Skriv ut  

ACR startar svensk flygledarutbildning

Flygnyheter, Redaktionen, den 27 maj 2021
Behovet av flygledare ökar. ACR startar därför en första utbildning i Sverige där eleverna också tar del av pilotutbildningen på Trafikflyghögskolan.

Sakta men säkert är flygverksamheten på väg tillbaka, i Sverige såväl som internationellt. I sin tur gör det att behovet av flygledare kommer att öka på ett par års sikt. Det menar ACR som i höst drar igång en utbildning av flygledare på Ljungbyhed. 

Vi har en generationsväxling på gång med ett stort antal pensionsavgångar de kommande tio åren och utöver det behovet har vi en del vakanser redan idag.

- Det här är vårt sätt att förbereda det och det faktum att vi redan nu är på väg mot en normal arbetsmarknad för flygledare igen, säger Björn Eriksson, Sverigechef på ACR till Flygtorget. 

ACR har tidigare genomfört utbildningar ibland annat Finland och Schweiz men höstens kursstart som sker i samarbete med danska Gate Aviation Training, är första gången i Sverige. Utbildningen sker hos nystartade ACR Academy i Ljungbyhed Park som samlar en rad olika utbildningar inom flygbranschen på det tidigare flottilsområdet. Där ligger även Trafikflyghögskolan, TFHS, vilket ger möjlighet att närma de två utbildningarna till varandra. 

- Att vi återinför flygutbildning som en del av studierna känns som ett steg i rätt riktning för ökad förståelse för flygsäkerheten och jobbet på ”mottagarsidan”. Det är ett måste i en bransch där teknikutvecklingen idag går snabbare än någonsin och någont som efterlysts från pilothåll, fortsätter Björn Eriksson.

Flygutbildning var en obligatorisk del av flygledarutbildningen men togs bort i besparingssyfte på 1990-talet av dåvarande Luftfartsverket. De 15 elever som i höst påbörjar utbildningen hos ACR får cirka 10 timmar flygutbildning tillsammans med eleverna på TFHS. Det följs sedan upp med ytterligare fem timmar på flygskola eller flygklubb.
ACR Academy räknar med att från och med nu kontinuerligt anordna flygledarutbildningar i Ljungbyhed. Kommentera artikeln
Det finns 2 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Läs mer via nedan länk och sök gärna
Skrivet av ACR, 2021-05-29 21:53:25
https://acr-sweden.se/nyheter/acr-academy-oppnar-for-flygledarutbildning-pa-ljungbyhed-park
Anmäl inlägget
Bravo - Ljungbyhed Park ??
Skrivet av Simon, 2021-05-29 09:46:30
En bättre placering att samla utbildningar på våra breddgrader finns inte. Bara att gratulera både ACR och Ljungbyhed att detta sker. Nära till Kastrup och Helsingborg/Ängelholm. Lycka till!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn