Skriv ut  

Boeings leveranser och ordrar i maj

Flygnyheter, Redaktionen, den 18 juni 2022
Boeing levererade 35 flygplan till 19 kunder i maj, trots många problem. Flaskhalsar i leveranskedjan bromsar 737 MAX-produktionen och 787 Dreamlinern är tillfälligt stoppad av amerikanska myndigheter.

Airbus behåller sin ledning för 2022 när nu order- och leveransrapporter för både Airbus och Boeing i maj har publicerats. Boeings mål är att producera 31 flygplan i månaden för att sedan öka produktionen till 47 i månaden under 2023.

De 35 levererade flygplanen fördelades på följande sätt: lågprisbolagen Southwest Airlines och Ryanair tog vardera emot fyra 737 Max, liksom flygleasingbolagen BOC Aviation och SMC Aviation. Tre gick till flydubai, två var till Alaska Airlines och TUI Travel och en var till Air Canada, Korean Air och WestJet. Boeing levererade också tre 777F och ett 747-8F fraktflygplan. Vad gäller beställningar lade tyska Lufthansa en order på sju 787 Dreamliners och sju 777-8F fraktjetplan.

Sedan början av året till och med maj har Boeing levererat 165 flygplan, betydligt färre än 237 från den europeiska rivalen Airbus. Det beror delvis på att Boeing inte kan leverera sin 787 Dreamliner efter att man upptäckte problem med flygplanskroppen i maj förra året.

Vad gäller beställningar var maj månad en framgång för Boeing. Mot 13 beställningar för Airbus överträffade Boeing den europeiska tillverkaren med totalt 23 beställningar. Bara sex av dessa var för narrowbodyn 737 MAX, resten var widebody-flygplan, vilket är klart positivt för Boeing.

Dreamlinern förväntas bli godkänd inom de kommande veckorna. Det är den amerikanska flygmyndigheten FAA som hindrar 787 Dreamliner från att levereras. Boeing har dessutom ett lager av olevererade 737 MAX samtidigt som man fortsätter att producera 787.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg har Boeing hundratals olevererade flygplan parkerade runt sina fabriker och i lager, inklusive cirka 330 Max och cirka 30 av den 777X, som inte kommer in på marknaden förrän 2025.Kommentera artikeln
Det finns 0 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingDu kan skapa en egen tråd i vårt Flygforum om nyheten

   Skriv ut   Tipsa en vän
Air-BP
HDI
Pilotshop
KSAK
Flygrevyn
Flygtorgets nyhetsbrev