Skriv ut  

Swedavia: 70 % av flygresandet är tillbaka

Flygnyheter, Redaktionen, den 6 maj 2022
Flygets återhämtning accelererade under april och Swedavias tio flygplatser hade drygt 2,2 miljoner resenärer. Samtidigt ökar behovet av ny personal.

April är den enskilt största resemånaden sedan pandemins inledning i februari 2020. Den stora återhämtningen kan förklaras av en stark efterfråga på resor, nya flygbolag på de svenska flygplatserna och nya flyglinjer inför sommaren.

Swedavias tio flygplatser hade totalt drygt 2,2 miljoner resenärer under april månad. Jämfört med 2019 och före pandemin är nu närmare 70 procent av resandet tillbaka. Av totalt 2,2 miljoner resenärer i april var 1 595 000 utrikesresenärer och 652 000 inrikesresenärer.

Kiruna Airport och Luleå Airport hade den största återhämtningen av Swedavias flygplatser under april jämfört med april 2019 och ligger båda två på nivåer som är nära jämförbara med nivåerna före pandemin. 

- Vi ser även fortsatt positivt på sommaren som är årets intensivaste resesäsong, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.  

Jonas Abrahamsson nämner också att den snabba utvecklingen leder till stora utmaningar för den operativa verksamheten:

- Det är svårt för branschens aktörer att på en tuff arbetsmarknad hinna rekrytera i den takt som nu behövs, vilket för övrigt är utmaningar som vi delar med många branscher och flygplatser runt om i världen.

På Arlanda pågår dessutom uppförandet av en helt ny säkerhetskontroll som ska tas i bruk om ett år.

- Vi jobbar hårt för att kunna hantera situationen så bra som möjligt, men tyvärr innebär situationen att det periodvis även framöver kommer att finnas risk för längre väntetider än vanligt bland annat i säkerhetskontrollen, säger Jonas Abrahamsson.  Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

Arlanda
Skrivet av Leif, 2022-05-11 11:46:17
Jag reser från ARN 1-3 ggr per vecka och det är ju väldigt tydligt att antalet resande ökar för varje vecka.

I morse var det 50 m kö till Fast Track i lilla säkerhetskontrollen i T5.

Någon som vet när T4 ska öppna? Det skulle ju avlasta T5 från inrikestrafiken.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn