Skriv ut  

Finnair: Ras för asientrafiken, skjuter på leverans av A350

Flygnyheter, Redaktionen, den 25 januari 2021
Övervintring. Det är läget för Finnair just nu. Långlinjerna flygs på sparlåga och därför skjuts leveransen av nya A350 framåt i två år.

Finnair A350
Finnair Airbus A350
 
I mitten av februari förra året planerade Finnair att gå upp till dubbla dagliga flygningar till New York. Visserligen är det trafiken österut som är ryggraden i flygprogrammet men tillväxten fanns också på den klassiska linjen till New York.

Idag är situationen en helt annan. Alla Finnairs passagerarflygningar till USA ligger nere och det tidigare starka linjenätet till Asien omfattar i dagsläget fem destinationer, Tokyo, Seoul, Nanjing, Bangkok och Hong Kong. De flygs ett par gånger i veckan, till skillnad från innan pandemin då Finnair levererade cirka 100 flygningar i veckan till destinationerna i Asien. Pandemin har slagit kompromisslöst hårt mot de asiatiska linjerna och I oktober slog antalet passagerare i botten då endast 6 800 flög på linjerna till Asien. I december var det än bistrare siffror, 3 500 passagerare till Asien och en kabinfaktor på strax över 12 procent. Under hela året har 500 000 resenärer flugit på Finnairs linjer österut. Det kan jämföras med drygt 14 miljoner passagerare året innan.

Istället är det kort- och mellandistans som just nu håller flygbolaget igång, 45 av de 51 destinationer som Finnair i dagsläget trafikerar är inrikes och Europa. Det gör å andra sidan att behovet av fler långdistansmaskiner skjuts på framtiden. I dagsläget finns 16 Airbus A350-900 i flottan och de går inte att hålla sysselsatta med dagens trafikprogram även om några flyger som fraktmaskiner på New York och Shanghai. Över huvud taget är frakten just nu en av få ljuspunkter för det finska flygbolaget. Enligt planerna ska ytterligare tre tillföras flottan under andra kvartalet i år och andra kvartalet nästa år, men det är nu skjutet på framtiden. Ny leveranstid är istället satt till 2023. Då har den interkontinentala flygtrafiken förhoppningsvis återhämtat sig till mera normala nivåer, resonerar ledningen för Finnair.

I väntan på den normaliseringen tänker dock Finnair att öka på trafiken österut under kommande sommar, kanske med så många som ytterligare åtta destinationer. Det kan alltså bli tal om 13 linjer till Kina, Japan, Korea, Thailand tillsammans med San Francisco och Chicago. Allt är dock avhängigt hur efterfrågan på stolar utvecklar sig de kommande månaderna.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Utan politiska preferenser
Skrivet av Entreprenör, 2021-01-25 13:00:16
Finlands regering består av unga tjejer.
Byt ut gubb kärring väldet i Sverige.

En Finsk sjuksköterska jobbade i Italien i våras där coronan härjade som mest, hon skickade ett mail till Sanna Marin varnade, två dagar senare stängde hon ner Finland införde restriktioner.
Anmäl inlägget
Friskt eller sjukt?
Skrivet av Göran, 2021-01-25 11:42:40
Finland har ju fler linjer till Asien i ett sjukt läge än vad Sverige har i ett frisk dito. Intelligens?
Anmäl inlägget
Strategier
Skrivet av Fd anställd Nokia, 2021-01-25 09:48:19
"- Länder med kvinnliga statsministrar har lyckats bättre i sin hantering av corona än länder med manliga statsministrar."
Citat av Tarja Halonen sommaren 2020.

Undrar om 1,5 miljoner döda danska minkar och nu senast Finnairs anställda håller med?

- Stänger vi ned finns det inget att öppna upp. Glöm aldrig detta!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn