Skriv ut  

Saab Digital Air Traffic Solutions får 45 miljoner

Flygnyheter, Redaktionen, den 15 januari 2022
Nu har Saab Digital Air Traffic Solutions AB fått 45 miljoner kronor i statligt lån för att kunna fortsätta leverera flygtrafiktjänst.

Den kraftigt minskade flygtrafiken på grund av pandemin har medfört att företag som trafikleder inflygningar till flygplatser i princip tappat alla sina intäkter.

I Sverige finns fyra aktörer inom flygtrafikledning: Luftfarsverket, Aviation Capacity Resourses, Saab Digital Air Traffic Solutions och Arvidsjaurs Flygplats AB. Flygbolag som använder det svenska luftrummet betalar en avgift till de aktörer som flygtrafikleder på flygplatserna. Under våren 2021 fick operatören Aviation Capacity Resources AB 119 miljoner kronor i statligt lån.

I somras öppnades den digitala flygtrafiksledningscentralen RTC Stockholm utrustad av Saabs Digital Tower (r-TWR), ett flygtrafikledningssystem som ska förbättra flygtrafikledarnas möjligheter att ta snabba beslut för att förbättra säkerhet och operativ effektivitet.Kommentera artikeln
Det finns 5 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Lantz system felkonstruerat
Skrivet av Nightflight, 2022-01-17 02:24:32
Lantz system bygger på datalänk överföring av position m.m. via COM-bandet. Och det krävs 3 frekvenser per datalänk, en för signalen och en frekvens på varje sida för att inte störa voicekommunikation på frekvenserna bredvid. Eftersom det råder frekvensbrist i tättrafikerade områden som London - Paris - Amsterdam respektive USA:s ostkust går det inte att tilldela frekvenser där. Det som fungerar är Mode-S transponder med Extended squitter som sänder ut planets höjd, position, kurs och fart.
Anmäl inlägget
Ifr
Skrivet av thomas, 2022-01-16 19:43:28
Alla flighter kräver en flightplan där tider anges, det går att separera trafiken med bara Lantz system.
Anmäl inlägget
Varför måste företagen låna pengar av staten?
Skrivet av Jens, 2022-01-16 17:12:31
Betalar inte flygplatserna själva för de tjänster de får leverade? Låter konstigt i mina öron att leverantörer av flygledning måste låna pengar av staten. Vem ska ersätta leverantörerna för de stora lånen? Vi talar väldigt stora belopp och vilka säkerheter kräver staten från låntagarna?
Anmäl inlägget
Orimligt
Skrivet av Anders, 2022-01-16 13:22:05
Tillför nog inte så mycket att piloter har en helhetsbild... Alla vill vara först och då blir det många kockar inblandade.
Anmäl inlägget
Gör något åt hela trafikledningen med dubbel säker
Skrivet av thomas, 2022-01-15 21:59:06
Varför inför man inte Håkan Lanz system
En helhets säkerhetslösning som även ger piloterna en totalbild av trafiken
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn