Skriv ut  

Skellefteå: Fler passagerare än 2019

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 maj 2022
Bättre än 2019. I Skellefteå är passagerarvolymerna nu tillbaka på de nivåer som gällde innan pandemin. Efter sommaren öppnar dessutom en ny utrikeslinje till Polen.

Återhämtningen inom flyget går snabbare än beräknat. Det menar IATA som analyserat tillväxten och kommit fram till att redan nästa år är branschen ikapp nivån från 2019, i alla fall på vissa marknader.

En marknad där det redan har skett är Skellefteå. I april visar siffrorna att under den månaden passerade fler resenärer flygplatsen än under samma månad 2019, alltså innan pandemin slog till. 

April 2022: 22 774 passagerare
April 2019: 20 302 passagerare

- Det är en lika snabb som glädjande återhämtning. Det är ett bevis på att människor längtar ut i världen efter två år av restriktioner men också ett kvitto på den roll som Skellefteå Airport spelar för både privatpersoner och företag i regionens pågående samhällsutveckling, säger Robert Lindberg, vd för Skellefteå Airport.
Det är inrikestrafiken som driver på i och med att flygplatsen just nu har tre flygbolag som har Skellefteå på flygprogrammet: BRA till Bromma, SAS och Ryanair till Arlanda, upp till 30 avgångar i veckan. BRA flyger dessutom till Göteborg och Visby under sommaren. De olyckskorpar som kraxat om att tre operatörer riskerar att kannibalisera marknaden, har uppenbarligen haft fel, fortsätter Robert Lindberg.

- Konkurrensen ökar marknaden. Det vet vi sedan tidigare när SAS och Norwegian flög sida vid sida. Samma sak nu när det finns olika produkter att välja på, säger han till Flygtorget.

En viktig faktor bakom återhämtningen i Skellefteå är batterifabriken Northvolt som motor i utvecklingen i regionen. Av allt att döma skapar den 5 000 arbetstillfällen. Northvolt bygger dessutom en fabrik i Gdansk i Polen vilket gör att den 21 augusti startar Wizz Air direkttrafik mellan Skellefteå och Gdansk. Ett konkret svar på den ”Klondike-stämning” som råder i området. 

- Vi är ju svältfödda på direktflyg utomlands här uppe i norra Sverige och är något vi verkligen behöver så linjen till Polen är välkommen. Över huvud taget har vi inga alternativ till flyget när det gäller den fortsatta utvecklingen. Därför har vi inte legat på latsidan under pandemin utan fortsatt att utveckla Skellefteå Airport för framtiden. 
Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

GDN-linjen ny?
Skrivet av Andreas, 2022-05-20 00:09:20
Jag var helt övertygad om att linjen mellan Skellefteå och Gdansk redan hade kommit igång för länge sedan.
Anmäl inlägget
Tack Gullan!
Skrivet av Urban, 2022-05-18 15:30:07
Jag dricker inte kaffe. Kan man få alt?
Men era A320NEO är fina och säkra
flygplan. Och flygtiden är bekvämt kort.
Anmäl inlägget
Vad händer sen?
Skrivet av Stockholmare, 2022-05-18 10:10:58
Vad händer när northvolt har byggt färdigt?
Anmäl inlägget
Härligt
Skrivet av Gullan Purser&Flygexpert, 2022-05-18 08:48:49
Det var verkligen roliga nyheter, det är bara ett bolag som flyger sft arn och som har härligt , nybryggt ekologiskt gratis kaffe ombord.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn