Skriv ut  

Norwegian vill kapa beställningar hos Airbus och Boeing

Flygnyheter, Redaktionen, den 24 februari 2021
Beställningarna är överväldigande: 185 flygplan. Det är vad Norwegian har liggande hos Airbus och Boeing. Men nu vill flygbolaget kapa de beställningarna för att klara den pågående rekonstruktionen.

Norwegian har en jätteorder på 97 flygplan liggande hos Boeing: 92 Boeing 737 MAX och fem 787. Eller har de det? Norwegian hävdar att den ordern avbeställdes redan i juni förra året samtidigt som tonläget höjdes i debatten om kompensation för de 18 strandsatta MAX-maskiner som redan levererats till flygbolaget. Bara ett par veckor efter avbeställningen stämde Norwegian Boeing: ”Istället för att leverera enligt löften har Boeing avsiktligt vilselett och hållit tillbaka information, visat grov oaktsamhet, driver en klumpig produktion som tillverkar flygplan med låg kapacitet och låga värden, vilket när det gäller MAX-flygplanen ledde till ödesdigra konsekvenser.”

Det gjorde knappast samtalsklimatet mellan Norwegian och Boeing bättre och enligt flygplanstillverkaren har någon avbeställning inte gjorts utan de 97 flygplanen ligger kvar i orderboken.  

Men det finns ytterligare en nästan lika stor beställning liggande hos Airbus. Det var sommaren 2012 som Norwegian, något otippat beställde 100 Airbus A320neo. Många ifrågasatte det kloka i att lämna den enhetsflotta med Boeing 737 för kort- och medeldistans som hittills gällt. Den officiella förklaringen som Björn Kjos presenterade då, var att Norwegian, när förhandlingarna pågick med båda flygplanstillverkarna, som försökte övertrumfa varandra, lyckades pressa fram ett så bra avtal från Airbus att ”han inte kunde tacka nej”.

Mycket riktigt stod det snart klart att Airbus-maskinerna aldrig skulle flyga i Norwegians färger. Via det egna leasingbolaget Artic Aviation Asset skulle flygplanen hyras ut till andra flygbolag. De tolv som hittills levererats hamnade hos HK Express i Hong Kong. Under de år som gått har några avde 88 maskiner som ligger kvar i beställning ändrats A321. Orderboken hos Airbus i Toulouse innehåller i dagsläget 58 A320neo och 30 A321neo. Men den affären vill Norwegian inte fullfölja. 
 
Hur förhandlingarna med de två flygplanstillverkarna utvecklar sig är oklart. Däremot är det helt klart att det nya Norwegian som enligt förhoppningarna ska resa sig efter den pågående rekonstruktionen, inte behöver en flygplansflotta av de storleksordningen. Långlinjerna är redan ett avslutat kapitel och vad gäller flygningarna inrikes, inom Skandinavien tillsammans med en sakta växande europeisk trafik, så behövs maximalt 30 flygplan de närmaste ett-två åren. De flygplanen har Norwegian redan tillgång till, särskilt som det nu är grönt ljus att flyga med de 18 MAX som ingår i flottan.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Utgår
Skrivet av @Gullan, 2021-02-25 10:30:39
Ifrån att du är ironisk..
Anmäl inlägget
Berömt citat...
Skrivet av ABC, 2021-02-24 20:17:27
"Det svåraste med att göra bra affärer,
det är att avstå från de dåliga."
Simon Spies
Anmäl inlägget
Drömmslott
Skrivet av Gh, 2021-02-24 15:55:01
Kjosens drömslott sprack och nu ser vi hur det gick.
Anmäl inlägget
Sorgligt
Skrivet av Gullan Purser&FinansExpert, 2021-02-24 08:45:15
Men så synd att de vill kapa sina beställningar, och detta välskötta bolag kommer nog på fötter snart igen.
De har en prisvärd produkt och behövs för konkurrensen.
Hoppas ledningen tänker om.
Anmäl inlägget
nu är det väl ändå dags....
Skrivet av Barry, 2021-02-24 08:39:38
Efter allt detta bolag ställt till med för kunder, leverantörer och kreditorer är det nu hög tid att ta konsekevenserna av detta och fullt ut gå i konkurs!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn