Skriv ut  

Nya linjer till Växjö, Torsby och Arlanda

Flygnyheter, Redaktionen, den 8 april 2021
Sakta återvänder flygtrafiken, till både de regionala flygplatserna och Arlanda. I första hand är det utrikeslinjer som nu dyker upp i de olika flygprogrammen.

Det ekar fortfarande öde på Smålands Airport i Växjö. Plattan utanför terminalen är tom, den stora bilparkeringen på andra sidan byggnaden likaså: en bil parkerad och hundratals tomma rutor. Den skulle egentligen ha byggts ut under förra året eftersom alla siffror pekade på att flygplatsen skulle passera 300 000 resenärer men av kända skäl blev det inte så. Istället stannade det på 50 273 passagerare, varav 38 000 var utrikes passagerare. 

Det är också utrikestrafiken som nu ger den lilla ljusning som trots allt kan skönjas. Strax innan påsk meddelade Ryanair att de lägger till en tredje linje till flygplatsen. Zadar i Kroatien ska flygas med två avgångar i veckan med start i juni.

– Vi är otroligt glada att Ryanair nu startar sin tredje flyglinje från Växjö Småland Airport. Detta är ett tydligt tecken på att vi är en region med goda framtidsutsikter och stor tillväxt, säger Ulf Axelsson, vd på Växjö Småland Airport.

De två andra destinationerna på Ryanairs flygprogram från Växjö är Alicante och Gdansk, båda med trafikstart i maj. Till det kan läggas att Wizz Air återvänder i juni med flygningar till Tuzla i Bosnien-Hercegovina och Skopje i Nordmakedonien. Därtill tre charteravgångar under sommaren och två till vintersäsongen och det finns hopp om framtiden.
-       Ja, det finns en ljusning bortom horisonten. I maj börjar det, i juni accelererar det och i juli ska det kännas att vi är på väg tillbaka, fortsätter Ulf Axelsson.
Däremot finns ännu inga signaler om att inrikestrafiken till Stockholm ska komma igång. Det pågår diskussioner men den avgörande frågan är hur stor marknaden verkligen är, nu innan sommaren och framför allt efter den. 

- Jag vill inte vara pessimistisk men det lär dröja till augusti-september, när skolor och arbetsplatser är igång på ett annat sätt än hittills. 
Även en annan och betydligt mindre flygplats än Smålands Airport kan nu se fram mot att flygtrafiken återkommer. Trafikverket har nu beslutat att dra igång den upphandlade trafiken på linjen Arlanda-Hagfors-Torsby i slutet av april. Det är Amapola som ansvarar för linjen medan holländska AIS flyger med en Jetstream 32.

I den större skalan har även Norwegian bestämt sig för att återvända till Stockholm. Tre linjer är aktuella från Arlanda: till Oslo, Alicante och Malaga. Ett i bokningssystemet finns ett par sporadiska avgångar inlagda medan det från första juni ska vara trafik varje dag. All den trafik som planeras i dagsläget är dock helt beroende av hur restriktioner och vaccineringar fortgår. Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Hur klarar sig?
Skrivet av Stockholmare, 2021-04-10 08:45:44
Hur klarar sig Torsby med att inte ha en linje till BMA också?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn