Skriv ut  

Boeing investerar 450 miljoner dollar i Wisk

Flygnyheter, Redaktionen, den 26 januari 2022
Amerikanska Wisk har gjort sig kända som utvecklare av den första helt elektriska självflygande flygtaxin. Boeing går nu in med ytterligare 450 miljoner dollar för att stödja utvecklingen av framtida pilotlösa flygande taxibilar.

Det finns många tillverkare av eVTOL (elektrisk vertikal start och landning), men Wisk skiljer sig från övriga genom att fokusera på autonom flygning.

- Vår uppfattning är att det är den stora strategiska fördelen med Wisk, att gå direkt till ett självflygande flygplan och bygga in dessa principer på alla nivåer av design och utveckling, sa Boeings strategichef Marc Allen i ett uttalande till Reuters.

Wisk skapades 2019 i ett samarbete mellan Boeing och Kitty Hawk, flygplansutvecklaren som togs fram av Googles grundare Larry Page. Kitty Hawk utvecklade en autonom tvåsitsig eVTOL kallad Cora. Cora testas för närvarande som Wisks femte generation eVTOL. Investeringen från Boeing kommer att finansiera företagets utveckling av sjätte generationens flygplan, ett större flygplan designat för att ha plats för tre till fyra passagerare.

Certifieringsprocessen kan dock ta flera år, särskilt för ett självflygande flygplan som Wisk. Wisk vill inte avslöja när de tror sig få ett godkännande av FAA.

Wisk siktar på att driva en av världens största flottor av stadsflygtaxi inom fem år efter certifieringen av sjätte generationens eVTOL. Inom denna tidsram räknar Wisk med nära 14 miljoner årliga flygningar vilket ger tidsbesparingar för över 40 miljoner människor i 20 städer - alla med noll utsläpp, säger företaget i ett pressmeddelande.

Företag inom eVTOL verkar vara på uppgång och flertalet startupföretag har dykt upp på den amerikanska marknaden. Dessutom ligger både Airbus och Embraer i startgroparna för att introducera elektriska taxiflyg; Airbus med sin CityAirbus och Embraer med EmbraerX.
 
Här kan du se klippet med en av Wisks eVTOL:
 



Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
HDI
Pilotshop
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev