Skriv ut  

Drönare flyger blodprover över fjällvärlden

Flygnyheter, Redaktionen, den 19 november 2021
Målet är att Aviant snart ska kunna flyga blodprover mellan hälsocentralen i Funäsdalen och laboratoriet på Östersunds sjukhus.

Aviant Drönare
Aviant Drönare
 
Med start i Funäsdalen och landning söder om Östersund slog drönarföretaget Aviant svenskt distansrekord med en civil eldriven drönare. Under en natt flög de 121 kilometer i ett svep.
 
- Så vitt vi vet har ingen flugit lika långt med eldriven drönare utan extra laddning eller landning på vägen, säger Marcus Örjehag från drönarföretaget Aviant.
 
Flygningen ägde rum under testerna för att snart kunna flyga blodprover mellan hälsocentralen i
Funäsdalen och laboratoriet på Östersunds sjukhus. Projektet är en del av Green Flyways arbete med att utveckla nya typer av eldrivna flygtjänster.
 
Norska Aviant grundades för ett år sedan och har sedan februari testkört drönare med blodprover mellan norska Röros och regionsjukhuset i Trondheim, 120 km fågelvägen. Nu testkör de en liknande rutt i Sverige. Innan mitten av december är det tänkt att drönare ska åka hela vägen mellan Funäsdalen och Östersunds sjukhus. Om man lyckas med det blir distansen hela 130 kilometer. Bilvägen mellan Funäsdalen och Östersund är 20 mil, fågelvägen över fjällen 13 mil.

Aviants drönare skiljer sig från de flesta andra drönare genom att den flyger med bärande
vingar. Den kombinerar flygegenskaperna både hos en helikopter, (start/landning) och ett
flygplan.

Green Flyway är ett projekt för att skapa en internationell testarena för elflyg och autonoma luftfarkoster I Östersund och Röros kopplat till en luftrumskorridor mellan Trondheim, Röros och Östersund. Flygtorget berättar mer i artikeln från 2 oktober 2020.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn