Skriv ut  

Pilotfacket kritiska till nya ambulansflyget

Notiser, Redaktionen, den 9 februari 2021
Det nya ambulansflyget ska ha piloterna anställda via ett bemanningsföretag. Det har fått SPF att reagera och rikta skarp kritik mot hela projektet.

KSA, det nya ambulansflyget i Sverige som ägs av 21 regioner i landet, har tidigare meddelat att piloterna i flygbolaget ska vara anställda i ett bemanningsföretag. Det har nu fått Svensk Pilotförening att reagera och skriva ett skarpt brev till KSA. I första hand handlar det om att försöka övertyga de offentliga ägarna om att det är bättre att ha piloterna direkt anställda. Men SPF befarar också att ägarna till det nya flygbolaget inte har rätt kompetens att driva ett flygbolag.

- SPF får intrycket att styrelsen i KSA inte har fått rätt information om hur drift av ambulansflyg eller drift av flygbolag generellt fungerar. Genom att i egen regi driva flygbolaget krävs det för KSA en robust organisation med erfarenhet och resurser för att driva densamma. SPF kan notera i de allt frekventare förändringarna av budget för KSA att bolaget har underskattat såväl omfattning som kostnad för driften av ett flygbolag och fortsätter KSA på inslagen väg är det sannolikt att drift av ambulansflyg i Sverige kommer att bli betydligt dyrare än såväl nuvarande lösning som det som presenterats styrelsen, skriver SPF i brevet till ledningen för KSA.



Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Eller så kanske..
Skrivet av Henrik, 2021-02-11 20:31:59
Eller så kanske SPF bara vill få till det man skriver, att piloterna ska ha vettiga anställningar? Strejk är liksom inget bra alternativ med patienter förstår du, inget ambulans pysslar med så jämförelsen med SAS blir fel.
Anmäl inlägget
Eller klokt
Skrivet av BTG, 2021-02-11 19:12:02
Har aldrig läst om en strejk hos Sjöfartsverket, Ambulansen, Kustbevakningen, Polisen eller Försvarsmakten.

Piloter som inte hotas med att bli bemanningsanställda verkar inte strejka.
Anmäl inlägget
Samhällsfarligt med egna piloter
Skrivet av RDG, 2021-02-10 17:56:53
Klart att SPF vill att piloterna skall vara anställda i KSA. De tror att de kan löpande hota med strejk som i SAS. Viktigt att KSA kan köpa upp piloter utan att behöva ha strejkglada SPF-are ombord.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev