Skriv ut  

A350F kan bli först ut med en pilot

Notiser, Redaktionen, den 5 januari 2022
Inte på passagerarflygningar men väl frakttrafik. Där kan det gå att flyga med bara en pilot ombord, menar Airbus.

Frågan om bemanningen på flightdeck har väckts vid upprepade tillfällen under åren: Hur många piloter behövs ombord. Att det går att introducera passagerarflygningar med bara en pilot ombord, ligger dock långt fram. Men på fraktsidan kan det bli verklighet inom några år. Det menar Airbus som ser den kommande A350F som en möjlig första kandidat för single-pilot operations. A350 är redan idag utrustad med hög grad av automation, bland annat kapacitet att byta flyghöjd utan inblandning från piloterna. Allt enligt Airbus.


Kommentera artikeln
Det finns 6 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Single pilot för pax flygplan
Skrivet av Mr €, 2022-01-08 17:37:47
Det sker redan med plan med mindre än 19 pax Cessna Caravan tex. Så vi får se om den gränsen börjar krypa uppåt för pax flyg med nya avioniksystem.
Anmäl inlägget
Tror ni fattar fel..
Skrivet av ABC, 2022-01-07 19:20:55
Den ensamma piloten sitter nog endast på flightdeck under start och landning. Förmodligen sköts hela flygningen från en drönarcentral. Den ensamma piloten har som enda uppgift att landa på närmaste flygplats om systemen fallerar.
Anmäl inlägget
Jag kan förstå idén.
Skrivet av P-A, 2022-01-07 15:23:29
Det är så klart ett bra argument vid försäljning att spara pengar med tanke på pilotlöner. Det kommer så klart att locka flygbolagen då ”safety first” bara är ett uttal i branschen, sanningen är money money money på pallplats.
Anmäl inlägget
A 350F
Skrivet av 763, 2022-01-06 15:57:52
Ett synnerligen korkad idé, de som driver den här frågan kan omöjligt ha flygoperativ erfarenhet av något slag. På mig låter det som om någon ivrig ekonom kommit på en för denne en lysande idé. Jag säger bara det, Göm hela idén. Det säger jag efter 40 års erfarenhet av tung luftfart. Om nu den ensamme piloten blir sjuk eller något så enkelt som att behöva gå på toaletten eller få mat och dryck, hur är det då tänkt att gå till. Ett herrelöst flygplan i luften, Nej tack.
Anmäl inlägget
German Wings
Skrivet av //Petter, 2022-01-06 12:15:09
Har de helt glömt German Wings kraschen. Efter den fick man absolut inte vara ensam i cockpit, det var en säkerhetsfråga. Men nu är det ju inte säkerheten som kommer i första hand för ekonomerna, ”It’s all about the money”.
Anmäl inlägget
Idioti
Skrivet av Gambit, 2022-01-06 11:14:09
Helt galet att ens tänka tanken, frågan är inte om det är möjligt, utan om det är rimligt!? Ska en person sitta helt ensam i upp till 8-9 timmar varje dag, så kommer det så småningom få psykologiska effekter...
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn