Skriv ut  

Saab utvecklar kollisionsundvikning för obemannade flygplan

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 februari 2021
Europeiska kommissionen har valt Saab för att utveckla EUDAAS, ett kollisionundvikningssystem för militära obemannade flygplan.

- Tekniken säkerställer att obemannade och fjärrstyrda flygplan inte kolliderar med andra flygplan. Även om programmets fokus är på obemannade militära flygplan, är tekniken fullt tillämplig även för civila system, säger Ann-Kristin Adolfsson, chef för affärsutveckling och strategi på Saab affärsområde Aeronautics.

EUDAAS-programmet ska utveckla en Detect and Avoid-funktion för säker integration av stora militära fjärrstyrda flygplanssystem i den europeiska flygtrafiken och dess flygtrafikledningssystem.

Detect and Avoid -systemet ger fjärrpiloten möjligheten att "se och undvika", inklusive en helautomatisk kollisionsundvikning som initierar manövrar för att undvika kollision med andra flygplan om det behövs.

- Vi är mycket nöjda med att vinna detta uppdrag; European Defense Industrial Development Program, EUDAAS, är ett strategiskt program som ger tekniskt och operativt värde för oss, våra partner och militära brukare, säger Ann-Kristin Adolfsson.

Programmet kommer förbättra de sensorer som ersätter pilotens ögon ombord. Tekniken möter civila krav och kan därför också stödja säker användning av civila drönare, t.ex. för tjänster såsom leveranser, jordbruk och skogsbruk, miljöskydd, gränsövervakning och persontransporter.

De deltagande länderna är Sverige (ledande nation), Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien. Dessa länder kommer också att tillhandahålla finansiering till programmet, förutom Europeiska kommissionens bidrag, vilket tillsammans med industrins bidrag är över 30 miljoner euro.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Nav och anti colission
Skrivet av thomas, 2021-02-23 21:00:38
Rätt Håkans uppfinning hotade Amerikanska radartillverkare, de använder US domstolar till att gå deras ärenden, Håkans nav system skulle förbättra säkerheten 100% i ett slag om det användes, i Ryssland används det, är standard.
Många Svenska företag har åkt på smällar i det Amerikanska rättsystemet.
Anmäl inlägget
Uppfinna hjulet igen
Skrivet av Bertil, 2021-02-22 22:51:25
@thomas,
Du har helt rätt, Håkan Lantz navigeringssystem hade alla de grunddata som behövs. Det är endast lite anpassning till ny omgivning som behövs. Tyvärr verkar det inte finnas någon arvinge till detta system. De enskilda uppfinnarna som tagit fram geniala system har tyvärr aldrig hedrats i vårt land. Håkan Lantz har tyvärr aldrig fått det erkännande han borde fått.
Anmäl inlägget
Onödigt?
Skrivet av Drönare, 2021-02-22 13:25:11
Du tycker att det ok, att obemannade flygplan och drönare kan kollidera? Om de faller ned på människor, hus och hem är alltså ok.
Anmäl inlägget
Onödigt eftersom inget liv riskeras
Skrivet av Gert, 2021-02-21 22:05:34
Drönare och obemannade flygplan finns inget värde att följa upp eftersom dessa omkostnader blir för stora i förhållandet till vad skadorna max kan uppnå.
Anmäl inlägget
Gå över ån efter dyrt vatten
Skrivet av thomas, 2021-02-20 12:21:44
Varför uppfinna hjulet igen lite modifiering på Håkan Lantz system.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn