Skriv ut  

Arlandakaoset: 15 juni öppnas Terminal 4 igen

Flygnyheter, Redaktionen, den 20 maj 2022
Swedavia hoppas kunna lösa kösituationen på Arlanda genom att återigen öppna Terminal 4 som stängdes under pandemin. Den stora utmaningen är dock bemanningen och svårigheter att rekrytera för leverantören av säkerhetskontrolltjänsten Avarn.

Trots gradvis förbättrade förutsättningar räknar Swedavia med att problemet med periodvis långa köer kommer att bestå under sommaren i takt med att antalet resenärer ökar ytterligare. 

- Både vi och våra partners gör nu stora insatser för att rekrytera så många vi bara kan, men har som många andra flygplatser i Europa utmaningar att rekrytera i samma takt som tillväxten.  Läget kommer periodvis i sommar var fortsatt utmanande när det gäller kösituationen, säger Peder Grunditz, Chief Operations Officer på Swedavia.

I samband med att Terminal 4 tas i bruk så kommer den nya förbindelsegången mellan Terminal 4 och Terminal 5 att öppnas. För resenärerna innebär det att de som landar på ena terminalen och ska flyga vidare från den andra kan ta sig dit utan att passera en säkerhetskontroll. Terminal 4 kommer initialt att trafikeras av Ryanair.

I inledning av pandemin flyttades all flygplatsverksamhet på Arlanda till Terminal 5, för att möta det kraftigt minskade resandet. Flygplatsen har under perioder i princip helt saknat kommersiell trafik. I höstas togs Terminal 2 åter i bruk och nu alltså även Terminal 4. Därmed kommer flygplatsens tre största terminaler åter vara i drift till sommaren och det för första gången sedan inledningen av pandemin. Kommentera artikeln
Det finns 4 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

@christian
Skrivet av andreas, 2022-05-25 11:28:41
läs rubriken :-)
Anmäl inlägget
Spelar mindre roll
Skrivet av Flygare Bob, 2022-05-24 00:07:44
Problemet är inte terminalerna, problemet är säk. kontrollen.

Där blir det ingen skillnad då T4 inte kommer ha någon kontroll. Alla resande till T5 och T4 skall igenom samma kontroll som ligger i T5
Anmäl inlägget
Problem säkerhets kapacitet Arlanda
Skrivet av Flyga på Sverige, 2022-05-23 12:07:08
Kanske kan man "låna/hyra in personal från andra flygplatser som har lågt resande.
Man får tillfället ta högra kostnader.
Tveksamt att flyga till Stockholm med tåg 4 tim avgång gör att tiden i Stockholm är 3-4 timmar.
Ställ frågan är det rätt personer som har ansvaret.
Man kan inte frånskriva sig ansvaret hänvisa till andra tillfället svar jag inte 3-9 månader som ni har monopol.
Anmäl inlägget
Står ingenting om startdatum?
Skrivet av Christian, 2022-05-22 18:45:48
När sätts Terminal 4 i bruk? Det står inga datum att förhålla sig till? Varken här på Flygtorget eller på Swedavias hemsida? Kan ju vara bra för passagerare och besökare att veta när terminalen öppnar... Flyttas Ryanair enbart pga ekonomisk fråga? Hade varit bättre om Ryanair varit kvar på Terminal 5.
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn