Skriv ut  

Fortsatt stökigt på Europas flygplatser

Flygnyheter, Redaktionen, den 3 augusti 2022
Sommaren har varit drabbad av problem över hela Europa, med flygbolag och flygplatser som kämpar för att klara av den enorma återhämtningen av flygresor efter covid-19-krisen.

Problemen på Europas flygplatser verkar inte avta. Amsterdam Schiphol Airport fortsätter med sin begränsning av antalet passagerare under september och oktober på grund av personalbrist, medan British Airways avbryter viss biljettförsäljning från London Heathrow fram till 8 augusti.

Heathrow begränsar sina avgångar på grund av personalbrist bland framför allt markhanterare. Heathrows dagliga maximum är 100 000 avresande passagerare per dag fram till den 11 september 2022. Man hänvisar till att antalet personer i marktjänster minskat kraftigt under de senaste två åren och att flygbolagens markhanterare inte är mer än 70 % av antalet innan pandemin.

Även Amsterdam Schiphol har drabbats hårt av personalbrist, särskilt bland säkerhetspersonal. Schiphol sa i ett uttalande 2 augusti att det kommer att finnas maximalt 67 500 avgångar per dag i september och 69 500 per dag i oktober. Flygplatsen har redan begränsat avgångarna i juli och augusti, med det maximala antalet avresande passagerare per dag på 73 000 i augusti.

- I stort sett alla delar av flygplatsen är underbemannade, och alla oväntade förändringar kan resultera i förseningar, sade flygplatsen i ett uttalande.

Störningarna på kommersiella flygningar har i stället gynnat privata jetoperatörer. Luxaviation sa den 2 augusti 2022 att det "översvämmas" med förfrågningar om privata charter till sommardestinationer i Europa, som Grekland, Portugal och Spanien. Deras kontor i Storbritannien fick mellan 800-1 050 förfrågningar om dagen i juni och juli, jämfört med 400 i april och maj.

Även Arlanda har drabbats hårt; över 10 000 avgångar från Arlanda har blivit försenade hittills i sommar, rapporterade Sveriges Radio med hänvisning till den europeiska organisationen Eurocontrol. Under juni och juli blev totalt fyra av tio flyg sena eller helt inställda.Kommentera artikeln
Det finns 1 kommentar/er.
Du kan inte skriva någon kommentar nu eftersom denna möjlighet endast ges i 120 timmar efter det att nyheten skapades.
KopplingNyheten har en egen tråd i vårt Flygforum

Hmmm...
Skrivet av Fritz Klyka, 2022-08-03 19:31:47
Vad säger alla Arlandahatare nu? Visst lite rörigt varstans, säg?
Anmäl inlägget
   Skriv ut   Tipsa en vän
Pilotshop
Pilotshop
Flygtorgets nyhetsbrev
Flygrevyn