Skriv ut  

Klart med USA-rättigheter för Norse Atlantic

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 januari 2022
De amerikanska myndigheterna har gett klartecken. Därmed kan Norse Atlantic dra igång flygningarna till USA. Än är dock inget premiärdatum spikat.

Det finns många likheter mellan långlinjesatsningen hos Norse Atlantic och den som Norwegian drog igång 2013, främst ambitionen att erbjuda Atlanttrafik till låga kostnader. Men på en punkt skiljer det sig stort: medan Norwegian brottades med de amerikanska myndigheterna i flera år om trafikrättigheter på de olika destinationerna i USA och fick mäktiga motståndare inom politik och fack, har Norse redan efter ett par månader fått grönt ljus från Department of Transportation. 

- Vi gläder oss över att DOT nu godkänt våra planer på billiga resor över Atlanten och uppskattar den konstruktiva och direkta attityden, säger vd:n Björn Tore Larsen i ett uttalande. 
Det innebär att hela etableringen av det nya flygbolaget gått mer eller mindre efter plan och på mindre än ett år sedan etableringen i mars 2020. Framför allt är det under hösten som pusselbitarna fallit på plats: leasingkontrakt på 15 Dreamliners som tidigare flugit för just Norwegian, fackliga avtal för den flygande personalen, de första B787-9 landade i Oslo med Norse-målning, norskt AOC och nu flygtillstånd i USA. Den egentliga enda motgången hittills är att det inte är klart med några slotar på Gatwick som är förstahandsvalet för flygningarna från London. Istället är det i nuläget Stansted som gäller. Där blir Norse å andra sidan i princip ensamma på långlinjer, särskilt västerut. Flygplatsen har ett stort linjenät på kort- och medeldistans och är framför allt Ryanairs stora hubb vilket kan tjäna som inmatning till de interkontinentala linjerna hos Norse.

Det fanns vissa planer på att starta trafiken redan innan jul och ta vara på det stora resandet över helgerna. I efterhand går det att konstatera att det vara ett klokt beslut att stå över den möjligheten, med tanke på den ökande smittspridningen. Trafikstarten är nu istället preliminärt satt till inledningen av sommarsäsongen, någon gång i april/maj.

När trafiken väl kommer igång ska Norse enligt planerna ha 15 Boeing 787 i trafik.Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Supert!
Skrivet av Jonas, 2022-01-19 00:16:52
Fantastisk! Nye langruter fra Norge. Vi har savnet Norwegian long haul, men nå kommer de tilbake, i et nytt bolag. Norwegian ble veldig populært også blant amerikanere. Engelskmenn, og franskmenn.
Anmäl inlägget
Norse till Arlanda
Skrivet av Resenären, 2022-01-18 23:07:50
Kommer man kunna flyga Norse Atlantic Airways från Arlanda i framtiden?
Anmäl inlägget
Gör om gör fel...igen
Skrivet av Spanjor, 2022-01-18 14:25:16
Göra om samma misstag som Norwegian eller?
Anmäl inlägget
inse den bistra rådande verkligheten.
Skrivet av thomas, 2022-01-18 13:11:30
att fylla flygen är nåt helt annat
Alla carrier kommer möta Norse priser
branschen är desperat med alla corona varianter.
Den kommer inte låta detta bolag växa sig starkt.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev