Flygrevyn
Skriv ut  

Pensionärerna drar i gång flyget

Flygnyheter, Redaktionen, den 5 juli 2021
Blir det pensionärerna som får flyget att blomstra igen? Ja, det är i alla fall svenskar +65 som stod bakom flest sökningar efter resor under midsommarveckan. Flygtorget har pratat med SAS om hur de ser på läget.

Freja Annamatz, presschef för SAS Sverige, berättar för Flygtorget att de ser en ökning på bokningssidan:

- Varje gång det har kommit nyheter om vaccinationer ökar bokningarna och när fler och fler länder nu lättar på sinar reserestriktioner är det möjligt att resa igen.

Men Freja Annamatz ser däremot inte den trend som flygresor.se har presenterat. Enligt deras statistik från flygresor.se dominerade +65-resenärer när det gällde att söka efter flygresor under midsommarveckan. Jämfört med 2019 stod denna grupp bakom endast 8 % av sökningarna, men i år dominerade de alltså med 23 %.

 - Det är en häpnadsväckande förändring av åldersfördelningen, säger Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se. Men naturligtvis beror det på att den äldre åldersgruppen är den som fått vaccin i störst utsträckning och därför känner att de är säkrare, enklare och billigare att ge sig ut och resa.

När vi frågar Freja Annamatz vilken åldersgrupp hon anser stå bakom flest bokningar, svarar hon att hon ser en jämn fördelning.

- Sommaren är vår högsäsong, semesterresenärerna är vår största grupp. De populäraste resorna är inrikes Sverige och Sydeuropa, som Spanien och Frankrike. Jag tror att människor tycker att det känns bra att åka till resmål man känner till under denna period. Vi har många avgångar till södra Europa där restriktionerna lättar, men USA har fortfarande ett generellt inreseförbud för de som inte är medborgare eller fyller kraven för inresa. 

Upplever ni ett uppdämt behov av att flyga?

- Många reser nu, men vår bedömning är att resandet är totalt hälften i mitten av juli, jämfört med innan pandemin. Man kanske i stället har köpt båt, ett torp eller bytt boende, framför allt är det lite mer utmanande än vanligt att resa. Samtidigt ser vi att bokningstrycket inför hösten är större än vanligt.

Kan ni se någon annan trend?

- En ny bokningstrend är att boka närmare inpå resan på grund av restriktioner som skapar en osäkerhet, man väntar längre med att bestämma sig. Vi tror att resandet ökar, men det är ojämnt fördelat, inrikes flygningar till och från Norrland har hög efterfrågan, men direktlinjer från Sverige till USA kommer i gång senare, till hösten. Vi gör löpande justeringar och gör vårt bästa för att anpassa oss efter en ökad efterfrågan, för att anpassa kapaciteten. Att planera trafikprogrammet är alltid komplext, inte minst nu under en tid då förutsättningarna radikalt kan ändras från en dag till en annan.  

Tror ni att SAS har fått en annan målgrupp i och med covid?

Vi har en stor målgrupp bland Skandinaviens frekventa resenärer, att detta bara skulle vara affärsresenärer är ett missförstånd. Vi har sedan många år sett ett större resande med många fritidsresande och helgresande, som innebär en större säsongsanpassning. Men affärresandet kommer definitivt att se annorlunda ut, till hösten får vi se hur företag börjar bete sig. Vi tror ändå på ett fortsatt stort behov att ta sig ut i världen och vi vill skapa den tillgängligheten för skandinaviska företag och för näringslivet.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Härligt
Skrivet av Gullan Purser&SeniorExpert, 2021-07-06 14:32:44
Men så roligt att vi seniorer lyfts fram, syföreningar, slöjdgrupper, promenad & gymnastik föreningar och rullator rallyn, alla gör sitt bästa för att resa och stötta flyget. Vi slopar buss & tema resor nu, här skall flygas!
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn