att lokalt spendera flera hundra tusen på utbildning som inte behövs
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn