Skriv ut  

Ronneby allt närmare utlandslinje

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 maj 2020
Coronakrisen till trots utreds just nu möjligheterna att starta en efterlängtad utrikeslinje från Ronneby flygplats. Regionen har skjutit till pengar och i slutet av nästa år kan linjen vara verklighet.

Ronneby är minst bland de tio statliga flygplatserna inom Swedavia och hade förra året 204 000 passagerare. I princip är det uteslutande inrikestrafik till Stockholm på linjekartan även om det gjorts några sporadiska försök med internationella linjer, bland annat till Gdansk i Polen och, innan Öresundsbron kom till, även en kortvarig linje till Kastrup. Ett antal charterflygningar har också trafikerat flygplatsen. 

Samtidigt finns sedan länge ett uttalat behov av en linje till någon av de stora hubbarna i Europa. En analys av IC Aviation från 2017 visade på det underlag som finns i näringslivet i regionen och menade att trafik till Amsterdam, Köpenhamn eller Frankfurt skulle kunna vara lönsam efter fyra år. I alla fall om den slingades tillsammans med någon annan flygplats i södra Sverige.

Nu har Region Blekinge satsat 7,3 miljoner i det fortsatta arbetet på att bygga upp trafik till Frankfurt, den hubb som anses ge bäst möjlighet att resa vidare i Europa eller interkontinentalt.

- Vi har stora exportföretag i regionen med behov av flygtrafik ut från Blekinge utan att behöva ta vägen via Stockholm, säger Arri Kallonen, chaf på Ronneby flygplats till Flygtorget.

Även Ronneby kommun har beviljat ekonomiskt stöd. I motsats till ett flertal andra regionala flygplatser med ambition att ha internationell trafik, är Ronneby en del av det statliga flygplatsutbudet och därmed belastas inte kommunerna i området med kostnader för att hålla flygplatsen igång.

I nuläget är det en satsning som Ronneby ska bära själv, inte i samarbete med någon annan flygplats trots en del uppgifter om att linjen skulle kopplas samman med Kalmar. 

Trots den rådande krisen inom flygbranschen fortsätter arbetet på att ta fram underlag och på sikt även inleda förhandlingar med möjliga flygbolag.

- Det finns gott hopp om att vi kan ha en flyglinje igång redan under 2021, säger Torbjörn Lind, näringslivschef i Ronneby till Sydöstran.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Inte långt till Växjö
Skrivet av Krille, 2020-05-18 18:57:21
och daglig förbindelse med Amsterdam
Anmäl inlägget
Olönsamt
Skrivet av Tokerier, 2020-05-18 16:33:19
I det läge som kommer råda inom luftfarten och resande de närmaste åren är en utrikeslinje från Ronneby ekonomiskt vansinne. Ta tåget till Kastrup istället eller inrikes till Arlanda för transit.
Anmäl inlägget
Utlandslinje
Skrivet av Insatt, 2020-05-18 14:53:00
Ic aviation "lönsam inom fyra år" visa hur den slutsatsen kunde tas, vilka parametrar utgår man från. Kvalificerad strunt analys, Coronan stängde ner hela internationella flyget på nån månad.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Volflight
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn