Skriv ut  

Första lasten biobränsle till Ängelholms flygplats

Flygnyheter, Redaktionen, den 11 december 2020
Det är drygt 15 ton gammal matolja som nu kan tankas i Ängelholms. Därmed är ännu en flygplats på väg mot ett mer hållbart flygande.

En present till både flygplatsen och miljön och framför allt en positiv nyhet i tunga tider för flyget. Det slog både flygplatschef Christian Ziese och Susanne Sävenfalk från Fly Green Fund fast när en första last med biobränsle anlände till Ängelholm-Helsingborg Airport på torsdagen. Det innebär att flygplatsen sällar sig till övriga i landet med kapacitet att erbjuda flygbolagen biobränsle. 

- Vi har under många år arbetat hårt med att göra vår flygplats klimatneutral, vilket vi också kommer att bli under 2022. Det som saknats har varit möjligheten att tanka biobränsle lokalt på Ängelholm Helsingborg Airport. Genom den här biobränsleleveransen och ett ramavtal med AirBP kommer alla resenärer från vår flygplats, företag som privatpersoner, att kunna klimatreducera med lokalt tankat biobränsle, säger Christian Ziese, VD Ängelholm Helsingborg Airport.
Den första lasten var på 15,4 ton bränsle tillverkat av använd matolja. Den blandas i det ordinarie bränslet med en utspädningsgrad på 30 procent. Det räcker till att cirka 3 000 personer kan resa med 80 procent reducerad klimatpåverkan till Stockholm. Med den trafikvolym som är idag, SAS och Air Leap trafikerar flygplatsen med tillsammans i snitt fyra avgångar per dag, räcker bränslet en bit in i januari. Det kommer nu att erbjudas de flygbolag som trafikerar flygplatsen.

- Flyget har fått mycket negativ uppmärksamhet de senaste åren, främst på miljösidan har vi varit hårt ansatta. Det har å andra sidan gjort att flyget arbetat verkligt hårt på hållbarhetsfrågorna, säger Christian Ziese.
Möjligheten att kunna resa med ett hållbart samvete har varit efterfrågat av både det offentliga och näringslivet. Det var också en viktig fråga när de sju kommunerna i norra Skåne tog över ägandet av flygplatsen. En full klimatkompensering av en tur och returresa till Stockholm kostar 1 150 kronor i tillägg på flygbiljetten. 

- Det är betydligt billigare än en hotellnatt i Stockholm som kan komma att behövas om man tar tåget istället för att flyga fram och tillbaka över dagen.   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn