Skriv ut  

Ambulansflyget KSA: Nu anställer vi piloterna

Flygnyheter, Redaktionen, den 22 juni 2021
KSA backade efter kritiken. När piloter till det nya ambulansflyget nu rekryteras blir de anställda direkt i flygbolaget och inte i ett bemanningsföretag.

Den första upphandlingen av piloter till det nya svenska ambulansflyget drog på sig massiv kritik från bland annat pilotfacket. Orsaken var att piloterna skulle vara anställda via bemanningsföretaget OSM, trots att KSA är en offentlig verksamhet, ägd av landets 21 regioner. Dessutom hamnade hela upphandlingen hos Förvaltningsrätten i Umeå som konstaterade att hela upphandlingen kunde ifrågasättas, bland annat eftersom de inte följt LOU, Lagen om Offentlig upphandling. 

KSA har valt att inte överklaga Förvaltningsrättens utslag utan vill vända blad och gå vidare och 
samtidigt börja bygga upp bättre relationer till den bransch som ambulansflyget ska verka i.

- Vi behöver hitta tillbaka till ett bra samarbetsklimat mellan alla aktörer som berörs av ambulansflyget. Jag hoppas att redan påbörjade samtal leder vidare till lösningar i en övergång som gynnar samtliga parter, säger Ola Karlsson som är styrelseordförande i KSA i ett pressmeddelande.

Det innebär bland annat att de piloter som nu rekryteras, i en helt ny rekryteringsprocess, ska anställas i KSA och inte i ett bemanningsföretag. 

- Att starta rekrytering av piloter innebär en öppning i ett låst läge. Vi behöver skapa grund för ett öppet samtalsklimat mellan Svenskt Ambulansflyg, indirekt Sveriges regioner, befintliga aktörer inom dagens ambulansflyg och arbetsmarknadens parter. Det är vårt sätt att ta ansvar och visa hänsyn till alla de piloter som är drabbade av pandemins konsekvenser, säger Anders Sylvan, tf förbundsdirektör, Svenskt Ambulansflyg.
 
Rekryteringen som nu är igång siktar på att anställa 30 – 35 piloter. Därutöver behövs fem piloter med till största delen administrativa uppgifter; instruktörer, flygchef och liknande. Planerna på att kunna starta verksamheten vid huvudbasen i Umeå i november ligger fast. Fyra av de beställda pilatusmaskinerna ska levereras de sista dagarna i augusti följt av ytterligare två i oktober. 



Kommentera artikeln
Det finns 7 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

För sent !
Skrivet av Nightflight, 2021-06-25 16:51:50
Ansökningstiden för piloter gick ut 21/6 !
Anmäl inlägget
Ansvar och hänsyn?
Skrivet av Åsa, 2021-06-23 14:07:16
Vad Sylvan här säger är att de inte bryr sig så mycket om tidigare erfarenhet inom ambulansflyg. Anmärkningsvärt. Om de sen genom att ”visa sitt ansvar” anställer nu arbetslösa linjefartspiloter så puttar de bort erfarna experter inom området och gör dem arbetslösa istället. Vilken hänsyn!
Anmäl inlägget
Samhällsviktig funktion
Skrivet av TRI, 2021-06-22 21:47:21
@T-smeden
Inte alls säkert att SPF kommer ha rätt att plocka ut personal från ”samhällsviktig funktion” i strejk.. Samma lika med typ brandmän osv.
Anmäl inlägget
KSA kommer att ångra detta
Skrivet av T-smeden, 2021-06-22 19:39:40
Vilken kaos när SPF tar till strejkvapnet. Bara en tidsfråga.
Anmäl inlägget
Förstör
Skrivet av Bach, 2021-06-22 14:04:53
Kul att du försöker förstöra för tyngre jet kandidater med en hint till KSA att dessa kommer lämna. Vad gör dig så säker på det? Ett sånt här kontrakt hade nog föredragits av flera Boeing och Airbus piloter. Bra baser och intressant flygning. Får jag det är det för resten av karriären, om det tillåter! :-) Även fast jag flugit buss tidigare. Konkurrensen blir odräglig.
Anmäl inlägget
Hmmmm....
Skrivet av Wappie , 2021-06-22 13:35:02
Så du Jetman menar att så fort du får tillbaka ditt B737NG/A320 jobb så drar du.......?

I och för sig så kanske du, om provar ambulansflyg, förstår varför inte alla piloter vill jobba inom den tunga kommersiella luftfarten. Jag flyger Amb och är inte avundsjuk på att pynta egen rating, lpc/Opc och vara borta från familjen på slinga.

Välkommen att prova på du.........
Anmäl inlägget
Wow
Skrivet av Jetman, 2021-06-22 11:51:23
Vad coolt! Då kanske många av oss drabbade piloter inom linjefart kan prova på ambulansflyg några år tills marknaden vänder och vi vill flyga stort igen. Kan vara kul att prova på!
:-)
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev