Skriv ut  

ACR vinner upphandling – har nu 18 flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 17 juni 2021
Fem tidigare och en ny. ACR vann den pågående upphandlingen av flygtrafikledning och är nu leverantör till 18 svenska flygplatser.

Det var sex flygplatser som ingick i en gemensam  upphandling av flygtrafikledningstjänster: Borlänge, Mora, Trollhättan Vänersborg, Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro.

I slutomgången var det ACR och SAERCO som var kvar i utvärderingen. Det spanska bolaget är inga nykomlingar på våra breddgrader, vid sidan av ett tiotal torn i Spanien driver de också två i Norge, Kristiansand och Ålesund. Den gemensamma upphandlingen tilldelade dock ACR uppdraget som därmed har ansvaret för 18 torn i Sverige. Det är Mora som är det senaste tillskottet där AFIS-tjänsten tidigare bedrivits i egen regi.

- Det är mycket glädjande att ACR har fått utökat förtroende att bedriva kostnadseffektiv och säker flygtrafikledning för dessa flygplatser. Ett plus är att vi från januari 2022 ska driva tornet i Mora. Det finns bemanningssynergier i att driva både Borlänge och Mora under samma organisation, säger Wilhelm Wohlfahrt, vd för ACR i ett pressmeddelande.

ACR ansvarar sedan tidigare för flygtrafikledningen och väderobservationstjänsten vid fem av flygplatserna. Stockholm-Västerås, Växjö och Örebro var de första flygplatserna att drivas av ACR som tog över i mars 2011. Borlänge och Trollhättan Vänersborg tillkom några år senare.

- Vi alla är mycket nöjda med att få fortsätta samarbetet med ACR. ACR håller hög servicenivå och ledningen är lättillgänglig vilket gör att vi utvecklas och har lätt för att fatta snabba gemensamma beslut”, säger Tezz Tordsdotter Åkerman, vd, Stockholm-Västerås Airport.

ACR arbetar i huvudsak på den svenska marknaden men ser en stor potential också ute i Europa.

- Flygplatser ute i Europa kan förvänta sig stora kostnadsbesparingar i de fall man går ut i upphandlingar. När flyget nu börjar återhämta sig är jag säker på att flygplatser över hela världen måste hitta effektiviseringar. Hela flygbranschen har haft snart två mycket tuffa år bakom sig. Flygbolag och flygplatser måste framöver lägga stort fokus på effektivitet och jaga kostnader”, fortsätter Wilhelm Wohlfahrt.
Det nya avtalet gäller för perioden 1 januari 2022 till 31 december 2025 med möjlighet till förlängning för ytterligare två år.



Kommentera artikeln
Det finns 10 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Trams
Skrivet av Charles Chef&HRExpert, 2021-06-20 18:32:28
Det blir ofta snack om AFIS på mindre flygplatser... Sanningen är väl att bolagen som trafikerar dessa flygplatser hellre vill ha kontrollerad flygplats.
Visst blir det dyrare med en flygledare än en AFIS-tjänsteman men så mycket dyrare kan det inte bli att det är en faktor.
Anmäl inlägget
Kostnad per landning?
Skrivet av Skattebetalare, 2021-06-18 20:22:07
Den bästa synergin mellan Mora och Borlänge är givetvis AFIS på bägge ställena. Speciellt som man bara har 10 kommersiella landningar. Per månad.
Anmäl inlägget
Remote tower och småflygplatser
Skrivet av Mr €, 2021-06-18 12:34:52
Skulle det inte bli dessa på alla småflygplatser så det får ATC så fort de öppnar? Eller har kostanderna "glidit" iväg...
Anmäl inlägget
@Bertil
Skrivet av Sven, 2021-06-17 23:00:29
Det statliga alternativet på den här marknaden har knappast agerat särskilt övertygande. Implementering av system som höjer kostnader, risker och skapar osunda beroendeställningar. Nej tack, låt de som kan få välja. Ibland vet faktiskt kunden bäst, inte staten.
Anmäl inlägget
Kejsarens kläder
Skrivet av Jacob, 2021-06-17 20:53:09
Hur kan det bli så här?! LFV har ju superdupervapnet RTS! :D :D :D :D :D :D
Anmäl inlägget
Dagens skratt!
Skrivet av Stockholmare, 2021-06-17 17:11:54
Måste få möjligheten att få ACR-leverantör... det var dagens gapskratt.
Anmäl inlägget
WOW
Skrivet av Folke, 2021-06-17 15:10:43
Bertil, för att svensken är så lättlurad, men det här är redan passerat. Nu ska man istället se hur hårt man kan skuldsätta ett helt folk med bolån i grunden som sedan används för att köpa prylar, bilar och båtar. Ett kommande steg är att ingen kommer ha några sparade tillgångar, allt ska handla om ägande i aktier och fonder och på det viset kan man hela tiden läsa av sin ekonomiska situation. men tänk när det smäller, WOW, vilken smäll!
Anmäl inlägget
Avreglering inte bäst
Skrivet av Bertil, 2021-06-17 13:52:24
Varför skall allt avregleras. Jag kan inte komma på någon avreglering som blivit bra. Se tex Banverket, Apoteket, Bilprovningen, Telia, Elmarknaden, mm.
Anmäl inlägget
Grattis ACR
Skrivet av Anders, 2021-06-17 09:41:20
18 torn! Vilket enastående arbete och resultat. Nu borde svenska staten och övriga länder i Europa avreglera hela torn marknaden. För att Swedavia ska kunna bli än mer effektiva och konkurrensmässiga så måste de få möjligheten att få ACR leverantör.

Spännande tider efter pandemin - hatten av för alla på ACR!
Anmäl inlägget
Billigast är alltid bäst!
Skrivet av Drone, 2021-06-17 08:18:45
Eller?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev