Skriv ut  

Stelbenta slot-regler ger onödiga flygningar

Notiser, Redaktionen, den 30 december 2021
Det är EU-reglerna kring hur flygbolagen ska hantera slot-reglerna som spökar. För att få behålla dem tvingas flygbolagen hålla olönsamma och halvtomma flygningar igång.

En effekt av pandemin och det minskade antalet flygningar, är att flygbolagen riskerar att förlora värdefulla slottider på olika flygplatser. EU-reglerna säger att ett flygbolag måste använda 50 procent av de landningar som ingår i en slot för att få behålla den nästa år. Allt för att minska risken för att missbruk av värdefulla slottider.

Men effekten har istället blivit att bland andra SAS och Lufthansa flyger halvtomma flygningar enbart för att fylla slotkvoten, vilket påverkar både miljön och flygbolagens ansträngda ekonomi. Nu hoppas branschen på att reglerna ändras, i alla fall så länge pandemin pågår.Kommentera artikeln
Det finns 3 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Varför inte?
Skrivet av ABC@Stockholmare, 2022-01-02 04:56:10
Sluttider som inte utnyttjas till 100% (ej väder och teknik) borde givetvis gå till någon som har ett bättre underlag.
Har jag en daglig slot och utnyttjar den två gånger i veckan finns utrymme för minst två andra bolag att dela på de fem resterande slotsen.
Anmäl inlägget
Håller med
Skrivet av Clara, 2021-12-30 11:56:26
Detta är verkligen ett område där marknadskrafterna skall få gälla. Att flygbolag som inte använder sina slot skall ha rätt att ockupera attraktiva slottider så att nya flygbolag ej kan använda flygplatser är mycket "gamla Sovjet". Det finns också den andra sidan av myntet dvs flygplatserna som också skall ha mölighet att tjäna pengar och ge kunderna bättre service. SAS och Lufthansa flyger med nästan tomma plan som dränerar bolagen ekonomi. EU borde vara tuffare mot flygbolagen.
Anmäl inlägget
Gör om slottiderna
Skrivet av Stockholmare, 2021-12-30 09:34:21
Att få ha en slottid bunden till sig är ingen naturlag tycker jag. Detta borde vara ett ypperligt tillfälle att se till att marknadskrafterna löser tillgängligheten…
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn