Skriv ut  

Samarbete mellan Air Leap och Air Gotland

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 december 2020
Det är två månaders samarbete där Air Leap flyger trafiken också åt AirGotland. Men kan också vara första steget mot ett samgående mellan de två flygbolagen.

Visby tillhör de flygplatser som klarat sig bästa när det gäller att upprätthålla flygtrafiken. I november backade antalet passagerare med 79 procent jämfört med samma månad förra året. Svindlande siffror i sig men ändå bättre än storflygplatser som Landvetter med 90 procents nedgång. Det har Flygtorget rapporterat om tidigare. 

Nu visar det sig dock att den hårda konkurrensen med tre flygbolag på sträckan mellan Visby och Stockholm är i tuffaste laget. När storhelgerna är över väntar också de traditionellt svaga månaderna januari och februari och det har fått två av konkurrenterna att ta upp ett samarbete. Vid årsskiftet går det avtal ut som AirGotland har med SprintAir att flyga trafiken och det förnyas inte. Istället tar Air Leap över ansvaret för att flyga båda bolagens passagerare mellan Stockholm och Gotland. 

- Vi hade bokstavligen talat en flygande start och upplevde en efterfrågan vi inte ens vågat drömma om fram till den 28 oktober. Vi utökade turlistan flera gånger på två månader och gotlänningarna hade en mycket tät turlista till Bromma tack vare oss och Air Leap under några månader i höst. Sen har antalet bokningar minskat varje vecka och i den här takten ser det nattsvart ut i januari och februari, säger AirGotlands VD Tiina Mykkänen.

Enligt Jon Melkersson, vd på Air Leap är överenskommelsen inget hastverk utan diskussionerna inleddes redan tidigare i höstas.
- AirGotland har gjort ett mycket bra jobb sedan starten men tyvärr ser ju inte marknaden lika bra ut och därför tar vi nu det här steget som är en win-win för båda bolagen, säger han till Flygtorget.

För passagerarna innebär det en uppgradering eftersom Air Leap använder en ATR 72 på sträckan i motsats till den Saab 340 som hittills flugit för AirGotland. Vad som sker efter de två månaderna är oklart. I pressmeddelandet från AirGotland sägs att en ny operatör är på väg in i mars och att ett avtal är klart i närtid. Vem den operatören är framgår dock inte. Men Jon Melkerson sticker inte under stol med att också Air Leap har kapacitet att hyra ut.
- Nu är det två månader som gäller. Men det kan också bli mer samarbete på längre sikt. Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Samgående...
Skrivet av sv ABC, 2020-12-15 15:01:27
"Jag har heller inte hört några diskussioner om det." Jisses!
Anmäl inlägget
Gotland är en Ö...
Skrivet av Travelman, 2020-12-15 12:43:53
En Ö & därmed den högsta % siffrorna i Sverige & rätt självklart, sen kan det bli Arlanda på sikt & om man vill vidare ut i stora Världen. Air Leap är ett flygbolag & Air Gotland är ett leasing/försäljningskoncept men det håller ju inte de utanför resebranschen koll på. Jag önskar alla som flyger all lycka & framgång.
Anmäl inlägget
Samgående???
Skrivet av Apart, 2020-12-15 09:44:45
Kan inte bli tal om samgående eftersom Ait Gotlands inte är ett flygbolag. Däremeot kan man ju välja att fortsätta som biljettförsäljare men istället för att hyra in ett plan sätta dem på Leap. Detta skulle både på kort och lång sikt vara det enda logiska och rätta.
Anmäl inlägget
Vad tillför Air Gotland?
Skrivet av ABC, 2020-12-15 08:21:34
Vad tillför Air Gotland i denna affär förutom några bokningar genom sin hemsida? Jag gissar att Resia gör detsamma men något samgående med dem har jag aldrig hört diskuteras.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
BAM
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn